1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Groot koolwitje

Kenmerken

Groot koolwitje

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
koolsoorten
Symptomen:
vraatschade aan bladeren
Verschijning:
geelgroene, zwart gevlekte rupsen met gele ruglijn, tot 4 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Groot koolwitje

De geelgroen en zwart gevlekte rupsen tasten bijzonder graag koolplanten aan die staan op zonnige standplaatsen die beschut zijn tegen de wind. De poppen van de vlinder overwinteren en de eerste vlinders komen eind april uit. Deze leggen tussen de 200 en 300 eitjes op de onderkant van de bladeren van wilde kruisbloemigen. Kort daarna vreten de zeer vraatzuchtige larven de bladeren vol met gaten, waardoor deze skeletteren. De rupsen vreten vervolgens 3 tot 4 weken lang, tot ze zich verpoppen op muren, bomen, enz. Ze komen meestal voor in groepen en veroorzaken aanzienlijke vraatschade. Na nog eens 3 weken verschijnen al de vlinders van de tweede generatie. Deze zijn witachtig-geel, met zwart gevlekte voorvleugels.

Bestrijding

Zo bestrijd je grote koolwitjes

Elimineer onkruid uit de familie der kruisbloemigen, zodat ei-afleg onmogelijk wordt. Gemengde teelt met selderij en tomaten vermindert de aantasting. Bestrijd bij zware aantasting de rupsen met een insecticide.

Hiermee bestrijd je grote koolwitjes

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.