compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Groenten uitplanten

Bij warm weer groeit alles veel sneller

Worden je planten op de vensterbank te groot?

Of je nu groenten kweekt in een moestuin of op het balkon : eens je favoriete groenten zijn gezaaid en zijn uitgegroeid tot kleine, robuuste plantjes kan je niet wachten om ze buiten te plaatsen. Volgens de beruchte IJsheiligen zouden de meeste planten pas vanaf half mei buiten mogen staan, maar is dit wel zo? Wat kan je doen als je planten te groot zijn voor de vensterbank of al beginnen te bloeien? We delen graag onze tips met jou !

compo image

Waarom zijn je planten zo groot?

Ongeduldige kwekers en te veel zon

Er zijn verschillende redenen waarom een plant al groter is dan normaal. Heb je heel vroeg gezaaid? Sommige planten zoals courgettes groeien extreem snel eens de zaadjes ontkiemen en mogen daarom pas vanaf midden april worden gezaaid. Volg steeds de aanbevelingen op de zaadjesverpakking.

Daarnaast kan ook een bijzonder warme en zonnige plek de plantengroei en een vroegtijdige bloei sterk bevorderen. Een hoog aantal uren zon kan de plant een signaal geven om te beginnen bloeien en vruchten te ontwikkelen. Als je plant op de vensterbank staat, dan kunnen de bloemen niet bestoven worden en zal er geen vruchtzetting optreden. Dit is niet alleen voor jou een grote teleurstelling, maar ook voor de insecten die op zoek zijn naar voedsel.

compo image

Is mijn plant klaar om naar buiten te verhuizen?

Eerst moet je zeker zijn dat je jonge plantjes echt te groot geworden zijn op de vensterbank. Je mag ze niet overhaast naar buiten verhuizen. Controleer daarom of de wortels zich al goed hebben ontwikkeld in de pot. Als de aarde nog redelijk los zit en er aan de rand van de pot nog maar enkele wortels te zien zijn, dan laat je je plant beter nog wat binnen verdergroeien. Als de aarde merkbaar steviger is en er een dicht wortelgestel te zien is, dan kan je dit vooreerst oplossen door de plant in een grotere pot te planten.

Volg de volgende tips als het echt nodig is om je planten voor de IJsheiligen buiten te plaatsen :

 1. Locatie :
  Als je plant vroeger moet worden verplant, dan is een windvrije moestuinbak de ideale locatie. Daar is het veel warmer en zijn de wortels beschermd tegen de kou. Je kan de planten extra beschermen door de moestuinbak onder een afdak te plaatsen of door deze in te wikkelen in vliesdoek.
 2. Water geven :
  Vermijd zoveel mogelijk om je planten 's avonds water te geven. Zo krijgen de bladeren en de bovenste laag aarde voldoende tijd om op te drogen en voorkom je vorstschade.
 3. Tijdstip :
  Volg de weersvoorspellingen op de voet. Als nachttemperaturen tot -3°C worden voorspeld, kan je de planten afdekken met een dunne, doorschijnende doek.

Geldt dit ook voor vaste planten in hun winterkwartier?

Vooral mediterrane planten in potten brengen de winter door in huis of in de garage. Laat ze al van een beetje zonlicht genieten, zelfs vóór de IJsheiligen, zodat ze de tijd krijgen om te wennen aan het licht en de warmte.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.