1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Vlambloem (Phlox)

Kenmerken

Vlambloem (Phlox)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloemperk
Planthoogte:
60 tot 120 cm
Bloemkleur:
wit, roze, rood, paars, blauw

Correct planten

Vlambloem planten

Standplaats

Een vochtige grond en een warm, luchtig briesje van bovenaf - dit is wat de Vlambloem (ook wel Phlox of Flox genoemd) het aangenaamst vindt. Wat de locatie betreft kies je het beste een plekje in de volle zon. Hier ontwikkelt de vaste plant de meeste bloemen en kan de plant na een regenbui ook het snelst weer opdrogen - echte meeldauw maakt dus geen schijn van kans. Om voldoende lucht en licht tot aan de stengels te krijgen, is de afstand tot de naburige planten een belangrijke factor. Met de juiste zorg kan het bloementapijt snel een oppervlakte van 50 cm op 50 cm bedekken.

Vooral in hete, droge zomers passen de zonminnende bloemen van de vaste plant niet helemaal bij hun ondiepe wortels. Om te vermijden dat het water geven een echt probleempunt wordt, plant je je vlamboemplant beter niet op een droge heuvel maar wel in een bodem die het water opslaat - zonder echt wateroverlast te ontwikkelen.

Aanplanten

De ideale periode om Phlox uit het tuincentrum aan te planten is april. Zo krijgt de plant voldoende tijd om in te wortelen. Heb je een zonnig plekje met een losse, vochtige bodem gevonden? Dan kan je een plantgat graven. Maak de grond rond de plantplaats los en graaf een gat dat 2 maal groter is dan de wortelkluit. Omdat Phlox van voedingsstoffen houdt, kan je de plant helpen bij de groei door een portie meststof in het plantgat te strooien.

Onze tip

Wil je de vaste plant liever zelf zaaien? Geen probleem! De zaden ontkiemen heel gemakkelijk. Raszuivere zaadmengsels uit speciaalzaken kan je tussen maart en april in je bloemperk strooien.

Correct verzorgen

Vlambloem verzorgen

Water geven

Hoge planten met vlakke wortels - zeker als het wortelstelsel van de plant nog niet zo goed is ontwikkeld, volg je in de zomer best volgende regel : geef regelmatig en grondig water, indien mogelijk zonder de bladeren nat te maken (dit zou schimmelvorming kunnen bevorderen). Het is de moeite meer dan waard want zodra de vaste plant goed ingeworteld is, wordt ze een permanente bloeier en hoef je steeds minder water te geven.

Bemesten

Phlox voelt zich thuis in een humusrijke bodem en heeft in jouw tuin dan ook graag de juiste voedingsstoffen. Bij de aanplanten mag je een beetje compost in de bodem inwerken. Als de plant in het voorjaar begint te schieten, dan mag je regelmatig een portie meststof toedienen om het bloeipotentieel te vergroten. Vanaf augustus mag je echter geen meststof meer toedienen want dan moet de plant stoppen met groeien en bloeien en zich concentreren op de zaadvorming.

Delen / Snoeien

Er bestaat een eenvoudig trucje om de bloeitijd van je Phlox te verlengen : wacht niet tot de bloemschermen volledig uitgebloeid zijn, maar knip ze af terwijl je nog wat bloemen laat staan. Dan is de vaste plant nog niet gestart met de zaadvorming en maakt ze zich klaar voor een twee bloei. Als het kleurrijke schouwspel in de herfst eindelijk voorbij is, knip dan de stengels tot 7 cm boven de grond terug. Het einde van het groeiseizoen is ook het juiste moment om de de wortelstok te delen. Hiervoor scheid je de wortelstukken met een scherpe punt - deze breekt het minst snel - en plant je ze op hun nieuwe plek op dezelfde diepte.

Overwintering

Als je de standplaats van je Phlox zorgvuldig hebt uitgekozen, zal de plant de winter zonder problemen doorstaan. Voor de zekerheid kan je een laagje mulch van bladeren en takjes van naaldbomen over het wortelgebied leggen. Zo bescherm je de wortels tegen vorst en vocht.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.