compo image
  1. COMPO
  2. Tuintrends 2022

Tuintrends 2022

Inspiratie voor het nieuwe tuinseizoen

De tuin opnieuw uitvinden? Er is altijd wel een plekje in de tuin dat heringericht moet worden. In dit artikel presenteren we jou de vijf grootste tuintrends voor 2022 : van kleurrijke bloemeneilanden over knusse outdoor woonkamers met fonkelende lichtjes tot hondvriendelijke tuinen met robuuste gazons en verborgen schaduwplekjes.

compo image

Tuintrend nr. 1

Licht in de tuin

Warme zomeravonden met buren en vrienden in de tuin - deze momenten behoren ongetwijfeld tot de mooiste zomerherinneringen. Vooral tijdens de warme zomermaanden wordt de tuin niet alleen overdag gebruikt - het kan niet lang genoeg licht blijven.

Als je het goed aanpakt, verschijnt de echte magie van je tuin als het begint te schemeren - of je nu oosterse lantaarns, zelfgegoten kaarsen of buitenlichtjes in de fruitbomen voorziet. Zeker wanneer de lichtbronen over de complete tuin zijn verspreid, komen de kleuren van de bladeren en bloemen ook in de donkere avonduren goed tot hun recht. Als je niet van lampen op zonneënergie houdt, bestaat er een breed scala aan opties om zelf creatief aan de slag te gaan. Oude houtblokken, blokken of weckpotten of zelfs kleipotten en zakken van broodpapier kunnen net zo goed worden omgetoverd tot tuinverlichting.

compo image

Tuintrend nr. 2

Woonkamer in open lucht

Laten we eerlijk zijn : de zomer duurt meestal niet zo lang in onze contreien. Net daarom wil je op warme dagen zo veel mogelijk van het prachtige weer genieten : bij het ontbijt, bij het bezoek van vrienden en misschien zelfs tijdens het telewerken?

Hoe leuk zou het zijn als het stukje tuin net zo gezellig zou zijn als de woonkamer? Geen probleem, want de mogelijkheden zijn divers : outdoor sofa's met comfortabele kussens, regenbestendige buitentapijten, complete buitenkeukens met koelkast en zelfs projectieschermen voor gezellige filmavonden. Om deze gezellige setting niet letterlijk in het water te laten vallen bij regenweer, is een tuintent ideaal. Maar ook zonnezeilen of kerstlichtjes creëren een gezellige ruimte onder de blote hemel.

compo image

Tuintrend nr. 3

Bloemeneilanden in het gazon

Een rijk voedselaanbod voor insecten of kortgemaaide speelgazons zonder klaver, vol bijen - vooral voor gezinnen met kleine kinderen zijn de projecten "natuurlijk gazon" en "veilige speelplaats" vaak moeilijk met elkaar te combineren.

Separate bloemeneilandjes in het gazon bieden een goede oplossing. Deze vormen vanaf een bepaalde hoogte een duidelijke barrière tussen de weide en het insectenparadijs zodat iedereen tevreden is : de bijen kunnen genieten van de nectar tussen de bloemen en de kinderen kunnen ongehinderd op het gazon ravotten - en natuurlijk ook de bijen bewonderen.

Om zo een eiland te creëren hoef je het gras op bepaalde plaatsen slechts 2 maal per seizoen te maaien. Afhankelijk van de aanwezige zaden in de bodem en de verspreiding van het stuifmeel ontstaat vanzelf een bloemeneiland met regionale bloemen en grassen. Als dit niet het geval is, kan je een stuk gras uit het gazon wegnemen en vervangen door moedergrond waarop een zadenmengeling kan worden gestrooid. Het voordeel : zo kies je zelf welke kleuren en bloemensoorten er groeien.

compo image

Tuintrend nr. 4

Hondvriendelijke tuin

Heb je ook een tuinheld met vier poten die graag plantjes opgraaft en gele plekken in het gazon plast? Of misschien vertoont je hond zoveel energie omdat hij de tuin maar saai vindt?

Een hondvriendelijke tuin kan daarbij helpen! Maak je geen zorgen : je hoeft je geliefde bloemperken niet op te offeren - of misschien enkel maar een klein stukje. Een graafhoek biedt de hond de mogelijkheid om zich naar hartenlust uit te leven zonder dat de phlox en ooievaarsbek eraan moeten geloven.

Ook je trouwe viervoeter houdt van kleine geheime paden en stille verstopplekjes in de schaduw. Dan is er nog het plonsbad van de kinderen waarin hij kan spelen. En laten we ook de afgevallen frambozen of appels als lekker tussendoortje niet vergeten!

compo image

Tuintrend nr. 5

De mediterrane tuin - constant vakantiegevoel

Rozen en hortensia's met daartussen zonnebloemen en een appelboom - je weet altijd precies waar je bent : thuis in eigen tuin. Als je je ogen sluit en denkt aan vakantie, dan kan je het zelfs ruiken. Zou je de tuin een beetje willen herschikken? Enkele beproefde tuinklassiekers vervangen voor een mediterrane sfeer?

Oleanderbloesems tussen de geur van lavendel en citrusbomen en daarnaast een paar vijgen en olijven uit eigen kweek - met mediterrane planten breng je het vakantiegevoel direct op je balkon of terras. Toegegeven, de mediterrane planten zijn niet zo gemakkelijk te verzorgen en je moet opletten bij de overwintering van de planten zodat de vorstgevoelige exemplaren in onze contreien vele jaren kunnen overleven. Natuurlijk staat COMPO ter beschikking met een breed productassortiment en tal van interessante artikels en tips!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.