1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Zevenblad

Kenmerken

Zevenblad

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
tuin
Symptomen:
kruidachtig uitziend onkruid met woekerende uitbreiding
Verschijning:
groeihoogte van 30 tot 100 cm, kleine witte bloemetjes, drietallige scherp getande bladeren

Periode van aantasting

Omschrijving

Zevenblad

Zevenblad, ook tuinmansverdriet genoemd, is een van de hardnekkigste onkruidsoorten en zeer moeilijk te bestrijden. Het kan een groeihoogte van 30 tot 100 cm bereiken. De stengel is kantig en hol. De bladeren zijn drietallig en scherp getand. De plant vormt kleine witte bloemetjes. Individuele planten breiden zich zeer snel uit. Aan de ene kant groeien in alle richtingen uitlopers, aan de andere kant vermeerdert de plant zich via zaden. Zevenbladzaden behouden vele jaren lang hun kiemkracht. De plant blijft zich door de jaren heen uitbreiden, waardoor een dik tapijt van zevenblad ontstaat.

Bestrijding

Zo bestrijd je zevenblad

Verwijder het zevenblad uit de tuin zodra je het ziet. Gooi zaaddragende planten niet op de composthoop, omdat de zaden samen met de compost weer in de tuin worden verspreid. Zodra in het voorjaar voldoende zevenbladbladeren zijn gevormd, moet een behandeling met een krachtige onkruidbestrijder worden uitgevoerd. Houd er wel rekening mee dat er geen selectieve onkruidbestrijders meer beschikbaar zijn voor de vernietiging van onkruiden in het gazon. Een totale onkruidbestrijder zal dus ook je gras doden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.