compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Kruidenboter met bloemen

Oost-Indische kers en bernagie uit eigen tuin

Kruidenboter met bloemen

Veel zout, enkele kruiden en een knoflookaroma - dit zijn de meest voorkomende ingrediënten voor kruidenboter. Zelfgemaakte kruidenboter is niet enkel veel gezonder, met wilde bloemen uit de tuin maak je er zelfs een echte blikvanger van. Hieronder vind je een recept voor pittige bloemenboter met Oost-Indische kers en bernagie, zonder kunstmatige toevoegingen, alleen met ingrediënten uit eigen tuin.

compo image

Ingrediënten voor kruidenboter met bloemen

 • 1 handvol Oost-Indische kers en bernagiebloemen
 • 1 schaal met zoutwater
 • 1 teentje knoflook
 • citroensap
 • 500 g zachte boter
 • peper en zout

Stap 1

Zelf kruidenboter met bloemen maken

Voordat je de kruidenboter kan bereiden, moet je zoeken en verzamelen. Voor 500 g kruidenboter heb je ongeveer een handvol Oost-Indische kers en bernagie nodig. Is je zoektocht gelukt? Leg de bloemen dan kort in een kom met zout water - zo verwijder je alle insecten.

Vervolgens leg je een paar bloemen opzij voor de decoratie aan de buitenkant van de boterrol. Snijd de overige ingrediënten in kleine stukjes. Meng de bloemen met het gesnipperde teentje knoflook, citroensap en een beetje peper en zout. Dan kan je alle ingrediënten mengen met de zachte boter. Het is beter om wat spaarzamer te kruiden en na het toevoegen van de boter te testen of het mengsel genoeg gekruid is.

compo image
compo image
compo image
compo image

Stap 2

De kruidenboter tot rol vormen

Om een mooie bloemenboterrol te kunnen maken, heb je een vel bakpapier of aluminiumfolie nodig ter grootte van een A4-blad papier. Je kan eerst een paar decoratieve bloemetjes in het midden verdelen om daarna het afgewerkte botermengsel erop aan te brengen.

Rol het papier voorzichtig een beetje op in de lengte tot een klein worstje ontstaat. Om te vermijden dat het papier in de boter kreukt, blijf je het neerleggen tot de boter een grote rol heeft gevormd tot aan het uiteinde van het papier. Rol het mengsel vervolgens stevig in het vel papier door in de andere richting te rollen. Als je gelijkmatige druk hebt uitgeoefend, mogen er geen luchtbellen meer in het botermengsel aanwezig zijn. Nu kan je de uiteinden van de folie in elkaar draaien om zo een snoepje te vormen.

Laat de kruidenboterrol 2 tot 3 uur in de koelkast uitharden. Zo kan je de boter gemakkelijk in dunne plakjes snijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.