Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Daglelies

Kenmerken

Daglelies

compo image
Hemerocallis citrina
compo image
Hemerocallis fulva

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembed, balkon, bakken, terras
Planthoogte:
30 tot 100 cm
Bloemkleur:
geel, oranje, rood, roze, paars, wit

Correct aanplanten

Daglelies planten

Daglelies in alle geuren en kleuren

Daglelies (Hemerocallis) zijn afkomstig uit Oost-Azië en Centraal-Europa en behoren tot de grote familie van de daglelieplanten. Hoewel de naam het in eerste instantie doet vermoeden, behoren daglelies niet tot het geslacht van de lelies. Ook al lijkt het bloembeeld van de twee planten erg op elkaar, toch zijn ze gemakkelijk te onderscheiden : terwijl de daglelie een vaste plant is, is de lelie een klassie bolbloem.

Daglelies staan bekend om hun bijzonder grote variëteit. Tegenwoordig zijn er 20 soorten van de vaste plant, waaronder de populaire geelrode daglelie of de citroendaglelie. Wereldwijd bestaan er echter al meer dan 60.000 nieuwe rassen! Of het nu gaat om gevulde bloemen of bloemen met anders gekleurde kern - elke tuinliefhebber vindt zijn gading! Voor grootbloemige tuinhybriden zijn ideaal voor een indrukwekkende uitstraling in de tuin. Afhankelijk van de soort kan je daglelie 30 tot 100 centimeter hoog worden.

Vanaf mei kan je de hele zomer genieten van de prachtige uitstraling van je daglelies - elke dag! Je mag hun naam namelijk letterlijk interpreteren : de daglelie bloeit vaak maar één dag. De botanische naam betekent "schoonheid voor een dag". Maar de mooie zomerse vaste planten hebben echte flowerpower : ze produceren tot 300 bloemen per seizoen! De bloeiperiode van de daglelie duurt meestal zo'n vier weken. We raden je aan om vroeg- en laatbloeiende soorten in je bloemperk te combineren zodat je het hele seizoen kan genieten van mooie kleuraccenten in de tuin.

De juiste standplaats : zon of half-schaduw?

Daglelies zijn een van de meest onderhoudsvriendelijke planten - ze gedijen goed in de volle zon en in de half-schaduw. Maar hoe meer zonlicht ze krijgen, hoe meer bloemen ze vormen. Deze regel geldt niet voor daglelies met donkere, paarsrode bloemblaadjes omdat deze gevoelig zijn voor de brandende middagzon en daarom graag op een meer schaduwrijke plek staan.

Een doorlatende, voedselrijke grond is ideaal voor daglelies. De plant is eveneens blij als ze voldoende water krijgt. Afhankelijk van de locatie en het weer hebben je daglelies meer of minder water nodig. De robuuste vaste plant is ideaal voor het beplanten van stroken rondom het huis en naast voetpaden, maar voelt zich ook thuis in de buurt van tuinvijvers.

Wanneer kunnen daglelies aangeplant worden?

De ongecompliceerde daglelies kan je in principe het hele tuinseizoen (van april tot oktober) in je bloemborder of in bakken aanplanten. De lente en de herfst zijn echter bijzonder goed dankzij de aangenaam milde temperaturen.

Daglelies aanplanten - zo ga je te werk!

Vóór de aanplanting kan je de bodem verrijken met wat compost of met een portie meststof met langdurige werking om de meerjarige bloemen vanaf de start van voldoende voedingsstoffen te voorzien. De wortels van de planten moeten enkele centimeters onder de grond komen te zitten zodat de plant stevig staat. Geef de daglelies na de aanplanting water om ervoor te zorgen dat de bodem goed vochtig is.

Zorg bij de aanplanting voor voldoende ruimte voor de daglelies, want die zijn niet bepaald minimalistisch. Door hun lange, bossige bladeren kunnen de afzonderlijke planten elkaar in de weg staan. Een plantafstand van 50 tot 60 centimeter is ideaal. Plant daarom maar drie tot vier daglelies per vierkante meter.

