1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Katsuraboom

Kenmerken

Katsuraboom

compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bakken, bloemperken
Planthoogte:
1 tot 3 meter
Bloemkleur:
donkerrood

Correct planten

Katsuraboom planten

Standplaats

De Katsuraboom houdt van zonnige plekjes, maar is ook best tevreden met een half-schaduwrijke standplaats. De boom mag vooral niet te veel blootgesteld worden aan permanente schaduw gecreëerd door de planten in de buurt. De  boom zal hierdoor namelijk heel onregelmatig groeien. Zeker als je gekozen hebt voor het prachtige bladerdek van de Katsuraboom, verdient de boom een plekje in je tuin.

Aanplanten

De ideale periode om de Katsuraboom aan te planten is in het voorjaar, wanneer de laatste nachtvorst voorbij is. In vergelijking met de meeste andere tuinbomen heeft de Katsuraboom relatief veel water en voedingsstoffen nodig. De basis kan je al meegeven bij de aanplanting : zorg ervoor dat de grond ter plaatse voldoende water kan opnemen. Zanderige gronden kunnen verrijkt worden met een flinke portie compost of potgrond. In het plantgat kan je alvast een royale portie meststof strooien. Dit zal de wortels helpen zich tijdens de eerste maanden te ontwikkelen. Plaats de boom diep in het gat zodat de wortelkluit goed met aarde kan worden bedekt om verdamping te voorkomen. Druk vervolgens de aarde goed aan en creëer een gietrand rond de stam zodat het gietwater en regenwater ter plekke kunnen wegsijpelen.

De bloesems en de groeivorm van de Katsuraboom zijn heel indrukwekkend, maar wat de boom zo bijzonder maakt, is het blad. In de herfst ontwikkelt de boom een ongewoon vurige kleur in de tuin die eveneens een geur van peperkoek en karamel met zich mee brengt. Je kan zorgen voor een nog intenser spektakel door de boom in zure grond aan te planten. Kan je tuin je dat niet bieden? Dan kan je de grond rond de plantplaats van tijd tot tijd verrijken met gehakt naaldhout of dennennaalden. Bij planten in bakken of kuipen raden we je een aangepast substraat en een specifieke meststof voor heideplanten aan.

Correct verzorgen

Katsuraboom verzorgen

Water geven / bemesten

In zijn land van oorsprong groeit de katsuraboom in het Oost-Aziatische moessonklimaat. Dankzij de bescherming van bossen en beken hoeft hij zich geen zorgen te maken over voldoende watervoorziening. De boom met ondiepe wortels bereikt bovendien snel zijn limiet tijdens de hete zomermaanden. Geef je Katsuraboom daarom tijdens droge periodes regelmatig en grondig water - als je te lang wacht, zal de boom zijn bladeren verliezen voordat ze hun prachtige herfstkleuren krijgen. Voed de boom met compost of een portie meststof voor zuurminnende planten (vb. rododendrons, hortensia's, azalea's, ...).

Snoeien / overwintering

Het mooie uiterlijk heeft de Katsuraboom meestal zelf in de hand : hij groeit zelfs zonder snoeibeurt uit tot een mooi gevormde boom - houtgewassen worden in ons klimaat sowieso niet zo groot. Toch is het natuurlijk handig om af en toe dode takken en scheuten regelmatig te verwijderen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.