compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Zero Waste – Groenteafval vermijden

Hoe afval verminderen en groenteresten recycleren?

Zero Waste – Groenteafval vermijden

Vind je het soms ook niet beangstigend hoe snel de vuilnisbak vol raakt? En niet alleen met verpakkingsafval... Groenteafval groeit ook snel uit tot een keurige berg in de GFT-bak. In dit artikel laten we je zien hoe je groenteafval kan vermijden, restjes kan recycleren en dichter bij het doel "zero waste" kan komen.

Wat betekent 'Zero waste'?

Zero Waste betekent letterlijk „Geen afval“. Het label beschrijft een levensstijl die probeert om zo min mogelijk afval te produceren - op alle denkbare gebieden. Vooral verpakkingsafval en voedselverspilling spelen hierbij een grote rol.

compo image

Verpakkingsafval vermijden

Kweek jij al je eigen groenten? Dan heb je de eerste stap naar zero waste al gezet! Denk maar aan al het vervelende plastic waarin de groenten uit de supermarkt worden verpakt. Dergelijk verpakkingsafval kan je voorkomen door zelf je groenten te kweken.

Hoe zit het dan met afval zoals lege potgrondzakken? Dat is een terechte vraag! Veel van deze verpakkingen kunnen voor andere doeleinden worden gebruikt. Aardappelen kunnen bijvoorbeeld in een zak potgrond worden geteeld. In dit geval vervangt de zak je plantenbak. Hoe je dit concreet kan doen, ontdek je hier. Andere verpakkingen zoals flessen vloeibare meststof zijn iets minder geschikt voor deze zogenaamde 'upcycling'. Onze flessen zijn echter vervaardigd uit meer dan 90% oud plastic en zijn dus ideaal om een levensstijl zonder afval te ondersteunen.

Voedselverspilling reduceren

Hetzelfde geldt hier : als je beslist om je eigen groenten te kweken, ben je goed op weg naar zero waste. Je weet dit dan meer te waarderen en je eet ze dan ook veel bewuster. Ongetwijfeld komen er minder volmaakte groenten op het bord terecht maar ze smaken nog steeds overheerlijk! In de supermarkt kan het gebeuren, dat groenten met kleine oneffenheden van tevoren zijn uitgezocht en door hun ongebruikelijke groeipatroon in de vuilnisbak belanden. Volgens de Monitor Voedselspilling wordt in Nederland jaarlijks 100 tot 150 kg afval per persoon verspild !

Groenteresten recycleren

Bij het verwerken van groenten blijven schillen en andere restjes over. Ze horen niet per se bij het keukenafval. We hebben een paar tips voor jou verzameld om dichter bij een 'zero waste'-keuken te komen :

compo image

Groenteschillen recycleren

Heb je een enorme berg wortelschillen over? De eenvoudigste vorm van recyclage is : opeten. Veel schillen die bij ons in de vuilnisbak belanden kunnen perfect worden opgegeten en zijn daarbij nog eens heel gezond. Wist je dat de meeste schillen heel wat vitamine en vezels bevatten? Als je je eigen groenten kweekt, hoef je je ook geen zorgen te maken over schadelijke stoffen op de schil. De schillen kan je ook verwerken in een bouillon. Hieronder vind je meer informatie.

compo image

Andere groenteresten in de keuken verwerken

Naast schillen kan je ook andere groenteresten (vb. buitenste bladeren of kruidenstengels) hergebruiken voor een lekkere groentebouillon. Doe de ingrediënten in een pot met water en zout en laat een paar uurtjes sudderen. Kruiden kunnen ook gemakkelijk verwerkt worden tot pesto. Restanten van gekookte groenten kunnen vaak worden ingevroren en dus voor een langere periode worden bewaard.

compo image

Groenteresten planten

Bij vele groentesoorten kan je de restjes gebruiken om nieuwe planten te kweken. Aardappelen en zoete aardappelen, prei, spitskool en selderij zijn hiervoor bijzonder geschikt. Meer informatie over het Regrow-principe vind je in ons artikel.

compo image

Groenteresten als meststof

Wat op keukenafval lijkt, bevat vaak nog waardevolle voedingsstoffen die als meststof in de tuin kunnen worden toegepast. Snijd het groenteafval zo klein mogelijk en gooi het op de composthoop. Na verloop van tijd worden de resten door micro-organismen afgebroken en kunnen ze vervolgens met de tuingrond worden gemengd. Ontdek hier hoe je een composthoop creëert en welke keukenresten geschikt zijn om te composteren. Ook andere bijproducten van het koken kunnen als meststof dienen : het kookwater van aardappelen is rijk aan kalium en vitamines en is geschikt als gietwater voor je potplanten. Het water moet echter zo ongezouten mogelijk zijn.

compo image

Groenteafval als voeder

Heb je dieren? Zij zullen blij zijn met een heerlijk tussendoortje! Konijnen eten bijvoorbeeld niet alleen wortelen, ze eten ook allerlei andere groenten - van kruiden tot sla en kool, het kan allemaal! Voeder je dieren echter met mate. Konijnen verdragen sommige groentesoorten niet (vb. uien, gember).

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.