Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Buxus

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
0,3-1 m
Bloemkleur:
onopvallend wit

Correct planten

Buxus planten

Standplaats

Buxus kan je zowel in de tuin als in een kuip op het balkon of terras planten. Het boompje behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae) en stamt oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa, Noord-Afrika en West-Azië. De buxus geeft de voorkeur aan matig droge tot vochtige steengruis- en grindbodems. Ook zandige, humusrijke leem is een goede voedingsbodem. De buxus stelt weinig eisen aan de lichtomstandigheden. Je kan het boompje planten op zowel schaduwrijke als zonnige plaatsen.

Aanplanting

Als kuipplant heeft de buxus slechts een beperkte wortelruimte ter beschikking. Verpot je buxus daarom iedere 2-3 jaar in een grotere pot met verse aarde speciaal voor buxussen, om een gezonde ontwikkeling te bevorderen. Het optimale tijdstip daarvoor is het voorjaar.

Correct verzorgen

Buxus verzorgen

Water geven

Buxussen als kuipplanten drogen snel uit, vooral in de zomer. Om de aarde continu vochtig te houden, moet je deze op droge en warme dagen dagelijks begieten. Dit is met name belangrijk in de groeifase. Let erop dat je waterverzadiging voorkomt. Omdat de buxus groenblijvend is, kan water geven ook nodig zijn in de winter, bijvoorbeeld tijdens lang aanhoudende perioden van droogte en vorstvrij weer.

Bemesting

Om de vorming van gezonde, groene scheuten te ondersteunen, heeft de buxus vanaf half maart tot eind augustus regelmatig voedingsstoffen nodig. Voor buxussen in kuipen is een speciale vloeibare meststof het meest geschikt. Deze meststof voeg je 1 tot 2 keer per week aan het gietwater toe. Voor buxussen in de tuin adviseren wij je onze langzaam werkende meststof te gebruiken. Met slechts éénmaal toedienen waarborg je zo zes maanden lang een optimaal aanbod aan voedingsstoffen.

Snoeien

Door je buxus te snoeien, bevorder je een evenwichtige en gezonde groei. Bovendien biedt snoeien je de mogelijkheid het boompje je eigen vorm te geven. Deze zogeheten vormsnoei moet je al beginnen bij de jonge aanplant. Je kan dit het beste doen met een mal. Zo'n mal maak je door van ijzerdraad en stokken een frame in de gewenste vorm te maken. Dit frame zet je bovenin het boompje of trek je er overheen. Vervolgens ondersteun je alle zijwaartse, uit het frame groeiende scheuten.

Maatregelen in de winter

De buxus kan buiten zonder extra winterbescherming overwinteren, maar moet wel worden beschermd tegen de zon. Begiet je buxus alleen op vorstvrije dagen en doe dat met lauwwarm water.

Onze tip

Snoei jonge boompjes intensiever dan oudere. De scheuten vertakken zich dan sterker en zorgen voor de gewenste dichtheid. De beste momenten om te snoeien zijn eind mei en augustus, steeds bij een bedekte hemel.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :