compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Chocoladetaart met Spaanse pepers

Smeuïg, zoet en pittig: weer eens wat anders

Chocoladetaart met Spaanse pepers

Is de oogst weer groter uitgevallen dan je had gepland? Bij veel groentesoorten is dat geen probleem, maar een overschot aan Spaanse pepers zal je niet in grote hoeveelheden willen opeten. Daarom is creativiteit nodig! Als kleine inspiratie geven we je in dit artikel een recept voor een pittige, smeuïge chocoladetaart met Spaanse pepers. Geen angst, je kan de hoeveelheden aanpassen en zelf bepalen of het resultaat zeer pittig of eerder chocoladezoet moet zijn.

compo image

Voor een springvorm met Ø 26 cm

De ingrediënten

 • 150 g bloem
 • 1 pakje bakpoeder
 • 300 g suiker
 • 6 eieren
 • 250 g zachte boter of margarine
 • 300 g pure, donkere chocolade
 • ongeveer 4 el cacaopoeder
 • ½ tl chilipoeder
 • 2 rode Spaanse pepers

En wat nog meer?

 • wat margarine of boter voor het invetten van de bakvorm
 • poedersuiker om op de taart te strooien

 

 

De voorbereidingen

Vet eerst de bakvorm in - een dunne laag op de rand van de vorm is voldoende, dan kan de taart in de oven beter omhoog klimmen. Breng vervolgens de chocolade au bain-marie tot smelten en laat daarna iets afkoelen; vergeet niet af en toe om te roeren. Neem voor het fijnhakken van de Spaanse pepers even de tijd, want hoe fijner de stukjes zijn, hoe gelijkmatiger het aroma over het deeg wordt verdeeld. Verwijder zorgvuldig alle zaadjes.

compo image
compo image
compo image
compo image

De bereiding

Doe als eerste de bloem, het bakpoeder, de eieren en de suiker in de kom. Om overbelasting van de keukenmixer te voorkomen, voeg je de boter of margarine in kleine blokjes toe. Is de vloeibare chocolade al minder warm? Dan kan je deze toevoegen aan de massa en alles goed mixen. De cacaopoeder voeg je toe op het oog en afhankelijk van de gewenste smaak. Doe er tijdens het mixen steeds enkele lepels bij, tot je de gewenste chocoladesmaak en een mooie donkerbruine kleur hebt gekregen.

Nu komt het pittige gedeelte: heb je van de rauwe Spaanse pepers geproefd en was dat al heel pittig? Dan mag je toch best wat overmoedig zijn bij het toevoegen van de pepers aan het deeg, want de boter, de bloem en de suiker temperen de heetheid van ervan. Voeg als eerste de fijngehakte verse Spaanse pepers toe en meng deze goed door het deeg. Door een halve theelepel chilipoeder toe te voegen krijg je een iets hartige noot, maar het mag natuurlijk ook wat meer zijn.

Onze tip

Voeg de eerste keer niet te veel chilipoeder toe, want ook al merk je het niet bij de koffie: enkele uren later kan de taart je van binnen nog flink opwarmen.  

Ben je tevreden over de smaak? Doe dan nu het deeg in de voorbereide springvorm. Bak de taart gedurende ca. 70 tot 80 minuten op 150 °C bij hete lucht of 180 °C bij boven- en onderwarmte. Afhankelijk van je oven kan het handig zijn de taart na 30 tot 40 minuten baktijd met wat aluminiumfolie te bedekken; hierdoor blijft hij smeuïg en wordt van buiten niet te hard. De optimale baktijd in je oven kan je het beste controleren met de beproefde houten satéprikker. Omdat de taart door het hoge aandeel aan vloeibare bestanddelen nogal smeuïg is, kunnen er aan het einde van de baktijd nog wel vochtige bestanddelen aan het hout plakken, maar de prikker mag niet vettig zijn en vol met deeg zitten. Veel plezier bij het uitproberen!

Inzaaien, planten en verzorgen

Zelf Spaanse pepers telen

Je hebt nog geen Spaanse peperplant (ook cayennepeperplant of chilipeperplant genoemd) in je tuin en wilt dat graag veranderen? In ons plantportret lees je alles over het inzaaien, planten en verzorgen van Spaanse peperplanten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.