Kenmerken
Behoeften
Bloeiperiode
Eigenschappen
Correct planten
Lampenpoetsergras aanplanten
Lampenpoetsergrassen (Pennisetum alopecuroides) brengen van de late zomer tot de winter een klassieke, elegante toets in de tuin met hun delicate stengels, mooie bloemtrossen en pluizige bloeiwijzen.
Het siergras komt oorspronkelijk uit Japan, Korea, China en Australië en is pas sinds het midden van de vorige eeuw in onze tuinen terug te vinden. Vooral de variëteit "Hameln" is heel populair en kan je al vanaf eind juli in al zijn glorie bewonderen. Het is dan ook de eerste uit de siergrassenfamilie die bloeit. Ondanks de vroege bloeiperiode is "Hameln" een aantrekkelijke plant voor de herfsttuin. De vergelende bladeren in combinatie met de bloemen, die ook van kleur veranderen, stralen in de herfst een heel bijzonder charme uit. Het kleurenspectrum van de prachtige bloemen varieert van paars over geel tot roodbruin.
Tot het lampenpoetsergras behoren ook andere heel mooie variëteiten zoals de zwarte "Moudry", de soort "Firework" die indruk maakt met zijn roze-rode bloemen, of de rechtop groeiende "Magic". Voor de kleinere tuin of voor het balkon zijn compact en laag groeiende soorten zoals de "Little Bunny" heel geschikt.
Het lampenpoetsergras voelt zich in zijn nopjes op een zonnige en warme plek. Als dat plekje ook nog eens tegen regen en wind wordt beschermd, staat niets een prachtige bloei nog in de weg. Daarnaast heeft het gras een voedselrijke en goed doorlatende bodem nodig. Daarom kan het gemakkelijk groeien in een normale tuingrond. Als je tuingrond iets zwaarder is, kan je deze gemakkelijk losmaken met wat zand. Het zand zal eveneens de doorlaatbaarheid bevorderen en zo wateroverlast voorkomen.
IN EEN TUINPERK :
Lampenpoetsergras wordt bij voorkeur in het voorjaar aangeplant. Om de grond optimaal voor te bereiden op de plant, raden we je aan om een meststof met lange werking te gebruiken. Het gras staat graag iets dieper zodat het goed kan groeien en wordt ook vaak in combinatie met vaste planten aangeplant. Omdat lampenpoetsergras niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte groeit, is het belangrijk om voldoende afstand te voorzien tot de andere planten. Lees dus aandachtig de informatie op het plantetiket. De grootte en breedte kunnen namelijk verschillen afhankelijk van de variëteit. Lampenpoetsergras is ook bijzonder geschikt als alleenstaande plant, bijvoorbeeld in de voortuin of in een pot op het terras.
IN EEN POT :
Kleinere lampenpoetsergrassen zijn geschikt voor de aanplanting in potten of kuipen. Zeker als je maar over een beperkte ruimte beschikt op je balkon of terras. Ook in potten moet je het gras voldoende ruimte geven om zijn wortels te ontwikkelen. Kies daarom voor een pot met minstens 10 tot 20 L inhoud. Kies voor een zware pot zodat die bij sterke wind niet kan omwaaien. Om wateroverlast te vermijden, moet de pot voorzien zijn van drainagegaten. Om overtollig water gemakkelijk uit de pot te laten lopen, kan je de bodem van de pot bedekken met een laagje kiezels, puimsteen of soortgelijk materiaal.
Lampenpoetsergras is een "warm-seizoen-gras". Dit betekent dat het vrij laat in de zomer bloeit. Het gras ziet er geweldig uit, vooral in combinatie met andere laatbloeiende planten zoals zonnehoed, asters of herfstanemonen. Wil je echter liever het hele jaar door genieten van bloeiende planten in de border, dan kies je beter voor bloemen die in de andere seizoenen bloeien. Denk maar aan rozen, vetkruid (sedum), lavendel en vroegbloeiende bolgewassen. Houd er rekening mee dat het lampenpoetsergras het onder bomen en andere houtgewassen minder goed zal doen : enerzijds staat het gras in de schaduw, anderzijds kan het de worteldruk niet zo goed aan en kan het gras zich daardoor niet optimaal ontwikkelen.
