compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Schaduwgazon

Zo leg je een gazon in de schaduw aan

Schaduwgazon

Net zoals alle andere planten heeft ook een gazon voldoende licht nodig om te kiemen en goed te groeien. In sommige tuinzones is er echter nauwelijks zonlicht. Toch kan je ook in een schaduwrijke tuin een gazon aanleggen. Dankzij een aangepaste graszadenmengeling zullen de grassen ook met weinig licht optimaal kunnen groeien. Je ontdekt er op deze pagina alles over.

Wat is een schaduwgazon?

Standaard graszadenmengelingen hebben meestal voldoende licht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Enkel dan zullen de zaden succesvol kunnen ontkiemen en zal er zich een dicht grastapijt kunnen vormen.

In de schaduw hebben grasplantjes het iets moeilijker om te groeien - niet alleen door het gebrek aan licht, maar ook door de vochtige, koele omgeving. De gevolgen zijn dan ook niet zo leuk : het gazon zal niet groeien zoals gehoopt en onkruiden en mossen, die van de schaduw houden, zullen zich in no time verspreiden en kale plekken veroorzaken. Maar geen nood : er bestaan ook gazongrassen die zonder veel licht kunnen groeien.

COMPO Gazonzaden Schaduwgazon is een kwalitatieve mengeling van graszaden die ook in minder gunstige omstandigheden met weinig zonlicht snel zullen ontkiemen. Het product bevat onder meer Engels raaigras (Lolium perenne), robuust rood zwenkgras (Festuca rubra rubra) en het relatief weinig veeleisende rode zwenkgras (Festuca nigrescens) dat zijscheuten produceert. Dankzij deze speciale graszadenmengeling kan je ook op half-schaduwrijke tot schaduwrijke plekjes een dicht, diepgroen gazon creëren.

compo image

Waarvoor is een schaduwgazon geschikt?

Als je tuin een gedeelte van de dag of zelfs de hele dag in de schaduw ligt, is het gebruik van een specifieke graszadenmengeling voor schaduwgazons de enige manier om gras te laten groeien. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je gazon wordt omgeven door hoge bomen of zich in een binnenplaats bevindt. Een traditioneel graszadenmengsel zal op dergelijke locaties zelfs niet eens ontkiemen.

KAN JE SCHADUWGAZONS OOK OP ZONNIGE PLAATSEN ZAAIEN?

Een schaduwgazon kan zonder probleem op een zonnige locatie worden gezaaid. Vooral voor plekjes die slechts een deel van de dag van de zon kunnen genieten en bijvoorbeeld enkel 's middags zonlicht krijgen, is dit de ideale oplossing. Zo zorg je tegelijkertijd voor een uniform groen gazon.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonzaden Schaduwgazon

Voor een dichte, diepgroene grasmat - ook in schaduwrijke en half-schaduwrijke zones.

Naar het product

Wanneer kan een schaduwgazon aangelegd worden?

Een schaduwgazon kan in principe van de lente tot de herfst aangelegd worden. Idealiter gebeurt dit tussen midden april en eind mei of in september. Dan heeft de bodem de ideale temperatuur. Te hoge of te lage bodemtemperaturen met vorst maken het de jonge grassen moeilijk om succesvol te ontkiemen. Ideaal zijn temperaturen vanaf 10°C. Dankzij de coating rond de COMPO-graszaden kan je zelfs zaaien vanaf 5°C op voorwaarde dat de temperatuur de daaropvolgende dagen hoger zal zijn.

Een schaduwgazon aanleggen : zo ga je te werk

Net zoals bij de toepassing van andere graszaden, zijn er enkele aspecten waarmee je rekening moet houden :

1. De bodem correct voorbereiden

Maak de bodem met een spade los en verwijder onkruiden, mos en stenen. Je kan de bodem eventueel vermengen met een bodemverbeteraar om zo de ideale basis te voorzien voor een gezonde groei van de grassen.

2. Voedingsstoffen voorzien

Een gazonmeststof met lange werking zal de jonge grasplanten gedurende meerdere maanden voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. Deze kan je net voor het zaaien strooien en inharken.

3. Correct strooien

Strooi de graszaden op de bodem, hark ze lichtjes in de bovenste grondlaag in en druk voorzichtig aan. Volg nauwkeurig de aanbevolen dosering die vermeld staat op de verpakking. Als je te hoog doseert en bijgevolg te dicht zaait, bestaat het risico dat de graszaden elkaar gaan verdringen.

4. Water geven

De vers gezaaide zaden moeten gedurende de kiemperiode (die tot 3 weken kan duren) constant gelijkmatig vochtig worden gehouden. Eens de graszaden zijn uitgedroogd, zullen ze niet meer ontkiemen.

Meer tips rond de aanleg van een gazon vind je in ons artikel "Een nieuw gazon aanleggen : zo werkt het".

compo image

Hoe verzorg ik mijn schaduwgazon?

Omdat een schaduwgazon langzamer groeit dan een gazon op een zonnige locatie, hoef je minder vaak te maaien. Let ook op de maaihoogte : een schaduwgazon mag niet korter dan 5 tot 6 cm worden gemaaid. Dit zou namelijk de groei van nieuwe grassen vertragen en zo kale plekken in het gazon veroorzaken.

Vooral op schaduwrijke zones voelen mossen zich heel comfortabel. Daarom raden we je aan om jaarlijks in voorjaar te verticuteren. Zo worden de mossen, de viltlaag en ongewenste onkruiden verwijderd en kan het schaduwgazon terug ademen. De kale plekken kan je na het verticuteren terug bijzaaien met een speciaal mengsel voor schaduwgazons.

Om het ganse jaar door te kunnen genieten van een gezond schaduwgazon, kan je tijdens de warme zomermaanden regelmatig een portie duurzame organische gazonmeststof strooien. Zo krijgen de grassen de juiste verhouding voedingsstoffen om meer weerstand te creëren tegen mos en onkruid.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.