compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Mos in een gazon succesvol bestrijden

Mos succesvol uit je tuin verwijderen

Veel tuinbezitters weten dat mos (dat lastig te verwijderen is) zich in een gazon verspreidt wanneer dat niet optimaal groeit en er kale plekken in ontstaan. Maar dat is geen reden tot wanhoop. Met de juiste handigheidjes kan je gemakkelijk van een mosplaag af komen. Wij vertellen je hoe je dat doet.

compo image

De oorzaak

Hoe ontstaat mos?

Om voorgoed van het mos in je gazon af te zijn, moet je eerst de oorzaak van de mosplaag kennen. Hier is een overzicht van de meest voorkomende factoren die mos in een gazon bevorderen:  

Waterverzadiging: voor een optimale groei heeft je gazon voldoende, maar niet te veel vocht nodig. Wanneer het gras voortdurend vochtig is, beginnen na verloop van tijd de wortels te rotten. De oorzaak hiervan kan een verdichte bodem zijn. Om te voorkomen dat zich in de bodem water ophoopt, moet je deze diep omploegen en mengen met bouwzand. 

Schaduw: gras heeft veel zon nodig om te groeien. Mos doet het daarentegen goed in de schaduw. Met speciale zaden voor gazons op schaduwrijke plaatsen kan je de slechte lichtomstandigheden compenseren.

pH-waarde: wanneer de pH-waarde van de bodem te laag is (lager dan 6), krijgt gras niet meer voldoende voedingsstoffen binnen en sterft het af. Mossen groeien echter ook goed op zure grond. Je kan de pH-waarde meten met een pH-bodemtest, verkrijgbaar bij het tuincentrum of de bouwmarkt. Kalk kan helpen om de pH-waarde te reguleren. 

Onregelmatig maaien en te kort maaien: beide betekenen stress voor het gazon, met als gevolg dat het zwakker wordt en mos meer kans krijgt.

Gebrek aan voedingsstoffen: een gazon onttrekt voedingsstoffen aan de bodem. Iedere keer dat het gras wordt gemaaid, worden er belangrijke voedingsstoffen op de composthoop gegooid. Een hoogwaardige gazonmeststof versterkt het gras en zorgt voor een actief bodemleven. 

Herfstbladeren op het gras: vooral in het koude seizoen heeft een gazon voldoende licht en lucht nodig. Als de bladeren blijven liggen, krijgt het gras onder het bladerdek onvoldoende zuurstof en gaat het dood. De gevolgen zijn meer mosgroei en kale of gele plekken.

Minderwaardig zaadmengsel: minderwaardige zaadmengsels bevatten vaak hooggroeiende voedergrassen voor de landbouw, die vaker gemaaid moeten worden en geen dichte graszoden vormen. Het gevolg is dat op de minder dichtbegroeide grasvlakte mossen gemakkelijker kans zien zich uit te breiden. 

Lees hier meer over mos in het gazon
compo image

De behandeling

Mos in een gazon voorgoed verwijderen

Wanneer je gazon al geteisterd wordt door mossen, moet je eerst de oorzaak weten en deze vervolgens verhelpen. Daarna kan je met verschillende maatregelen de lastig te verwijderen sporenplanten de oorlog verklaren. Behalve zorgvuldig verticuteren helpt bij sterke mosgroei vaak alleen het gebruik van een mosbestrijder. Wij hebben COMPO Floranid® Duo Gazonmeststof met Mosbestrijder in ons assortiment om tegelijk met het bemesten meteen mos te bestrijden. Hiermee bestrijd, versterk en regenereer je op betrouwbare wijze je gazon in één keer, zodat het zich optimaal kan verdedigen tegen mossen. Strooi de meststof 2 tot 3 dagen na het maaien gelijkmatig over het vochtige gazon. Wij adviseren het dragen van beschermende handschoenen en stevige schoenen of het gebruik van een strooiwagen. Verkleurd gras kan je uit het gazon harken. 

Tips voor een mooi gazon

Gazon bemesten gemakkelijk gemaakt

Alleen een gezond gazon is echt mooi. Omdat een gazon spelende kinderen, onkruid, mossen en weersomstandigheden moet doorstaan, heeft het veel voedingsstoffen nodig. Hier ontdek je alles over het onderwerp gazonbemesting.

Meer weten
compo image

Voorkomen

Zo voorkom je dat je gazon opnieuw wordt aangetast door mos

De basis voor een mosvrij gazon leg je al bij de aanleg van het gazon door te kiezen voor een hoogwaardig graszaadmengsel. Kale plekken in een gazon zien er niet alleen lelijk uit, maar bieden ook ruimte aan onkruid en mossen. Je moet deze kale plekken zo snel mogelijk herstellen met behulp van een geschikt graszaadmengsel. Bovendien kan je met de juiste bodemvoorbereiding zorgen voor optimale startomstandigheden.

Intensieve verzorging is van essentieel belang voor een mosvrij gazon. Bij het maaien is de vuistregel om het gazon met niet meer dan 1/3 in te korten en niet korter dan 4 cm te maaien, omdat het gras anders aanzienlijk beschadigd raakt. Besproei je gazon voldoende, vooral 's zomers, want watergebrek verzwakt het gras en leidt ertoe dat het gazon bij lang aanhoudende periodes van droogte verbrandt. Het derde geheim van een gezond en mooi gazon is een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen. Bijzonder belangrijk daarbij zijn stikstof, fosfaat, kalium en magnesium, en sporenelementen zoals ijzer, zink en mangaan. Geef je gazon daarom in het voorjaar een langzaam werkende meststof. Afhankelijk van het product werkt zo'n meststof tot 100 dagen, waardoor je meestal in de zomer weer moet bemesten. Op deze manier krijgt het gras voldoende voedingsstoffen, wordt een dicht tapijt gevormd en verdrijft het mossen op eigen kracht.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.