compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Knutseltip voor Pasen : bloempot uit conserven

Beplante conserven voor Pasen

Knutseltip voor Pasen : bloempot uit conserven

Op zoek naar een origineel en leuk plantencadeau voor Pasen? Dan zijn onze pastelkleurige conserven ideaal! Met dit DIY upcycling-idee geef je oude conservendozen een tweede leven. De oude blikken kan je met weinig materiaal namelijk omtoveren tot een mooie paasverpakking. Vooral bloembollen zoals hyacinten, narcissen en krokussen vinden er voldoende ruimte voor een gezonde groei. Zo vormen de blikken een ideaal cadeau, een leuke tafeldecoratie of gewoon een kleurrijke blikvanger op de vensterbank.

Stap voor stap

Zo tover je conservendozen om tot paasdecoratie

compo image

Benodigde materialen

 • lege conservendozen
 • Acrylspray in pasteltinten
 • Mos
 • Verschillende voorjaarsbloeiers
 • Potgrond
 • IJzerdraad
 • Lijmpistool
 • Wollen touwtjes
 • Decoratieve elementen in paasstijl

Stap 1

Conservendozen voorbereiden

Om ervoor te zorgen dat de lentebloemen voldoende ruimte hebben om te groeien, heb je middelgrote tot grote blikken nodig. Denk maar aan conserven met maïs, erwten maar ook worsten. Verwijder de deksels volledig (let op voor de scherpe randen) en laat de blikken in lauw water weken. Zo kunnen de etiketten gemakkelijk verwijderd worden. Vervolgens kan je eventuele lijmresten wegschrobben tot de blikken er schoon en glanzend uitzien.

Tip : als de conserven worden beplant met langlevende bloemen, raden we je aan om enkele gaten te maken in de bodem van het blik alvorens je het gaat bespuiten met acrylverf. Zo kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. De verf die erna wordt aangebracht zal deze gaten beschermen tegen roest. Je kan waterlast ook voorkomen door een drainagelaagje op de bodem van het blik aan te brengen - meer informatie vind je in stap 3.

compo image

Stap 2

Dozen met acrylverf bespuiten

Eenmaal de dozen zijn voorbereid, kan je ze een kleurtje geven. Pastelkleuren zoals roze, groen of geel zijn het meest geschikt om een leuke paasstijl te creëren. Om ervoor te zorgen dat het spuitproces niet in een grote puinhoop eindigt, raden we je aan om de conserven in een grote kartonnen doos te plaatsen met de opening naar voor. Plaats vervolgens een blik in de doos en bespuit het in korte stoten. De afstand tussen de spuitbus en het blik moet ongeveer 30 centimeter bedragen. De vuistregel : het is beter om minder en vaker te spuiten zodat er geen druppels ontstaan die uitlopen.

Stap 3

De pot klaarmaken voor beplanting

Om wateroverlast in het blik te vermijden, is het belangrijk om een drainagelaag te creëren op de bodem van het blik voordat je die gaat opvullen met potgrond. Dit laagje kan bestaan uit hydrokorrels, fijne kiezels of schorsmulch. Vul vervolgens het blik met potgrond en plaats de bloembollen. Druk alles goed aan zodat de bloemen een goede grip krijgen. Vervolgens geef je de bloembollen water, maar overdrijf zeker niet. Dit is heel belangrijk voor een gezonde wortelgroei, vooral in plantenbakken zonder drainagegaten.

compo image
compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO Organic & Recycled Universele Potgrond

Voor ons upcycling-project hebben we een upcycling-potgrond gekozen. Zowel de ingrediënten als de verpakking van onze COMPO Organic & Recycled potgrond bestaan uit gerecycleerde materialen.

Naar het product
compo image

Stap 4

Het blik versieren

Bedek de potgrond met mos. Zo lijkt het alsof de lentebloemen in een zacht paasmaandje groeien. Plooi ijzerdraad tot konijnenoren en bevestig deze met behulp van een lijmpistool aan de achterkant van het blik. Als je wilt kan je ook deze metaaldraad inspuiten met acrylverf. Ook natuurlijke elementen zoals eierschalen en minifiguurtjes uit hout of papier zorgen voor een leuke paasdecoratie. Je kan eveneens wollen touwtjes rond het blik knopen.

We wensen je alvast veel knutselplezier en kijken uit naar jouw foto's op Facebook, Instagram en Pinterest!

compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.