compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Zo houd je onkruid in het gazon tegen

Wanneer het onkruid zich over je mooie gazon heeft verspreid, moet je snel handelen. Al het onkruid heeft namelijk één ding gemeen: een drang tot vermeerdering die zeer moeilijk in toom te houden is. We vertellen je hoe je deze ongewenste gasten kan vermijden.

Hoe kan onkruid zich zo snel uitbreiden?

Onkruid vermeerdert zich op verschillende manieren. Het zaad wordt door de wind gedragen. Zaadonkruid zoals paardenbloem of springzaad bloeit al enkele weken na het ontkiemen. Zodra de zaadhoofden zich hebben ontwikkeld, verspreiden ze zich zonder ophouden over het hele gazon. Klaver en ereprijs daarentegen overwoekeren met brede uitlopers de bodem. Ze behoren tot het zogeheten bovengronds kruipende onkruid. Bijzonder moeilijk vernietigbaar en daarmee een gruwel voor iedere tuinier zijn wortelonkruiden zoals zevenblad of kweekgras. Ze infiltreren het gazon onder de grond en beperken zo het wortelgebied van het gazon in ontwikkeling. Voor alle onkruid, hoe het zich ook vermeerdert, geldt echter : hoe eerder je er iets aan doet, hoe meer je het probleem kan voorkomen. 

compo image

Onkruid in het gazon voorkomen

Zelfs de beste verzorging en maximale aandacht kunnen niet altijd voorkomen dat onkruid zich in een gazon verspreidt. Een goede verzorging maakt je gazon in ieder geval robuuster en daarmee minder gevoelig voor ziekten, ongedierte, mossen en onkruid. Veel onkruidplanten zijn ware hongerkunstenaars en ontwikkelen zich pas tot serieuze concurrenten als het gazongras niet voldoende en niet gelijkmatig van voedingsstoffen wordt voorzien. Dit kan je voorkomen door je gazon alle belangrijke voedingsstoffen te geven via meststoffen. Ook moet je regelmatig maaien. De meeste onkruidsoorten verdragen maaien minder goed dan gras dat doet. Dat is omdat onkruid in de hoogte wil groeien en bloeien.

Meer over onkruid in het gazon

Onkruid doeltreffend bestrijden

Onkruid dat af en toe de kop opsteekt, kan je verwijderen door te schoffelen of te wieden. Om nieuwe scheuten te voorkomen, moet je het volledige wortelsysteem verwijderen, vooral bij wortelonkruid. Het manueel verwijderen van onkruiden is echter niet steeds voldoende. Geen zorgen : met een onkruidbestrijder krijg je supergoede resultaten!

compo image

De tip : bemesten en onkruid bestrijden in één behandeling

Als je heel wat onkruiden terugvindt in je gazon, moet je de complete oppervlakte behandelen en tegelijkertijd ook voeden. Met onze gecombineerde gazonmeststof (inclusief onkruidbestrijder) sla je 2 vliegen in 1 klap. Dankzij de dubbele werking via blad en wortel worden lastige onkruiden over langere periode bestreden. Tegelijkertijd bevordert de langdurig werkende meststof het herstel van het gazon. Afhankelijk van de weersomstandigheden (temperatuur en vochtigheid) worden de voedingsstoffen gedurende 3 maanden vrijgegeven, zodat de grassprieten steeds met voldoende voedingsstoffen worden verzorgd. Je behandelt je gazon best tijdens de groeifase van de onkruiden (tussen mei en augustus). Hierbij is het belangrijk dat onkruidbestrijders worden toegepast bij een temperatuur boven 10°C en dit slechts 1 maal per jaar.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonmeststof Plus Onkruidbestrijder

Bemesten en onkruiden bestrijden in slechts 1 toepassing

Naar het product

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.