Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Gazon bekalken - waarop moet je letten?

Gazon bekalken - Waarop moet je letten?

Een mooi en goed onderhouden gazon vormt de blikvanger van vele tuinen. Helaas kan mos zich onder bepaalde omstandigheden tussen de grassprieten nestelen, waardoor het gazon geleidelijk aan wordt verdrongen. Een van de mogelijke oorzaken van mos in het gazon is een zure bodem. Ook een tekort aan voedingsstoffen, een verdichte bodem of te veel schaduw kunnen de ontwikkeling van mos in het gazon bevorderen. Bij een zure bodem kan je kalkkorrels strooien. Deze verhogen de pH-waarde van de bodem. Als kalk echter niet correct wordt toegepast, kan de ontwikkeling van de grassen in het gedrang komen en kan de mosontwikkeling zelfs nog aangewakkerd worden. Je gazon bekalken behoort dus niet tot de jaarlijkse routine! We leggen je in ons artikel uit waarop je moet letten bij het bekalken van je gazon en geven je ineens enkele tips om schade aan je gazon te voorkomen.

compo image

Waarom moet het gazon bekalkt worden?

Door verschillende invloeden kan de pH van de bodem na verloop van tijd dalen. Hierdoor kunnen de grassen niet zoveel voedingsstoffen meer uit de bodem opnemen. De toevoer van voedingsstoffen en de houdbaarheid van het gazon nemen af. Daarnaast vermindert het bodemleven en gaat de structuur achteruit.

Voor een gezonde groei heeft een gazon een pH-waarde van 5,5 tot 7,5 nodig - afhankelijk van de aard van de grond. Als de waarde daarboven ligt, zal de groei van klaver en ander onkruid worden bevorderd. Als de pH-waarde duidelijk onder deze waarden zakt, dan kunnen mossen zich bijzonder gemakkelijk tussen de grassprieten nestelen. Vooral op verdichte en vochtige bodems daalt de pH-waarde vaak na verloop van tijd omdat organisch materiaal in de bodem bij gebrek aan zuurstof niet meer volledig kan worden afgebroken. Zo worden er organische zuren gevormd.

Kalk - ook wel calciumcarbonaat genoemd - helpt om de pH van de bodem terug op peil te brengen. Als er onkruid of mos in je gazon aanwezig zijn, mag je niet automatisch concluderen dat de pH-waarde van je bodem te hoog of te laag is. Om de pH-waarde van de grond niet onbedoeld te verhogen, moet je vóór het bekalken een bodemanalyse uitvoeren.

Welke pH-waarde is bij welk bodemtype optimaal?

Niet alle bodems zijn dezelfde. Er bestaan heel wat verschillende types grond. Hieronder vind je een vereenvoudigde opdeling met de ideale pH-waarde :

  • voor zandige en lichte bodems is een pH-waarde van 5,5 tot 6,0 ideaal voor grassen om de voedingsstoffen te kunnen opnemen.
  • voor kleiachtige en zware bodems daarentegen is een pH-waarde van 6,5 tot 7,5 ideaal om een stevig grastapijt te vormen.

Vier snelle tips om je gazon te bekalken

  • Voordat je je gazon gaat bekalken, is het belangrijk dat de pH-waarde van de bodem wordt getest. Bekalken is namelijk enkel nodig bij een lage pH-waarde.
  • De bodem kan in principe op elk moment bekalkt worden. Toch wordt de late herfst tot het vroege voorjaar aanbevolen.
  • Om ervoor te zorgen dat de kalk goed in de bodem dringt, kan je het gras eerst verticuteren of beluchten alvorens de kalk te strooien.
  • Nadat je de kalkmeststof hebt gestrooid, moeten de korrels worden opgelost met water. Dit kan zowel door natuurlijke neerslag of door zelf water te geven.

De ideale periode om te bekalken

Kalk strooien kan in principe het ganse jaar door om de pH van de grond op peil te houden. Toch zijn vooral de maanden november tot februari cruciaal omdat er tijdens die periode meestal geen meststof wordt gestrooid en er voldoende regen valt. Het gelijktijdig toedienen van meststof en kalk raden we niet aan omdat bij vermenging met water - bijvoorbeeld bij een regenbui - uit beide stoffen sterk ruikende ammoniakverbindingen kunnen ontstaan.

