compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Zelfgemaakte vlierbloesemsiroop

Sinds de Hugo, een nieuwe en verfrissend aperitief, de hit is op ieder terras, groeit de schare liefhebbers van vlierbloesemsiroop snel. Voor weinig geld kan je heel gemakkelijk zelf vlierbloesemsiroop maken. Hier laten we je zien hoe.

compo image

Vlierbloesems plukken

Als je geen eigen vlierstruik in de tuin hebt om de bloesem van te plukken, kan je op zoek gaan in je plaatselijke park of op open plekken in het bos. Omdat de vlier geen hoge eisen stelt aan de bodem, zou je hem op allerlei plekken in de buurt kunnen vinden. Pluk de bloesems tijdens het middaguur bij zonneschijn als je wilt dat de aroma's zich straks vol ontvouwen. Vlierbloesemschermen worden ook steeds vaker verkocht op dag- en weekmarkten.

Vlierbloesemsiroop

De ingrediënten

Voor het maken van ca. 1,5 l siroop heb je nodig:

  • ongeveer 20 vlierbloesemschermen (zonder steel!)
  • 500 gram biologische citroenen
  • 10 tot 20 gram citroenzuur
  • 1 liter water
  • 1 kg suiker
compo image

Vlierbloesemsiroop

De bereiding

Stap 1: was de vlierbloesems goed. Breng het water in een grote pan aan de kook, los de suiker daarin op en voeg het citroenzuur toe.

Stap 2: was de citroenen met heet water en snijd ze in schijfjes. Doe de schijfjes citroen en de vlierbloesems in het suikerwater.

Stap 3: laat het mengsel 3 dagen lang afgedekt en op kamertemperatuur trekken, waarbij je het af en toe omroert.

Stap 4: zeef de getrokken massa door een fijne zeef, breng de siroop nog eenmaal aan de kook en giet deze in schone flessen.

De ongeopende flessen blijven, wanneer ze koel en donker worden bewaard, max. een jaar goed.

Cadeautip

Wanneer je je zelfgemaakte siroop in een mooie versierde fles doet, is dat een perfect cadeau voor ieder feestje!

compo image

Gebruiksmogelijkheden van vlierbloesemsiroop

Op warme zomerdagen is de siroop, in een verhouding van 1:4 aangelengd met gekoeld mineraalwater, een bloemrijke verfrissing. Als je de avond graag begint met een aperitief, kan je van deze rijke siroop genieten in de vorm van een Hugo, een cocktail die bestaat uit vlierbloesemsiroop, Prosecco, mineraalwater en muntblaadjes. Daarnaast kan je vlierbloesemsiroop op allerlei manieren gebruiken voor desserts. In roomijs, voor het zoeten van yoghurt en kwark, in kwarktaart of over stukjes fruit gegoten is deze siroop een echte lekkernij voor alle fervente zoetekauwen!

Kleurrijke verscheidenheid in de keuken

Eetbare bloemen

Bloemen zien er niet alleen mooi uit, je kan ze ook eten. Welke bloemen je kan eten en hoe je ze bij je volgende etentje kan gebruiken als eetbare decoratie, ontdek je hier.

Meer lezen

Delen