1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Spikkelziekte

Kenmerken

Spikkelziekte

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
bloemkool, broccoli, kool (rode kool, witte kool, spitskool, savooiekool), wortels, pastinaak (rettich), mierikswortel, schorseneren, komkommers en courgettes
Symptomen:
afsterven van de koolbladeren
Verschijning:
grijsbruine ronde vlekken, concentrische ringen op koolbladeren

Periode van aantasting

Omschrijving

Spikkelziekte

Spikkelziekte is een schimmelziekte bij koolplanten, waarbij met name de oudere bladen worden aangetast. Op de koolbladeren vormen zich grijsbruine, ronde vlekken, die scherp aftekenen tegen het overige weefsel. Op de vlekken vormen zich talrijke schimmelsporen. Vooral vochtig, warm weer bevordert een zeer snelle uitbreiding en daarmee het snel vergelen en afsterven van de koolbladeren. Zaailingen van koolplanten kunnen al besmet raken. Dat is mogelijk doordat de sporen kunnen overleven in de bodem en ook op zaden. Bij bloemkool kunnen zelfs de bloemen geïnfecteerd raken. Maar ook dood plantmateriaal kan worden aangetast door deze schimmelziekteverwekker.

Bestrijding

Zo bestrijd je de spikkelziekte

Ter preventie moeten de planten op voldoende afstand van elkaar worden geplant. Bovendien moet op een voldoende aanbod aan voedingsstoffen worden gelet, bijvoorbeeld met een meststof die guano bevat. Bij een beginnende aantasting worden de zieke bladeren verwijderd. Spikkelziekte kan worden bestreden met een behandeling met een gewasbeschermingsmiddel. Als preventieve maatregel moet ook vruchtwisseling worden aangehouden en uitsluitend gecertificeerd zaaigoed worden gebruikt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.