1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Buxusziekte

Kenmerken

Buxusziekte

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
buxus
Symptomen:
in snel tempo vallen de bladeren en scheuten af, visueel sterk negatief effect
Verschijning:
grijsbruine en oranjebruine bladvlekken, witte sporenlaag, zwarte vegen op scheuten

Periode van aantasting

Omschrijving

Buxusziekte

Buxusziekten brengen grote schade toe aan buxussen. De ziekte 'zware taksterfte', die wordt veroorzaakt door de buxusschimmel Cylindrocladium buxicola, leidt tot het afvallen van bladeren en scheuten en heeft een nadelige invloed op het uiterlijk van de plant. De overdracht van de buxusziekte of zware taksterfte vindt plaats via vocht en wind. Beide factoren verhogen ook de vatbaarheid voor de ziekte. Deze verspreidt zich altijd vanuit reeds getroffen bladeren en afgevallen loof. De verspreiding is bijzonder sterk bij temperaturen rond de 25 °C. Als de bladeren van een buxus 5 tot 7 uur lang nat zijn, verhoogt dat het besmettingsrisico enorm. Je moet deze omstandigheden daarom zo veel mogelijk vermijden. Giet vooral geen water op de bladeren. Het vatbaarst zijn de soorten Buxus sempervierens 'Suffruticosa', Buxus sempervirens 'Rotundifolia' en Buxus sempervirens 'Raket'.

Ook buxusroest, een ziekte veroorzaakt door de schimmel Puccinia buxi, beschadigt buxussen. Op de bovenkanten van de bladeren zitten geelbruine of roestbruine vlekken. Later vormen zich op de onderkant van de bladeren roestbruine of zwarte puistjes.

Bestrijding

Zo bestrijd je de buxusziekte

  • Snoei onmiddellijk alle aangetaste plantendelen ver terug tot in het gezonde hout.
  • Vernietig de afgesnoeide plantendelen en gooi deze weg.
  • Verwijder absoluut alle gevallen bladeren en de bovenste bodemlaag. Ontsmet na het snoeien gereedschappen zoals snoeischaren en zagen.
  • Gooi het snoeiafval niet op de composthoop.
  • Giet bij droogte het water rechtstreeks op de wortels en niet van bovenaf.
  • Kies een zonnige standplaats voor buxussen in kuipen, waar de lucht vrij kan circuleren. Met een goede toevoer van voedingsstoffen zorg je voor een sterk verbeterde weerstand van de plant.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.