Of het nu gaat om courgettebloemen, appelbloesems of Oost-Indische kers - veel van de kleurrijke bloemen in onze tuinen zien er niet alleen heel mooi uit, ze zijn ook geschikt voor consumptie en leveren vaak veel voedingsstoffen en vitaminen. We presenteren jou 9 planten met eetbare bloemen en geven je tips over hoe je ze kan verwerken.
Reeds in de Middeleeuwen werden sommige bloemen voor geneeskundige doeleinden gebruikt. Zo werden saliebloemen gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan ziekten en werden goudsbloemen gebruikt om huidontstekingen, wonden of zonnebrand te behandelen.
Tegenwoordig worden bloemen nog steeds gebruikt in de natuurgeneeskunde, maar hun gebruik is niet beperkt tot genezing. Eetbare bloemen zijn ook een visueel en smaakvol hoogtepunt geworden in de moderne keuken. Ze geven een speciale smaak aan gerechten en drankjes. Er wordt ook gezegd dat ze tal van gezondheidsvoordelen hebben.
Met hun levendige paarse kleur en hun mild pittige, licht ui-achtige smaak zijn bieslookbloemen perfect voor tal van culinaire creaties. Hoewel de stengels na de bloei niet meer geschikt zijn voor consumptie vanwege hun bittere smaak, kan je de bieslookbloemen vanaf mei gebruiken om vleesgerechten en salades op smaak te brengen.
Wist je trouwens dat je bieslookbloemen in een kruidenkwark kan verwerken? Of in een bors verse aardappelsoep kan strooien? Hun licht ui-achtige smaak geeft een verrassende, pittige kick. De bloemen zijn ook geschikt als decoratie van sandwiches, omeletten of in een frisse zomersalade. Ze brengen kleur en smaak op het bord - en dat allemaal op natuurlijke wijze!
Saliebloemen brengen de kleur en de smaak van de Middellandse Zee rechtstreeks naar je keuken. De plant kan gemakkelijk worden gekweekt in een serre, een bloembed of een pot op het terras of het balkon. De blauwpaarse bloemen worden bij voorkeur geoogst wanneer de salie in volle bloei staat. Zo komt de delicate, kruidige smaak goed tot zijn recht. Idealiter worden de bloemen direct voor gebruik geoogst, omdat ze moeilijk te bewaren zijn.
Door de actieve ingrediënten en essentiële oliën hebben saliebloesems een vergelijkbare maar iets zwakkere werking dan de salie zelf. Van het kruid wordt al eeuwenlang gezegd dat het een kalmerende, ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft.
Door de bloemen in beslag te drenken en te bakken tot ze knapperig zijn, vormen ze een bijzonder creatieve garnering. Ze voegen eveneens een vleugje mediterrane flair toe aan elk gerecht wanneer ze gedroogd worden in kruidenzout of bloemsuiker. De smaak kan variëren afhankelijk van de soort. Salie van honingmeloen heeft bijvoorbeeld een bijzonder fruitige smaak die doet denken aan honingmeloen. Een populaire variëteit is de 'Mello'.
Madeliefjes worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant en staan symbool voor onschuld en zuiverheid. Ze groeien in heel veel tuinen en zijn niet alleen eetbaar - ze zitten ook nog eens boordevol vitaminen en mineralen.
Dankzij de vitamine C en het magnesium vormen de bloemetjes een heel gezonde toevoeging aan heel wat maaltijden. Hun delicatie uitzicht en zachte, nootachtige smaak maken ze tot een allrounder in de creatieve keuken die zowel het oog als het gehemelte streelt. Ze kunnen worden gebruikt in zoete desserts en hartige gerechten, bijvoorbeeld om een veganistisch alternatief te bieden voor honing, thee, siroop of gelei, of als decoratie in salades of kruidenkwark.
Niet alleen de vrucht is eetbaar, maar ook de grote gele bloemen van de courgetteplant - en dat zonder oogstverlies! De plant produceert vanaf juli namelijk mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen herken je aan het feit dat zich onder de gele bloem een minivrucht vormt - de latere courgettevrucht. Zorg ervoor dat je enkel de mannelijke bloemen oogst, want deze zullen later geen vruchten produceren. De bloemen kunnen worden gebakken, gepaneerd of zelfs gevuld.
Appelbloesems zijn een prachtige en heerlijke manier om gerechten op een speciale manier op smaak te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speciale appelbloesemjam voor je volgende ontbijt? De delicate, witte tot roze bloemblaadjes hebben een milde, licht zoete smaak. Met hun bloemige smaak kunnen appelbloesems ook worden toegevoegd aan desserts of gebak.
De prachtige bloesems van de kersenboom zijn ook geschikt voor consumptie. Vooral in Japan, waar ze bekend staan als “sakura”, verfraaien ze op elegante wijze tal van gerechten - of ze nu gezouten worden geserveerd met rijst of in andere culinaire creaties.