Grote tuinhybriden zijn bij uitstek geschikt als vaste plant in bloemborders. Je kan ook verschillende soorten daglelies combineren, bijvoorbeeld natuurlijke wilde soorten zoals de citroendaglelie (Hemerocallis citrina) of de Middendorff daglelie (Hemerocallis middendorffii) met mooie kleinbloemige daglelies zoals "Abricot Angel". Ook in combinatie met andere soorten bloemen en vaste planten komt de daglelie heel goed tot haar recht. Kleine kussenvormende planten zoals scheefkelk, klokjes of lavendel zetten je daglelies extra in de kijker.

Voor de aanplanting in bakken of potten kies je bij voorkeur voor een laagblijvende variëteit. Zorg ook hier voor voldoende wateraanvoer- en afvoermogelijkheden om wateroverlast te voorkomen. De pot moet ook groot genoeg zijn om de daglelies te laten groeien.

Correct verzorgen

Daglelies verzorgen

Hoe geef ik mijn daglelies correct water?

Vooral tijdens lange droge periodes hebben je daglelies voldoende water nodig omdat de droogte een invloed heeft op de bloemgrootte van de vaste planten. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je je daglelies enkele dagen vergeet te begieten. De vergevingsgezinde plant sterft niet van de ene of de andere dag. De wortels slaan water op, hetgeen hen toelaat om korte periodes van droogte te doorstaan.

We raden je aan om je bloemperk met vaste planten in de zomer te bedekken met compost of mulch. Zo wordt het vocht langer in de bodem opgeslagen.

Hoe voed ik mijn daglelies correct?

Aan het begin van de bloeiperiode kan je een portie compost of een portie meststof met langdurige werking met de tuingrond vermengen om ze zo vanaf het begin tot in de zomer van de beste voedingsstoffen te voorzien. Dankzij de wortels die water en voedingsstoffen kunnen opslaan, is een extra bemestingsbeurt meestal niet meer nodig.

Daglelies snoeien - zo ga je te werk

Om volgend jaar opnieuw te kunnen genieten van een prachtige bloei, kan je de mooie vaste planten na de bloei een bescheiden snoeibeurt geven. Snijd daarbij de verwelkte bloemen af. Eens de bladeren na de bloei bruinkleuren, kan je ook deze inkorten tot 10 tot 15 centimeter boven de grond, zodat er zich geen plagen of ziekten kunnen ontwikkelen onder de verwelkte bladeren.

Zijn daglelies winterhard?

De meerjarige daglelies, die vaak in Europa worden gekweekt, zijn heel goed bestand tegen vriestemperaturen zodat je tijdens de winter meestal geen extra beschermingsmaatregelen hoeft te nemen. Er bestaan echter ook daglelies die iets meer vorstgevoelig zijn. In dat geval kan je je bloemperk met wat bladeren of dennentakjes afdekken. Als je daglelies in een pot zijn aangeplant, kan je de pot inwikkelen in jute of andere beschermende materialen.

Plagen op daglelies bestrijden

Met de juiste standplaats en de geschikte verzorging zullen je daglelies heel weinig problemen met ongedierte ondervinden. De robuuste vaste plant kan echter af en toe last hebben van ongewenste bezoekers. De galmug legt graag eitjes in de bloemknoppen. De larven die uit deze eitjes tevoorschijn komen, zorgen ervoor dat de knoppen opzwellen, waardoor ze uiteindelijk niet volgroeien. Als je een aantasting van de galmug op je daglelies opmerkt, raden we je aan om de aangetaste bloemknoppen meteen te verwijderen. Dit is een goede manier om een verdere verspreiding van de aantasting tegen te gaan.

Zijn daglelies eetbaar?

Terwijl de daglelies in onze contreien vooral bekend staan als sierplant, hebben de kleurrijke vaste planten een hoge status als voedingsmiddel in de Chinese keuken. Vooral de geelrode daglelie (Hemerocallis fulva) is populair. Bijna alle delen van de geelrode plant zijn eetbaar. Vooral de bloemblaadjes en knoppen zijn met hun pittige tot zoete smaak heerlijk als eetbare decoratie in salades. Ze kunnen gebakken of geblancheerd worden en geserveerd worden met je favoriete groenten.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kunnen de geelrode daglelies ook als geneeskrachtig kruid worden gebruikt. Deze zouden worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitamines en antioxidanten en zouden zelfs een remedie vormen tegen slaapproblemen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :