Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Spintmijt

Kenmerken

Spintmijt

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Schefflera, gatenplant, Philodendron, cactussen, ficussoorten, stokrozen, Bellis, chrysanten, anjers, sleutelbloeme, orchideeën en stiefmoedertje
Symptomen:
witgele spikkels, bladval, spinsels in bladoksels
Verschijning:
0,2 tot 0,5 mm groot, geelachtig tot roodachtig

Periode van aantasting

Omschrijving

Spintmijt

Spintmijten behoren tot de familie der mijten. De bladeren worden witachtig-geel gespikkeld en krijgen bij het voortschrijden van de aantasting een vale kleur. In het begin zitten er in de bladoksels fijne spinsels. Later kunnen hele bladeren, en bij zware aantasting ook hele scheuten, ingesponnen zijn. Spintmijten zijn 0,2 tot 0,5 mm groot, geelachtig tot roodachtig van kleur en met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Ze zitten vaak op de onderkant van de bladeren van planten. Door hun zuigactiviteit onttrekken ze voedingsstoffen aan de plant en beschadigen deze. De gevolgen zijn verdroogde bladeren en later bladval. Spintmijt komt op rozen voor vanaf midden mei, vooral in droge, warme jaren. Met name rozen met een gebrekkige of eenzijdige stikstofvoeding zijn vatbaar. Bij kamer- en balkonplanten kan daarentegen het hele jaar door aantasting optreden. Bij voor de spintmijt ideale omstandigheden kan het binnen 12 tot 20 dagen tot een massale vermeerdering komen.

Bestrijding

Zo bestrijd je spintmijt

Sproei bij lichte aantasting de plant grondig af met water. Bij zware aantasting verwijder je de getroffen bladeren en geef je zo snel mogelijk een spuitbehandeling met insecticide. Bespuit de plant gelijkmatig van alle kanten. Let er goed op dat ook de onderkanten van de bladeren nat worden. Bladeren en onkruidplanten in de omgeving van rozen moeten worden verwijderd. Herhaal de behandeling om de pas uitgekomen jonge mijten aan te pakken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :