Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Kerstroos planten
De kerstroos (Helleborus niger) uit het geslacht nieskruid (Helleborus) brengt met haar groenblijvende bladeren en mooi gekleurde bloemen in het sombere jaargetijde wat vrolijkheid op je balkon of terras. Deze uit Zuidoost-Azië afkomstige winterbloeier behoort tot de ranonkelfamilie. Als standplaats geeft de kerstroos de voorkeur aan een beschutte, halfschaduwrijke plaats. Ideaal is daarom om de plant onder lichte bomen of hogere struiken te planten. Ze beschermen de kerstroos tegen overmatige warmte in de zomer en laten voldoende licht door in de winter.
De vorstbestendige vaste kerstroos voelt zich vooral thuis in een groep of in combinatie met vroegbloeiende planten. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, hebben kerstrozen een voedselrijke en goed doorlatende bodem nodig. De beste tijd om te planten is in de herfst. De aarde is dan nog warm en als vaste plant heeft de kerstroos voor de eerste vorst nog genoeg tijd om aan de nieuwe standplaats te wennen. Kerstrozen zorgen na het planten zelf voor hun eigen vermeerdering.
Kerstrozen vormen diepe wortels. Wanneer je een kerstroos in een pot plant, moet deze daarom voldoende diep zijn. Verder moet je waterverzadiging vermijden. Als potgrond is rozenaarde ideaal.
Correct verzorgen
Kerstrozen verzorgen
De kerstroos wordt ieder jaar mooier en met een beetje zorg kan ze je tuin tientallen jaren opfleuren. Tijdens de bloei in de winter heeft de plant een vochtige bodem nodig, die echter niet vatbaar mag zijn voor waterverzadiging. In vorstvrije perioden moet de kerstroos voldoende en regelmatig worden water krijgen. In de zomer is ze niet erg veeleisend en hoef je alleen water te geven als het langere tijd droog weer is.
Voor een mooie bloei heeft de kerstroos slechts matig bemesting nodig. Om de bloeikracht te ondersteunen, raden wij je aan om in de tuin in het voorjaar te bemesten met onze langzaam werkende meststof voor rozen en in de nazomer met COMPO Roze Korrels. Afgezien daarvan zijn kerstrozen tamelijk tevreden planten. Het is voldoende om de oude bladeren van het voorgaande jaar als mulch-laag tussen de planten achter te laten. Dit bevordert het bodemleven, levert voedingsstoffen en beschermt de bodem tegen uitdroging. Als potcultuur kan je de plant regelmatig bemesten met een vloeibare meststof.
Kerstrozen behoren niet tot de planten die regelmatig moeten worden gesnoeid. In de regel worden alleen de oude, verdorde bladeren verwijderd. Je kan de bloemen terugsnoeien als je wilt voorkomen dat de plant verwildert.
De kerstroos is een winterharde plant, die in de tuin geen speciale winterbescherming nodig heeft. In de pot op het balkon of terras moet je, vanwege de beperkte hoeveelheid aarde, de kluit beschermen tegen te sterke vorst. Plaats de plant in deze periode op een beschutte plaats of wikkel een vlies om de pot.
Lees meer over inheemse rozen en hun verzorging
Producten voor de verzorging van je kerstroos