Lampenpoetsergras is ook geschikt als snijbloem in een herfstboeket of apart als droogbloem.
Correct verzorgen
Lampenpoetsergras verzorgen
Het gras is in principe een onderhoudsvriendelijke plant. Dat is ook duidelijk bij het water geven. Vooral in het eerste jaar na de aanplanting is het belangrijk dat de grond goed vochtig is. De daaropvolgende jaren moet er echter steeds minder water gegeven worden. Vooral buitenplanten hebben geen extra water nodig. Enkel tijdens droge zomers kan het handig zijn om de gieter te nemen. Bij lampenpoetsergrassen in kuipen of bloembakken is de situatie anders : zij hebben meer water nodig omdat de wortelkluit - zeker op warme zomerdagen - sneller uitdroogt en niet kan terugvallen op diepere waterreserves in de bodem. Door enkele vingers een halve vingerlengte diep in de potgrond te stoppen, kan je controleren hoe vochtig de grond is. In warme zomers is het best mogelijk dat je lampenpoetsergras meerdere keren per week extra water nodig heeft.
Wat voeding betreft, is het lampenpoetsergras heel zuinig. Als je bij de aanplanting wat meststof met langdurige werking met de grond hebt vermengd, dan komt de plant goed terecht. Bij de start van het seizoen zal het gras uitkijken naar een nieuwe portie meststof zodat het goed kan groeien.
In potten kan het nodig zijn om vaker te bemesten, omdat er minder voedingsstoffen uit de grond kunnen worden gehaald. Als je echter een meststof met langdurige meststof gebruikt, zal je ook hier niet vaak opnieuw moeten bemesten. Als je lampenpoetsergras geen bloemen meer vormt of begint te verwelken in de zomer, kan het nodig zijn om nog een tweede maal te bemesten.
Tip : hoe groter en krachtiger het siergras, hoe meer voedingsstoffen het nodig heeft.
Als je er in de winter aan denkt om je lampenpoetsergras te snoeien, dan raden we je aan om nog wat geduld uit te oefenen. De ideale periode om te snoeien - en dat geldt voor alle loofgrassoorten - is namelijk het voorjaar. Bovendien zal het gras in de winter, wanneer het met dauwvorst is bedekt, een echte blikvanger vormen. De ideale periode om te snoeien is het vroege voorjaar, voordat de plant opnieuw begint te groeien. Met een scherpe snoeischaar kan je de gedroogde stengels begin of half maart, als er geen strenge vorst meer wordt verwacht, tot op ongeveer 5 centimeter snoeien. Zo kan het bladverliezende gras weer ongestoord ontkiemen.
In onze contreien zijn de meeste lampenpoetsergrassen winterhard en kunnen ze dus zonder probleem in de volle grond worden gekweekt. Als je echter in een heel barre regio woont, kan het nuttig zijn om de sierplant te beschermen tegen de ijzige temperaturen met wat kreupelhout of vlies. Als je gras in de winter werd beschadigd, komt dit meestal door te veel vocht. Ook hier kan je de bodem beschermen met wat kreupelhout of vlies. Bovendien kan je de stengels tijdens de winter samenbinden.
Het karmozijnrode lampenpoetsergras daarentegen is niet zo winterhard. Daarom raden we je aan om de plant in een pot aan te planten zodat die tijdens de winter binnen kan worden geplaatst. Daar staat het gras bij voorkeur op een lichtrijke, koele plaats, vb. in een vorstvrije kelderruimte met een raam. In het voorjaar, als de temperaturen weer stijgen, kan je de plant weer naar buiten verhuizen.
Om ervoor te zorgen dat het "warme-seizoen-gras" ook na enkele jaren nog steeds prachtig bloeit, moet het gras om de drie tot vier jaar gedeeld worden. Dit is meteen ook ideaal om de plant te vermeerderen. Het juiste moment hiervoor is het voorjaar, net nadat het lampenpoetsergras is ontkiemd. Voor het delen of vermeerderen haal je de kluit uit de grond en verdeel je die met behulp van een schop in meerdere stukken. Deze mogen echter niet kleiner zijn dan een hand. Plant de afzonderlijke delen wat dieper in de grond en geef heel goed water. Zo ben je zeker dat het gras goed kan groeien.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren