Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Tuin & tuinplanten
 5. Tuinverzorging
 6. Maritieme planten in de tuin

Laat je terugvoeren naar de duinen

Een maritieme tuin ontwerpen

Tijdens een wandeling op het strand is de kans groot dat je planten zoals duindoorn, ijsplant of duinroos tegenkomt. Mits de juiste verzorging komen deze duinplanten ook in de tuin goed terecht. In dit artikel hebben we voor jou een selectie gemaakt van kustplanten die je tuin een maritieme sfeer geven.

compo image

Eisen wat betreft ondergrond

Dit hebben alle duinplanten gemeen

Elke plant die de hete, droge grond van een zandduin als leefgebied kiest, moet wel heel speciale voorkeuren hebben. Er zijn dan ook een paar zaken die onze duinbewoners gemeen hebben :

 • Overeenkomst nr. 1: ze houden van de zon. Schaduw is schaars in de duinen voor de kust. Als je een maritiem bloembed in je tuin wilt aanleggen, moet je zeker een zonnige locatie uitkiezen.
 • Overeenkomst nr. 2: de bodem moet goed doorlatend zijn. Natuurlijk is iedereen die zich op zandgrond vestigt niet per se een fan van overtollig water. Zware kleibodems zijn dus niet geschikt voor de aanplanting van duinplanten. Gelukkig kan je ook dingen doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor kustplanten, nl. veel zand met de grond vermengen.
   
 • Overeenkomst nr. 3: ze zijn extreem zuinig. Duinplanten hebben niet veel water en voedingsstoffen nodig. Ze hoeven ook niet vaak gesnoeid te worden en je hoeft tijdens de winter geen extra bescherming te voorzien - perfect voor alle tuinliefhebbers die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke planten.

Maritieme sfeer voor je deur

Strandplanten en grassen voor je tuin

 1. compo image

  1

  Duindoorn

  Duindoorn is een van de weinige klassiekers onder de duinplanten waarvan je er zelfs wat van kan oogsten. In de tuin bereikt de plant een groeihoogte tot 2 meter. De duindoorn hoort dus thuis in de achterste rij van een maritiem bloembed. De plant houdt niet van schaduw van opdringerige buurplanten. Voorzie dus liever wat meer plaats. Over ruimte gesproken: ook onder de grond verspreidt het houtgewas zich graag. Om dit te voorkomen raden we je aan om de duindoorn in een plantkuip of met een wortelscherm aan te planten. Wordt de plant toch te groot, dan mag je gerust de snoeischaar ter hand nemen. De struik kan je het beste om de twee jaar in maart royaal snoeien. Je mag de plant ook wat uitdunnen, want enkel met voldoende licht op de takken kunnen de bessen tot in de herfst rijpen.

 2. compo image

  2

  IJsplant

  De ijsplant is heel vaak terug te vinden op Zuid-Europese stranden. In ons maritiem bloembed mag ze zeker niet ontbreken. De bloemen van deze plant zijn een ware voedingsbron voor veel insecten. Doordat ze maar 10 tot 15 cm hoog wordt, is de ijsplant de ideale kandidaat om vooraan in het bloembed te worden aangeplant. Daar zal ze na enkele jaren een dicht tapijt vormen. Ook als plant in een steentuin is de ijsplant ideaal. Met haar vlezige plantendelen is de plant - nog meer dan alle andere duinplanten - afhankelijk van een doorlatende grond. Om wateroverlast te voorkomen, kan je voor de aanplanting veel zand of grind met de grond vermengen. Ook de aanplanting in potten met een goede drainage is mogelijk - hierbij raden we je aan om een cactuspotgrond te gebruiken.

 3. compo image

  3

  Blauwe zeedistel

  Met een groeihoogte van 30 tot 60 cm verdient de blauwe zeedistel een plekje in het midden van het bloembed. Daar vormt de plant het ganse jaar door een echte blikvanger waar haar blauwgrijze bloemen in juni bloeien. Eens ze in oktober zijn uitgebloeid, blijven ze aan de plant hangen en behouden ze de hele winter door hun karakteristieke uitstraling. Dankzij hun vormstabiliteit zijn de bloemen van de blauwe zeedistel heel geschikt voor boeketten of kransen van droogbloemen. Net zoals alle andere duinplanten is de blauwe zeedistel extreem droogtebestendig. Om zichtzelf van water te voorzien, vormt de plant wortels tot twee meter diep. De wortels van de variant "Eryngium Maritimum" hebben een licht nootachtige smaak en zijn geschikt voor consumptie.

 4. compo image

  4

  Rimpelroos

  Je hebt deze plant waarschijnlijk al eens gezien. Niet alleen de bloemen maar ook de geur van de rimpelroos merk je al van ver op. En bijen, hommels en vlinders zijn daar gek op. Net als de duindoorn behoort de rimpelroos tot de robuuste houtgewassen. Met een groeihoogte van 120 tot 150 cm past de plant in de achtergrond van jouw maritieme bloembed. Je kan de plant echter ook gebruiken als haag. Als je de plant niet snoeit, zal ze een heel verdicht wortelnetwerk vormen. Voor de rest valt de rimpelroos niet te vergelijken met de andere rozenvariëteiten : ze is ongelooflijk robuust, kan net zo goed tegen strenge vorst en hitte als tegen wind en zoute lucht. Er is maar één ding wat niet mag ontbreken : veel zon. De plant zal je de ganse zomer door belonen met prachtige bloemen - zonder extra meststoffen of snoeibeurten, van juni tot oktober.

 5. compo image

  5

  Duinroos

  Een andere kandidaat uit de rozenfamilie is de witte duinroos. In tegenstelling tot de compact groeiende rimpelroos vormt de duinroos lange, gebogen scheuten met witte bloemen. In de loop der jaren kan ze tot wel twee meter hoog worden. De bloeitijd van de duinroos is relatief kort, maar heel weelderig - tot grote vreugde van talrijke stuifmeelverzamelaars. Nog een voordeel : de plant bloeit in mei, wanneer er in een maritiem bloembed bijna niets bloeit. Dan vormt de struik talloze rozenbottels die zwartbruin glinsteren in de zon. Tuinvogels kunnen zich er tot in de winter mee voeden. De duinroos biedt dan ook een echte ecologische meerwaarde in het bloembed. Voor de rest is de duinroos heel robuust en helemaal niet veeleisend. Als de plant je boven het hoofd groeit, kan je na de bloei de snoeischaar bovenhalen en snoeien naar believen.

 6. compo image

  6

  Struikhei

  Ook struikhei is een van die robuuste planten die zich goed voelen op kale duingronden. De plant groeit langzaam en wordt zelden groter dan 30 cm. Dat maakt haar ideaal om in kleine groepjes te worden aangeplant vooraan in het bloembed. Deze heideplant is verkrijgbaar in tal van kleuren : van wit over roze tot paars. De paarse variant is bijzonder persistent en behoudt ook na de eigenlijke bloeiperiode haar kleur. Zo heb je van juli tot diep in de winter altijd een extra vleugje kleur in je bloembed.

Zalig geritsel

Maritieme grassen

In een maritieme tuin mogen grassen zeker niet ontbreken. Niet alleen de optiek, als de wind door de halmen blaast, maar ook het ritselende geluid herinneren je aan een wandeling door de duinen. Dankzij de krachtige worteluitlopers zijn de meeste soorten heel bestand tegen de kustwind. In het bloembed is dit meestal niet nodig. Om te vermijden dat de grassen zich ongecontroleerd verspreiden, raden we je aan om de meeste soorten in een plantkuip in de bodem te planten - of om in ieder geval een stabiele wortelbegrenzer te plaatsen.

Naam

Groeihoogte

Zilvergras

10 - 35 cm

Ammophila

60 - 100 cm

Zandhaver

100 - 130 cm

Zeebies / heen

30 - 120 cm

Zandzegge

15 - 30 cm

 

Maritieme grassen planten

Siergrassen stellen heel weinig eisen en zien er het hele jaar door goed uit. Omdat ze erg uitbundig groeien, zijn er een paar dingen waarmee je moet rekening houden.

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :