1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Wikke

Kenmerken

Wikke

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden
Planthoogte:
50 tot 150 cm
Bloemkleur:
violet, blauw, oranje, rood, roze, wit, meerkleurig

Correct planten

Wikke planten

Standplaats

Het is het beste om een halfschaduwrijke plaats te kiezen voor je wikke. Hoewel de plant graag in de zon staat, verdraagt ze de zinderende middaghitte niet goed als die meerdere uren duurt. Omdat wikke een rank is, heeft ze daarnaast iets nodig om aan vast te houden. Je doet haar een groot plezier met een plekje dat tegen de wind beschut is (vb. bij een hek of muur) of tussen andere vaste planten. 

Aanplanting

Het planten van wikke is gemakkelijk, want je hoeft de zaden niet voor te trekken. Wanneer je wikke rechtstreeks in het bloembed zaait, vormt de plant een dichter wortelstelsel en kan zich later beter van water voorzien. Omdat vorst voor wikke ook geen probleem is, kan je de plant al in april zaaien. Laat de zaden de dag vóór het zaaien in het water liggen, zodat ze optimaal kunnen ontkiemen. De geweekte zaden druk je vervolgens 5 cm diep in de losgemaakte grond, waarbij je een plantafstand van ongeveer een handbreedte aanhoudt. Geef daarna regelmatig water. Na 2 weken moeten de eerste zaailingen dan verschijnen.

Onze tip

Regelmatig snoeien in de zomermaanden stimuleert de bloesemvorming van wikke. Verwijder de bovenste scheuten, want alleen de scheuten aan de zijkant geven mooie bloemen.

Correct verzorgen

Wikke verzorgen

Water geven

Een plant die rijkelijk bloeit, heeft veel water nodig. Van juni tot en met september moet je wikke daarom regelmatig water geven. Waterverzadiging dien je echter in alle gevallen vermijden, want wikke is vatbaar voor schimmelziekten.

Bemesting

Voor een echt mooie bloemenpracht heeft wikke om de paar weken ondersteuning nodig onder vorm van extra voedingsstoffen. Het beste gedijt wikke in kalkhoudende grond met een hoge pH-waarde. Daarom houdt ze van dezelfde meststof als rododendrons en hortensia's.

Snoeien en overwinteren

Heb je wikke als vaste plant geplant? In dat geval kan je ook volgend jaar weer genieten van een veelkleurige bloemenpracht. Wikke als vaste plant hoef je pas in het voorjaar tot aan de grond terug te snoeien, want de plantendelen die boven de bodem liggen beschermen de wikke tegen de kou. Een heel andere soort, de welriekende lathyrus (in Duitsland 'Duft-Wicke' genoemd), zie je zonder nieuwe inzaai in het volgende jaar niet meer terug en kan je na de bloei in de herfst eenvoudig uittrekken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.