De delicate bloemen kunnen vers of ingemaakt worden gebruikt. Ze zien er bijzonder mooi uit als decoratie op desserts zoals cakes, cupcakes of in ijs. Hun zachte, bloemige smaak verrijkt ook dranken zoals thee of siroop. Zelfs rijstgerechten of gebak krijgen een een speciale, lente-achtige toets.
Viooltjes zijn een van de populairste bloemen voor patio's en balkons. Ze maken niet alleen indruk met hun heldere bloemblaadjes, maar ook met hun fruitige, zoete smaak. Er zijn momenteel wereldwijd ongeveer 500 verschillende soorten viooltjes, zoals het hoornviooltje, het maarts viooltje en het populaire driekleurige viooltje. Het zijn echte blikvangers op het bord : ze voegen kleur en een vleugje elegantie toe.
Soorten zoals het hoornviooltje zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen. Met COMPO Vloeibare Meststof Roze Korrels kan je genieten van een rijke, prachtige bloei.
De bloemen van het viooltje kunnen worden gekonfijt, waardoor ze een mooi accent vormen in gebak. Vers geplukt verrijken ze salades of kunnen ze gebruikt worden als origineel ingrediënt in smoothies.
Tip : vries de bloemen in met water in een ijsblokjesvorm. Zo kun je er op elk moment enkele ijsblokjes uithalen en heb je altijd een mooie versiering voor je drankje.
Oost-Indische kers is een van de bekendste eetbare bloemen. De klimplant kan in de tuin en op het balkon worden gekweekt. Afhankelijk van het weer bloeit hij tussen juni en oktober in felle tinten geel, oranje en rood. Omdat de bloemen echter snel verwelken, moeten ze vers geplukt worden voor verdere verwerking. Met zijn scherpe tot pittige smaak is Oost-Indische kers een uitstekende keuze voor salades of om kruidenkwark mee te decoreren en op smaak te brengen. Bekijk zeker ons recept voor 'Kruidenboter met bloemen'.
Wist jij trouwens dat niet alleen de bloemen, maar ook de stengels en bladeren van Oost-Indische kers eetbaar zijn? Ze bevatten mosterdoliën, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke smaak. Je moet echter voorzichtig zijn met de dosering, want de smaak van de Oost-Indische kers kan snel overheersen.
Appelboom
Basilicum
Bernagie
Bieslook
Broccoli
Courgette
Daglelie
Daslook
Dille
Duizendblad
Gewone vlier (of zwarte vlier)
Goudsbloem
Kaasjeskruid
Kersenboom
Korenbloem
Lavendel
Madeliefje
Munt
Oost-Indische kers
Oregano
Paardenbloem
Paksoi
Salie
Sleutelbloem
Viooltje
De bloemen worden bij voorkeur vers geplukt voor hun bereiding zoals hierboven beschreven werd. Daarnaast kunnen ze ook worden ingevroren met water in ijsblokjesvormpjes of worden gedroogd.
Kruiden kan je drogen in de oven. Verwarm de oven voor op een lage temperatuur (50°C). De bloemen kan je vervolgens op een bakplaat in de oven plaatsen. Laat de ovendeur een beetje open zodat het vocht kan ontsnappen. Na ongeveer 2 tot 4 uren zijn de bloemen volledig droog en kan je ze uit de oven halen.
Zoete bloemen zoals die van het viooltje of van de appelboom, zijn ideaal als decoratie van :
Desserts
Taarten
Cocktails
Limonades
Smoothies
Hartige bloemen zijn ideaal voor :
Salades
Kruidenkwark
Kruidenboter
Broden
Soepen
Heel wat eetbare bloemen bevatten tal van vitamines, mineralen en antioxidanten die kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid. Van sommige eetbare bloemen wordt ook gezegd dat ze helende eigenschappen hebben. Ze zouden bijvoorbeeld de spijsvertering bevorderen of pijn en ontstekingen helpen verlichten. Andere bloemen bevatten antivirale bestanddelen die een positief effect kunnen hebben op het immuunsysteem en verkoudheid en griep kunnen helpen voorkomen en behandelen. Van sommige bloemen wordt ook gezegd dat ze een kalmerend effect hebben op de geest en helpen om stress en angst te verminderen.
Opmerking
Zorg er absoluut voor dat er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen op de bloemen achterblijven. Planten uit je eigen tuin of uit de biologische landbouw zijn hiervoor het meest geschikt. Als je de bloemen in het wild verzamelt, moeten ze goed geïdentificeerd worden om verwarring met giftige planten te voorkomen. Houd er ook rekening mee dat allergische reacties of, bij overmatig gebruik, maagirritatie kunnen optreden.
Deze onderwerpen kunnen je ook interesseren
Geschikte producten voor je planten