1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Hop

Kenmerken

Hop

compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
pot, border
Planthoogte:
2-6 meter
Bloemkleur:
lichtgroen

Correct planten

Hop aanplanten

Standplaats

Hop voelt zich thuis in vochtige bossen en op rivieroevers. Geef de wortelen van de klimplant dus een vochtig en koel plekje. Voor het bovenste gedeelte van de plant ziet het er echter anders uit : voor de bloemen en bladeren kan het niet zonnig genoeg zijn. Het bovengrondse deel van de plant is zo hittebestendig dat hop ideaal is als schaduwbron op het terras. Toch kan de plant zich heel goed aanpassen : een half-schaduwrijk plekje vindt de plant niet zo erg.

Hop aanplanten in een border

De ideale periode om hop aan te planten is het voorjaar, na de laatste vorst. Voor hop in borders kan je ook in september aan de slag. De eerste en belangrijkste stap bij de aanplanting van hop is een goede bodemkwaliteit. Ter info : in onze contreien sterft het bovengrondse deel van de plant tijdens de winter volledig af.

Op een geschikte locatie met goede grond slaagt de klimplant erin om tijdens de zomermaanden tot 6 meter hoog te worden. Om dit te laten slagen, moet je een diepe en voedingsrijke bodem hebben. Schrale tuinbodems kan je voor de aanplanting vermengen met kompost op plantaarde. Ook een meststof met langdurige werking is geschikt om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Voorzie bij de aanplanting meteen ook een klimstok. Plant die zo stabiel mogelijk aan, want hopranken kunnen best wel zwaar zijn. Omdat het bovengrondse deel van de plant in de winter afsterft, heb je tijdens het voorjaar plaats genoeg om je pergola's of houten hekjes te schuren en te schilderen voordat de plant terug begint te groeien.

De grond rond de wortels wordt na de aanplanting best met een laagje mulch bedekt. Zo kan de bodem het water beter vasthouden en hoef je niet zo vaak water te geven. Wees niet teleurgesteld als je hopplant in de eerste zomer nauwelijks groeit. Pas in het tweede jaar, nadat de plant goed ingeworteld is, neemt de groeisnelheid toe.

Hop aanplanten in een pot

Hop kan ook zonder probleem in pot worden aangeplant. Voorwaarde is een voldoende grote pot waaruit het overtollige water gemakkelijk kan weglopen. Je kan hop vaf midden mei aanplanten in potten, wanneer er geen nachtvorst meer wordt verwacht. Omdat de plant van een voedingsrijke bodem houdt, is een voorbemeste potgrond voor balkon- en/of kuipplanten ideaal. Verpot je hopplant om de vijf jaar.

Opgelet!

Enkel de vrouwelijke hopplanten dragen de karakteristieke kegelvormige bloemen. Informeer dus zeker naar het geslacht van de plant in je tuincentrum.

Correct verzorgen

Hop verzorgen

Water geven

Bovenaan zonnig en warm, onderaan koel en vochtig - wie van deze combinatie houdt, heeft een heel hoge behoefte aan water. Zelfs als de hopplant in je border of in een pot met een laagje mulch is bedekt, heeft ze tijdens de zomer regelmatig extra water nodig - bij exemplaren in potten kan het zelfs dagelijks nodig zijn. Zorg er echter voor dat de plant het water opneemt. Schimmelziekten kunnen zich verspreiden als de grond constant vochtig is.

Bemesten

Een plant die tijdens de zomer zo snel groeit, heeft heel veel voedingsstoffen nodig. Hop is een ware stikstof-junkie en is blij met elke voeding. Vooral planten in potten hebben tijdens de zomer om de 1-2 weken een portie vloeibare meststof nodig voor een goede ontwikkeling.

Snoeien

Ten laatste na de eerste vorst zullen de bovengrondse delen van de hopplant afsterven en zal de plant er onverzorgd uitzien. Ze kan dan tot dicht bij de grond worden teruggesnoeid. Hop is over het algemeen ongevoelig voor een snoeibeurt. Als de hopplant in de zomer te hoog groeit, kan je ze snoeien naar wens.

Overwinteren

Omdat de plant zich volledig in de bodem terugtrekt, heeft ze tijdens de winter in borders geen extra bescherming nodig. In het jaar van aanplanting kan je de ruimte boven de wortelkluit voor de zekerheid met wat bladeren of dennentakjes bedekken. Hop in potten heeft daarentegen extra bescherming nodig. Je kan de pot in de garage of in de kelder laten overwinteren. Heb je daar geen ruimte voor? Bedek de pot dan met een jutezak of vlies. Tijdens de winter heeft je hopplant niet zoveel water nodig. Zorg er gewoon voor dat de potgrond niet volledig uitdroogt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.