1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Vetplanten

Kenmerken

Vetplanten

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
huis
Planthoogte:
variërend
Bloemkleur:
groen, lila, rood, wit, geel

Correct planten

Vetplanten planten

Standplaats:

Of het nu in het Mexicaanse hoogland of in de semiwoestijnen van Zuid-Afrika is, vetplanten voelen zich thuis in de droogste en warmste gebieden van onze planeet. De meeste vetplantsoorten binnenshuis hebben dan ook een voorkeur voor een warme standplaats met direct zonlicht. Omdat op een vensterbank het meeste licht van één kant komt en vetplanten naar het licht toe groeien, raden we u aan de pot regelmatig te draaien om een compactere groei te krijgen. 's Zomers genieten bijna alle vetplanten van de frisse lucht op een balkon of terras. Bij bloeiende soorten heeft de nachtelijke verlaging van de temperatuur een stimulerend effect op de bloemenweelde. Pas als de temperatuur overdag onder 15 °C daalt, moet u uw vetplanten terug in huis brengen. 

Planten:

Omdat waterverzadiging niet voorkomt in de natuurlijke habitat van vetplanten, is bij het planten in potten een goede drainage belangrijk. Zandige substraten zoals speciale potgrond voor cactussen en vetplanten zijn optimaal geschikt. Om de afvoergaten van de pot op ieder moment vrij te houden, kunt u een extra laag kleikorrels of potscherven op de bodem van de pot leggen. Afhankelijk van de groei moet u uw vetplanten iedere 2 tot 5 jaar verpotten. Voor een betere beluchting van de grond raden wij u aan vetplanten in bloempotten van klei te zetten.

Onze TIP:

Om te voorkomen dat de compacte bladeren van uw vetplanten gaan rotten bij contact met de vochtige potgrond, kunt daar een dun laagje kiezelstenen op leggen.

Correct verzorgen

Vetplanten verzorgen

Water geven:

Geef uw vetplanten alleen water als dat echt nodig is, om waterverzadiging te vermijden. Pas als de aarde in de pot goed droog is, geeft u opnieuw water. Overtollig water moet u zo snel mogelijk uit de pot gieten. Hoewel u de robuustheid van uw vetplanten niet continu op de proef hoeft te stellen, hebben veel vetplantsoorten in hun vlezige bladeren waterdepots waarmee ze gemakkelijk langere perioden van droogte kunnen overleven.

Bemesting:

Vetplanten in potten moeten regelmatig mest krijgen. Wij raden u aan iedere 3 tot 4 weken een speciale mest voor cactussen en vetplanten toe te dienen in een lage dosering. Snelgroeiende soorten kunt u zelfs iedere 2 tot 3 weken extra voedingsstoffen geven.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.