1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Alocasia (Olifantsoor)

Kenmerken

Alocasia (Olifantsoor)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Eigenschappen

Plantlocatie:
binnenshuis, wintertuin
Planthoogte:
30 tot 150 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Alocasia planten

Standplaats

De Alocasia wordt in de volksmond ook wel Olifantsoor. De Alocasia Iowii kan een hoogte tot wel 50 cm bereiken en is daardoor ideaal voor plaatsing in de woonkamer. De Alocasia Amazonica daarentegen kan tot wel 150 cm hoog worden en is hierdoor eerder niet geschikt binnenshuis. Let bij de aankoop dus heel goed op de variëteit en de opgegeven groeihoogte.

Alocasia's voelen zich op hun best op een lichtrijke locatie met minimaal vijf uur zonlicht per dag. Een verwarmde wintertuin of een lichtrijke woonkamer zijn bijzonder geschikt. Een temperatuur rond 22°C ervaart de plant als heel comfortabel, maar 's nachts en tijdens de wintermaanden is 18°C voldoende. In de zomer kan je de Alocasia ook buiten plaatsen op een plaats die beschut is tegen teveel direct zonlicht, regen en wind.

Planten / verpotten

Alocasia's geven de voorkeur aan een losse, zuurdere en deels zanderige grond. Verrijk daarom je potgrond voor kamerplanten met een portie zand of een portie potgrond voor cactussen. Zorg er ook voor dat overtollig water gemakkelijk kan wegvloeien om wateroverlast en wortelrot te vermijden.

Omdat de Alocasia heel snel groeit, moet ze elk jaar worden verpot. Kies daarbij voor een pot die 20 tot 30% groter is dan de huidige, bij voorkeur een zwaar exemplaar uit bijvoorbeeld klei. Zo kan de pot niet omvallen onder het zware gewicht van de bladeren.

Vermeerderen

Je kan je Alocasia het best vermeerderen door de wortelstokken te delen. Wortelstokken zijn ondergrondse, meestal horizontaal lopende stengels. Zij vormen zich op de moederplant en groeien iets verder van de plant uit de potgrond. Bij het verpotten kan je dit deel van de plant voorzichtig afsnijden en in een nieuwe pot zetten. Zorg ervoor dat de bestaande wortels niet teveel beschadigd worden en dat de uitloper reeds nieuwe wortels heeft gevormd. Plaats de nieuw aangeplante wortelstok op een lichtrijke plaats en zorg ervoor dat de grond lichtjes vochtig blijft.

compo image
Alle delen van de Alocasia zijn giftig. Houd ze dus uit de buurt van kinderen en huisdieren en draag handschoenen bij het verpotten.

Correct verzorgen

Alocasia verzorgen

Water geven

Alocasia's verzamelen water in hun stevige stengels, waardoor ze rechtop blijven staan. Als ze te weinig water krijgen, zal je dit snel merken doordat de bladeren slap gaan hangen. De bodem van je plant moet steeds lichtjes vochtig zijn, maar mag niet te nat zijn. Het is daarom beter om vaker water te geven met iets minder water dan direct veel te veel water toe te dienen.

Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen. 

Bemesten

Omdat Alocasia's snel groeien, hebben ze heel wat voedingsstoffen nodig. Tijdens de hoofdgroeifase van maart tot oktober kan je wekelijks een vloeibare meststof voor kamerplanten aan het gietwater toevoegen. Tussen november en februari hoef je dit maandelijks één maal te doen.

Verkleurde bladeren

Olifantsoor is heel gevoelig voor bladverkleuring. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als enkel de onderste bladeren zijn verkleurd, hoef je je geen zorgen te maken. In het normale groeiproces vallen oude bladeren na een tijdje af en worden ze bruin. Als naar de onderste bladeren ook andere bladeren zijn aangetast, kan dit andere oorzaken hebben :

Teveel water : als je Alocasia teveel water heeft gekregen, kleuren de bladeren na verloop van tijd geel. Controleer of het water gemakkelijk kan weglopen en of de wortels misschien te nat zijn. Als de plant te vochtig geworden is, verpot je die best zo snel mogelijk in verse potgrond en snijd je de beschadigde wortels af.

Te weinig voedingsstoffen : als niet alleen de bladranden maar ook de bladnerven geelkleuren, heeft de plant te weinig voedingsstoffen. Verhoog de dosis meststof en voeg kalkvrij water toe.

Insecten : Alocasia's zijn heel gevoelig voor spintmijten. Deze zitten aan de onderkant van de bladeren en zuigen het plantensap eruit waardoor de bladeren verkleuren. Ontdek hier meer over de spintmijt en hoe je je plant kan behandelen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.