compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Balkonbeplanting in de winter

Deze planten zijn heel geschikt

Balkonbeplanting in de winter

Ook al gebruik je je balkon in de laatste maanden van het jaar niet meer zo vaak, groene planten op het balkon zijn mooi om naar te kijken, vooral in de grijze wintermaanden. In dit artikel laten we je een selectie van balkon- en potplanten zien die zelfs bij ijzige temperaturen een mooie aanblik bieden wanneer je uit het raam kijkt.

Balkonplanten voorbereiden

Om bij vochtige winterse omstandigheden te voorkomen dat grond en wortels gaan rotten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je plantenbakken voldoende drainagemogelijkheden hebben. Maar met name potten van klei of keramiek zijn niet altijd vorstbestendig. Dat komt doordat bij vorst het overtollige giet- en regenwater in een pot bevriest en uitzet, wat bij klei en keramiek leidt tot scheuren in het materiaal of zelfs tot barsten en breken. Naast voldoende grote afvoergaten kan ook een drainagelaag van geëxpandeerde klei of grof grind op de bodem van een pot of bak helpen bij het afvoeren van overtollig water. Als je een pot rechtstreeks op de vloer van je balkon of terras plaatst, moet je erop letten dat de afvoergaten van de pot vrij blijven. Je kan echter beter wat stenen of stukken hout als voeten onder de pot plaatsen.

Merk op dat heel weinig water geven géén goede oplossing is, want als de grond in een pot of bak eenmaal is uitgedroogd, kan deze tijdens vorst geen nieuw vocht meer opnemen. Het niet zo mooie gevolg is dat je planten uitdrogen. Voor een gezonde winterbeplanting op je balkon of terras moet je daarom altijd zorgen voor een gelijkmatige bodemvochtigheid.

Mooie vorstbescherming

Een veilige en natuurlijke vorstbescherming voor je plantenpotten en -bakken zijn overtrekken van jutezakken. Je kan deze bevestigen met gekleurde linten, of tijdens de advent- en kersttijd met rode en groene linten.

Kleurrijk uithoudingsvermogen

De mooiste planten voor de winter

oplichtend rood

Bergthee

Geschikt voor kinderen

Skimmia

Nieuwe soorten

Sneeuwheide

Slank en robuust

Sneeuwbal

De klassieker

Kerstroos

Zeer populair

Sneeuwklokje

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.