Een voordeel van bekalken in de lente of in de herfst is dat dit samenvalt met andere tuinklussen zoals het beluchten en het verticuteren van het gazon. Hierdoor kan de kalk gemakkelijker worden opgenomen en is het gazon klaar voor het komende tuinseizoen. Als er geen regen valt na het aanbrengen van de kalkkorrels, raden we je aan om het gazon zelf water te gevenn. Kalk is namelijk goed oplosbaar in water en kan dan zo goed in de bodem dringen. Dit geldt natuurlijk niet alleen in de lente, maar op elk moment, ongeacht wanneer het gazon bekalkt wordt.

Hoe vaak moet mijn gazon bekalkt worden?

In tegenstelling tot gazonmeststoffen moet een gazon niet vaak bekalkt worden. Alles hangt natuurlijk af van de natuurlijke pH-waarde van de bodem. Met een beetje geluk is dit in je tuin zelfs niet nodig. Als de grond in je tuin nogal zuur is, dan is bekalken meestal slechts om de paar jaar nodig.

Als je de grondkwaliteit in je tuin niet kent, dan kan je een pH-bodemtest uitvoeren. Voor een zinvol resultaat is het belangrijk om op meerdere plaatsen in het gazon een bodemstaal te nemen. Graaf kleine hoeveelheden grond van ongeveer 5 tot 10 centimeter diep uit. Dit kan je gemakkelijk doen met behulp van een buis. Meng vervolgens de verschillende stalen, voeg een beetje gedestilleerd water toe en meet de pH-waarde.

Als er al kalk is gestrooid maar je het gewenste effect (nog) niet bereikt hebt, kan je nogmaals bekalken. Laat tussen de twee bekalkingsbeurten minimaal vier weken. Kalk heeft namelijk enkele weken nodig om zijn volledige werking in de bodem te ontplooien.

Hoeveel kalk moet er per m² op mijn gazon gestrooid worden?

De hoeveelheid kalk per vierkante meter gazon hangt vooral af van de grondsoort. Bij zeer ernstige onderverzuring moeten de hoeveelheden worden aangepast, of beter nog moet er twee maal bekalkt worden (met een interval van 4 weken zoals hierboven reeds besproken).

  • Bij zandige bodems met een iets te lage pH-waarde (5,2 of hoger) : 150 - 200 g kalk per m².
  • Bij leemachtige of zware, kleiachtige bodems met een iets te lage pH-waarde (ongeveer 6,2) : 300-400 g kalk per m².

De kalkmeststof kan zowel met de hand als met een strooiwagen worden uitgestrooid.

Wist je dat?

Er mag nooit bekalkt worden tegelijk of direct na een bemestingsbeurt. We raden je aan om tussen deze twee toepassingen een periode van 2 maanden te laten.

Wat is kalk en bestaan er verschillende soorten?

Als men in de tuinbouw over kalk spreekt, bedoelt men meestal calciumcarbonaat (CaCO3). Deze verbinding wordt ook wel kalkcarbonaat of gewoon tuinkalk genoemd. Deze stof verhoogt de pH-waarde van de bodem en vormt zo betere groeivoorwaarden voor de planten. Deze zijn - in het geval van een natuurlijke pH-waarde in een zure bodem - niet zo optimaal.

Bekalken komt niet alleen in de tuinbouw voor. Kalk wordt ook wereldwijd in de landbouw toegepast. Houd er rekening mee dat de tuinkalk die verkocht wordt meestal niet uit 100% calciumcarbonaat bestaat. Daarom kan het nodig zijn om de dosis te herberekenen.

Naast calciumcarbonaat is er ook de veel agressievere calciumoxide. Deze is oplosbaar in water, bijtend, geurloos en heeft een sterk alkalische pH van 13-14. De toepassing is beduidend moeilijker dan bij tuinkalk. De gebruiker moet geschikte beschermende kledij dragen en moet er rekening mee houden dat dit type kalk door heel wat plantensoorten niet goed wordt verdragen. Daarom is gewone tuinkalk het betere en zachtere alternatief voor een duurzame bodem- en gazonverzorging.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :