Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Veldsla

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden of balkonbak
Planthoogte:
5-15 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Veldsla planten

Standplaats

Met veldsla, ook korensla of ezelsoor genoemd, kan je maar heel weinig fout doen. Het bevat veel vitamine C en ijzer en is kinderlijk eenvoudig te telen. Veldsla groeit in bijna ieder zonnig groentebed. Ideaal voor de teelt is zware, kalkhoudende grond. Heb je geen tuin? Geen probleem, ook op een balkon kan je veldsla zaaien en oogsten.

Planten

Zaai veldsla in als nagewas, nadat al een eerste keer uit het groentebed is geoogst. Veldsla die is ingezaaid in juli en augustus wordt geoogst in de vroege herfst. Als je 's winters nog veldsla wilt oogsten, begin je met inzaaien in september. Trek langs een planttouw een ca. 2 cm diepe zaaigleuf. De afstand tussen de rijen moet 10 - 15 cm bedragen. Strooi de zaden in de zaaigleuven en bedek ze met aarde. Om de bodem te verdichten, helpt het om de aarde licht met een plank of met de voeten aan te drukken. Veldsla doet er ongeveer 10 weken over om oogstrijp te worden.

Onze tip

Door de zaden met zand te vermengen bespaar je je later de moeite van het verspenen (uit elkaar planten) van de plantjes.

Correct verzorgen

Veldsla verzorgen

Water geven

Na het inzaaien moet je de bodem continu vochtig houden. Tijdens de kiemfase, in de eerste 3 weken, mag het zaad niet uitdrogen. Als het op het moment van inzaaien nog erg warm is, raden we je aan de bodem van tevoren grondig met water te begieten. Een tuinvlies voorkomt daarbij dat het gietwater te snel verdampt. Later hoef je, afhankelijk van de weersomstandigheden, de veldsla nog maar af en toe water te geven.

Bemesting

Als zwak opnemende plant heeft veldsla een geringe behoefte aan voedingsstoffen. Veldsla die u in augustus hebt ingezaaid hoef je daarom niet te bemesten. Wanneer je echter tot in het voorjaar wilt oogsten, moet je vanaf februari een vloeibare meststof voor groenten geven; doe dit bij zacht weer, want de plant kan aan een koude bodem geen voedingsstoffen onttrekken.

Oogst

Om ervoor te zorgen dat de veldsla zich goed ontwikkelt en niet door onkruid wordt overwoekerd, moet je regelmatig alle onkruidplantjes verwijderen. Daarna staat niets een rijke oogst nog in de weg. Snijd met een mes of knip met een schaar de rozetten net boven de wortel af. Zo kan je in één seizoen meerdere keren genieten van verse veldsla. Oogst altijd alleen zoveel veldsla als je op kan.

Overwintering

Zodra de bodemtemperatuur onder de 8 °C daalt, groeit veldsla niet meer. Door vlies op de rijen te leggen kan je dat moment uitstellen. Geef de veldsla op zachte dagen lucht om aantasting door schimmels te voorkomen. Wanneer de temperaturen weer stijgen, groeit ook de veldsla weer.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :