Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Bergden

Kenmerken

Bergden (Pinus mugo)

compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kuipen, bedden
Planthoogte:
30 tot 60 cm
Bloemkleur:
geel, rozerood

Correct planten

Bergden planten

Standplaats

De bergden (Pinus mugo) heeft haar natuurlijke habitat in de open vlakten van de Italiaanse bergen en is daarom niet gewend aan schaduw gevende concurrentie van andere planten en gebouwen. Geef deze naaldboom daarom ook in jouw tuin of op jouw terras of balkon bij voorkeur een plekje in de volle zon. Een schaduwrijke standplaats tolereert de bergden weliswaar, maar ze groeit dan minder sterk en is ook minder bestand tegen schimmelziekten.

Planten

In de tuin of in een pot, je kan kiezen. Want door haar groeihoogte en omvang van slechts 50 cm is de bergden ook uitstekend geschikt voor een grotere plantenkuip. Heel belangrijk daarbij is goed te letten op voldoende drainage, want hoewel deze naaldboom houdt van vochtigheid, is ze in het geheel niet bestand tegen waterverzadiging. Hiervoor leg je eerst een laag grof grind of kleischerven onderin de pot en doe je daar vervolgens een mengsel van doorlatende potgrond en zand bovenop. Ook voor het planten in de tuin geldt: de bergden is weinig eisend, maar stelt wel een doorlatende bodem op prijs. Als je tuingrond bijzonder lemig of dicht is, kan je bij het planten wat zand in de grond werken; coniferenmest of compost helpt de aardekluit aanvullend bij de groei. Het plantgat moet ongeveer 2 keer zo groot zijn als de kluit. In tuincentra kan je ook een voorgekweekte bergden in een pot kopen; zolang het niet vriest, kan je deze het hele jaar door planten. Na het planten raden we met name in de winter een wortelbescherming van bladeren of twijgen aan.

Onze tip

Wil je een bergden voor de kersttijd kopen? Dan is een beschutte plek in een pot naast de voordeur optimaal voor een goede start. In het voorjaar kan je dan de bergden in de tuin planten.

Correct verzorgen

Bergden verzorgen

Water geven

Als je bergden eenmaal goed gewend is, kan ze zich tot robuuste plant ontwikkelen. Om het boompje daarbij te helpen, is het de eerste maanden belangrijk de plant op basis van behoefte lang en doordringend water te geven. Alleen zo stimuleer je de vorming van diepere wortels, waardoor de bergden later ook in langere perioden van droogte zonder aanvullend begieten kan.

Bemesting

Vooral wanneer je je bergden in een kuip of pot hebt gezet, is het boompje vanaf het voorjaar tot de herfst blij met regelmatige voedingen met een meststof voor coniferen. Want ook als je zo'n klein boompje iedere 2 tot 3 jaar verpot, ontstaan er in de beperkte hoeveelheid grond snel tekorten aan voedingsstoffen. In de tuin is bemesten niet verplicht, maar het beschermt wel tegen een lelijke bruine verkleuring van de naalden en het zorgt voor een diepgroene, gezonde plant. Gun je bergden van oktober tot maart haar winterrust en geef in die periode geen meststof.

Snoeien/delen

De bergden (Pinus mugo) hebben we speciaal voor jou uitgekozen omdat deze zeer langzaam groeit - voor meer dan 5 tot 7 cm per jaar hoe je niet bang te zijn. Voor een mooie, compacte groeivorm mag je natuurlijk in de vroege zomer de snoeischaar gebruiken. Verwijder met name te lange en dwarsgroeiende takken.

 

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :