Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Maak je eigen kruidengeurkaarsen

Houd muggen in de tuin op afstand

Maak je eigen kruidengeurkaarsen

Wat is er fijner dan op een zachte zomeravond uren in de tuin te vertoeven met een hapje en een drankje? Natuurlijk zou het nog gezelliger zijn met zacht kaarslicht en zonder die vervelende muggen. Ontdek onze handleiding voor kruidengeurkaarsen die je naar eigen smaak kan maken en decoreren.

Bescherming uit de kruidentuin

Deze geuren helpen tegen muggen

Muggen kunnen je avond op het balkon of terras flink verstoren. Toch is er ook een positieve kant : muggen vermijden namelijk zoveel als mogelijk de geuren waar wij van houden zoals lavendel, munt, eucalyptus, citroen, rozemarijn of harsachtige naaldgeuren. Een van deze planten groeit ongetwijfeld in je tuin en misschien heb je ook nog enkele kleinere potjes of metalen steunstokken in het tuinhuis staan? Dan kan je aan de slag om je eigen kruidengeurkaarsen te maken!

compo image

Ingrediënten voor 4 geurkaarsen

 • Terracotta potjes (diameter 8 tot 12 cm)
 • Steunstokjes (die passen bij de grootte van het gat onderin de pot)
 • Lijmpistool
 • Kaarslont (gewaxt met metalen voet)
 • Satéstokjes en wasknijpers
 • 2 kg sojawas
 • Waterbad om te smelten
 • Trechter om op te vullen
 • Kruiden naar smaak
 • Bijpassende etherische oliën

Stap voor stap

Instructies voor het maken van kruidengeurkaarsen

1. Pot aan het stokje bevestigen

Bij het gieten van kaarsen is de voorbereiding allesbepalend. Eenmaal de was vloeibaar is, moet je deze namelijk zo snel mogelijk in zijn definitieve vorm gieten. Daarom kan je je knutselproject het beste beginnen door de stokjes met hete lijm aan de terracotta potjes te bevestigen. Wij kozen voor bamboe stokjes omdat deze niet overal even dik zijn - bij het afzagen is de kans dus groot dat het stokje goed in het gat van de pot past en stevig vastzit. Als het stokje er doorheen glijdt of helemaal niet past, kan je wat meer hete lijm gebruiken om het stokje stevig aan de pot te bevestigen. Tot slot doe je ook bovenaan wat lijm door het gat zodat er geen was in de bamboestok kan lopen.

Stop de afgewerkte kaars stevig in je bloemperk zodat deze niet kan omvallen als je de hete was erin giet. Als er iets mis gaat, kan de gedroogde was gemakkelijk van de bodem worden verwijderd.

compo image

2. De lont plaatsen

De laatste stap in de voorbereiding vraagt een zeker instinct, maar zorgvuldig te werk gaan loont. Als de lont in het midden van de kaars goed wordt vastgezet, kan er later niets meer verschuiven als je de pot opvult met was.

Plaats de lont met het metalen plaatje in het midden van de pot en leg twee satéstokjes op de rand van de pot. Knijp de lont tussen de twee satéstokjes stevig vast met behulp van wasknijpers. Een extra paar handen kan hierbij heel nuttig zijn.

Onze tip

Let goed op bij de aankoop van de lont. Er bestaan ook varianten met een plakstrip onderaan de metalen voet. Dit vergemakkelijkt de bevestiging van de lont.

compo image

3. Was smelten

In vergelijking met kaarsvet dat in de winkel te koop is, is sojawas beduidend vettiger. Dit heeft het voordeel dat het heel gemakkelijk kan worden verwijderd van potten en oppervlakken. Gebruik bij het smelten en het afgieten bij voorkeur metalen voorwerpen. Als je ze begiet met heet water uit de waterkoker, kunnen ze zonder probleem in de vaatwasser worden gestopt.

Smelt de wasvlokken boven een heetwaterbad. Naast etherische oliën kan je ook bloemetjes, bladeren of schillen van vb. citroen aan de vloeistof toevoegen. Zodra de massa volledig is opgelost, kan je deze voorzichtig met een trechter in de terracotta potjes gieten. Het grote voordeel bij het werken in het tuinbed : je kan de kaars rechttrekken door de grond rond de stok aan te stampen tot de was gelijmatig in de pot is verdeeld.

compo image

4. Decoreren

Gedroogde lavendelbloemen blijven vrij goed aan de oppervlakte, grotere rozemarijn- of sparrennaalden zullen naar de bodem van de kaars zinken. Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er, afhankelijk van het materiaal dat je hebt gekozen, na het gieten niet veel meer zichtbaar is. Wacht even tot er een beetje oppervlaktespanning is opgebouwd en strooi dan voorzichtig nog enkele decoratieve stukjes bovenop de was. Ook de buitenkant van de pot kan je versieren met lint en enkele takjes. De potjes beschilderen is natuurlijk ook een optie!

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :