compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Gazon
 5. Aanleggen & verzorgen
 6. Een nat gazon maaien - ja of nee?

Een nat gazon maaien - ja of nee?

Wanneer het in de lente en in de herfst meerdere weken kan regenen, kan het maaien van het gazon een uitdaging zijn. Voordat je grasmaaier uit je tuinhuis haalt, is het de moeite waard om voorbereid te zijn op veel voorkomende hindernissen. Hieronder ontdek je tal van praktische tips bij het maaien van vochtig gras.

compo image

Gazon verzorgen tijdens regenweer : kan een nat gazon gemaaid worden?

De meningen lopen uiteen wat betreft het maaien van gras bij vochtig weer. Sommigen raden het ten stelligste af, anderen zien er geen probleem in. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we het gazon aandachtiger bekijken als het nat is : de grond wordt onvast, de grassprieten worden naar beneden gedrukt en de ondergrond wordt glad.

Als je je gazon maait als het nog doorweekt is, dan bestaat het risico dat je grasmaaier niet alle grassprieten even kort maait. Zo krijg je gerafeld gras en dus een onregelmatig resultaat. Het water kan er eveneens voor zorgen dat de grassprieten blijven kleven aan de messen van je grasmaaier, waardoor het moeilijker wordt om netjes te maaien. Daarnaast kunnen de wieltjes van de grasmaaier groeven veroorzaken in de drassige grond, waardoor het gazon er niet meer effen bijligt. Als dit meerdere malen na elkaar gebeurt, zullen er snel putten ontstaan.

De kale plekken in het gazon kan je heel snel herstellen met COMPO Turbo Gazonherstel. Hoe je je gazon stap voor stap terug kan omtoveren tot een mooie, egale grasvlakte ontdek je in ons artikel "gazon egaliseren".

Naast het uiterlijk van je gazon kan ook de gezondheid van de grasmat onder de vochtigheid lijden. Door de onregelmatige maaibeurt kunnen de grassen namelijk gemakkelijker beschadigd worden. De combinatie van een vochtig gazon met onregelmatig gemaaide grassen en kale plekken biedt schimmelziekten de kans het gazon aan te tasten en zich verder te verspreiden.

Het maaien van een nat gazon betekent ook meer werk voor jou : het maaisel klontert aan elkaar, blijft aan de grasmaaier plakken en zal het apparaat verstoppen, wat extra werk vergt. Je zal ook vaker de opvangbak moeten ledigen. Je grasmaaier heeft meer kans om vast te zitten in het gazon, dus je zal meer kracht moeten gebruiken.

Je merkt het : het is duidelijk eenvoudiger om je gazon bij droog weer te maaien. Als je waarde hecht aan een verzorgd en accuraat resultaat, kan je beter de weersvoorspellingen in de gaten houden en wachten op drogere dagen. Toch is het mogelijk om je gazon ook bij licht vochtig weer te maaien. Hieronder ontdek je enkele basistips om je gazon gezond en stevig te houden.

7 tips voor het maaien van een nat gazon

 1. Wacht tot na de regenbui : we raden je aan om na een regenbui nog enkele uren te wachten om te maaien zodat het gazon kan uitdrogen. Het gazon mag niet druipnat zijn tijdens het maaien. Bij een volledig doorweekte ondergrond stel je de maaibeurt beter nog een dag uit om schade te voorkomen.
 2. Verwijder nat maaisel : als je gazon is bedekt met vochtig, zwaar maaisel, dan krijgt de lucht eronder het moeilijk om te circuleren. Door het gebrek aan ventilatie en zonlicht kunnen ervoor zorgen dat het gazon gaat rotten. Om de verspreiding van schimmels en schimmelziekten te vermijden, raden we je aan om het maaisel na de maaibeurt zo snel mogelijk te verwijderen. Door een grasmaaier met een opvangbak te gebruiken, wordt dit een fluitje van een cent.
 3. Propere, scherpe messen : natte grassprieten blijven aan elkaar kleven en komen veel sneller vast te zitten in de messen van de grasmaaier dan droge grassprieten. Voor een egale maaibeurt moet je de messen na elke maaibeurt controleren om zeker te zijn dat ze proper en scherp zijn. Maak de opvangbak ook meteen leeg en proper zodat er geen maairesten achterblijven die kunnen gaan beschimmelen.
 4. Pas de maaihoogte aan : stel de maaihoogte van je grasmaaier iets hoger in dan bij het maaien van een droog gazon om de grassen te beschermen. Vochtige gazons mogen niet te kort worden gemaaid om beschadiging te voorkomen. Probeer het natte gazon vóór en tijdens het maaien eveneens zo weinig mogelijk te belasten.
 5. Bescherm je gazon : let erop om vóór en tijdens de maaibeurt het gazon zo weinig mogelijk te belasten. Door het gazon te betreden, kunnen de grassprieten beschadigd raken en afbreken.
 6. Vermijd plassen : als er meerdere plassen in je gazon aanwezig zijn, dan is dit een teken van een verdichte bodem en wateroverlast. Je kan de doorlaatbaarheid van de bodem verbeteren door het gazon te beluchten. Zo kan het water bij de volgende regenbui gemakkelijker weglopen.
 7. Neem het zekere voor het onzekere : zelfs als gewone grasmaaiers zijn beschermd tegen vocht, is het nog altijd belangrijk om de apparaten voorzichtig te behandelen in regen en in natte omstandighede. Vooral onbeveiligde stopcontacten kunnen een bron van gevaar vormen. Natuurlijk moet je ook aan je eigen veiligheid denken : op een nat gazon kan je uitglijden, vooral op hellingen.

Grasmaaien : wat je wel en niet mag doen

Door je gazon te maaien bij droog weer, krijg je de beste resultaten. Ontdek hier wanneer en hoe je je gazon op de juiste manier maait.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.