Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Aster

Kenmerken

Aster

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, kuip
Planthoogte:
50-160 cm
Bloemkleur:
roze, wijnrood, blauw, geel

Correct planten

Asters planten

Standplaats

Asters zijn veelzijdige beauty's in de tuin. Met ongeveer 180 soorten in het wild behoren ze tot de familie van de composietenfamilie (Asteraceae), ook samengesteldbloemigen genoemd. Ze zijn afkomstig uit Noord-Amerika. Zonnige en halfschaduwrijke standplaatsen zijn perfect voor deze composietbloemen. Wanneer de andere bloemen in de tuin al verwelken, straalt de aster met al haar verschillende kleuren en groottes tot laat in de herfst en vormt een bron van voedsel voor met name vlinders, hommels en bijen.

Aanplanting

Om ervoor te zorgen dat lenteasters zoals de alpenaster al in het voorjaar bloeien, moet je deze al in de herfst planten. Zomer- en herfstasters daarentegen hebben hun planttijd in het voorjaar. Asters geven de voorkeur aan een doorlaatbare en voedselrijke grond. Voor een optimale groei moet de aarde altijd vochtig zijn. Let er bij het buiten planten van asters op dat je ze niet dieper plant dan ze voorheen in de pot stonden. Bovendien is het mogelijk om de asters iedere 2 tot 3 jaar te vermeerderen door te zaaien of door te scheuren. Met regelmatig scheuren in het voorjaar of na de bloei is het mogelijk om meeldauw bij asters op effectieve wijze te voorkomen.

Onze tip

Als je verschillende astersoorten combineert, kan je van het voorjaar tot de herfst genieten van deze bloemen.

Correct verzorgen

Asters verzorgen

Water geven

Asters moeten gelijkmatig water krijgen en daarom moet een droge of te natte bodem worden vermeden. Frequent 'van bovenaf water geven' kan onder bepaalde omstandigheden leiden tot schimmelziekten. Asters moeten daarom maar matig water krijgen.

Bemesting

Met een juiste bemesting kan je asters stimuleren tot een prachtige bloei en een lang leven. Asters hebben veel voedingsstoffen nodig. Wat dat betreft is het doorlopend voeden met extra voedingsstoffen in het voorjaar en in de herfst optimaal. Hiervoor raden we onze langzaam werkende meststof aan. Hiermee geef je 1 keer meststof en krijg je een 5 maanden lange werking. Voor potplanten is vooral een meststof voor bloemen met guano geschikt, omdat deze arm is aan stikstof en rijk aan fosfor.

Snoeien

Om te voorkomen dat asters te groot worden en lange tijd overvloedig bloeien, moet je ze in het voorjaar of het late najaar, maar niet vlak voor vorstperioden, dicht bij de grond snoeien. Het is ook raadzaam om in de tussentijd jonge scheuten te verwijderen om een sterkere groei te bereiken. Zodra asters uitgebloeid zijn, moet je de verdorde bloemen verwijderen, omdat de planten anders schimmelziekten kunnen krijgen.

compo image
Quotemark

Maatregelen in de winter

Niet alle astersoorten zijn winterhard. Winterharde soorten hebben geen speciale winterbescherming nodig. Het kan echter geen kwaad om het wortelgebied van de plant met dennentakken of mulch te bedekken.

Rene Wadas, plantkundige

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :