1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Lila Luzi (Chili)

Kenmerken

Lila Luzi (Chili)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Potten op balkon of terras, moestuin, serre
Planthoogte:
tot 70 cm
Bloemkleur:
paarse stervormige bloesems

Correct planten

Lila Luzi planten

Standplaats

De Lila Luzi is een bijzonder productieve en decoratieve chiliplant. Ze dankt haar naam aan haar extravagante uitstraling. De bladeren, bloemen en vruchtwortels verschijnen in verschillende tinten paars. Tijdens het rijpingsproces veranderen de vruchten voortdurend van kleur. De aanvankelijk paarse kleur verandert in een witgele tint. Daarna worden de vruchten oranje om uiteindelijk geoogst te kunnen worden als ze rood zijn. Deze kleurwisseling zorgt tijdens de zomermaanden voor een fascinerend kleurenspel.

Net zoals andere chilisoorten heeft de Lila Luzi heel veel licht en warmte nodig. Ze ontwikkelt zich het beste in de serre of nabij een warme huismuur. Een luchtige en voedingsrijke bodem bevordert de rijke ontwikkeling van de plant.

Teelt

De Lila Luzi groeit erg langzaam, wat typisch is voor een chili. Daarom raden we je aan om reeds in januari of februari te starten. Een verwarmde serre of een zonnige vensterbank zijn ideaal. De kiemtemperatuur bedraagt 20 tot 24°C. Gebruik bij voorkeur een aangepaste potgrond en zaai de zaadjes op ongeveer 5 mm diepte in de potgrond. Houd de potgrond vervolgens constant vochtig met behulp van een sproeifles. Dit voorkomt dat de zaadjes wegspoelen bij het begieten.

Planten

De Lila Luzi ziet er heel goed uit als potplant - of ze nu een plaatsje heeft in de serre, op het terras of op een zonnig balkon. Kies voor een pot met inhoud van 10 tot 20L. Als je chili's permanent in de serre wilt kweken, moet je zorgen voor voldoende verluchting en rekening houden met een grote behoefte aan water. Vanaf midden mei kan je de plant buiten plaatsen. Ook hier is het belangrijk dat de plant een warm en zonnig plekje krijgt want bij temperaturen onder 16°C zal ze stoppen met groeien. Als je een geschikt plekje in het tuinbed beschikbaar hebt, plant je meerdere plantjes best op 50 cm afstand van elkaar.

COMPO tip

Als je houdt van een pittige, pikante smaak kan je je jonge planten op zonnige dagen reeds voor midden mei enkele uren buiten per dag plaatsen. Hoe meer de planten door de wind en andere invloeden worden geplaagd, hoe pikanter de vruchten.

Correct verzorgen

Lila Luzi verzorgen

Water geven

Chili heeft in het algemeen veel water nodig. Geef de plant minstens om de twee dagen - in de zomer en in de serre zelfs dagelijks - water. Je zal het snel merken als de plant water tekort heeft. Dan laat ze namelijk haar bladeren hangen. Na een gietbeurt zien ze er echter opnieuw weer levendig uit.

Bemesten

De Lila Luzi behoort tot de planten die heel veel voedingsstoffen nodig hebben. Je kan reeds bemesten als de plant ongeveer 3 weken oud is. Aanvankelijk volstaat het wanneer je om de twee weken een portie vloeibare meststof voor tomaten of een universele meststof aan het gietwater toevoegt ; vanaf mei doe je dit wekelijks. Bij aanplanting in vollegrond of bij het verpotten in een grotere pot kan je ook kiezen voor een gekorrelde meststof die in het plantgat of in de pot wordt gestrooid.

Oogsten

Afhankelijk van het weer kan je in juli beginnen oogsten. Als de kegelvormige vruchten helderrood zijn, kunnen ze geoogst worden. Gebruik daarbij een scherp mes zodat de stengels en de andere vruchten niet worden beschadigd.  Als je het ideale oogsttijdstip hebt gemist en de schil van de chili's begint te verschrompelen, is dat niet zo erg. Lila Luzi's zijn namelijk niet alleen geschikt voor verse consumptie ; ze kunnen ook gedroogd worden en als specerij worden gebruikt en zelfs ingelegd worden. Zo kan je nog iets langer van je oogst genieten. Maar voorzichtig : de Lila Luzi heeft een scherpte van 7 tot 10 en is dus heel pikant.

Overwintering

Chili's zijn heel gevoelig voor vorst en worden meestal als eenjarige plant verhandeld. Het is echter mogelijk om de plant binnenshuis bij een temperatuur van minstens 16°C te laten overwinteren - probeer het gewoon eens uit. Tijdens de winter heeft de plant amper water nodig en ook bemesten is dan overbodig.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.