compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Kruiden om te grillen

Een geweldig aroma in de keukentuin

Grillkruiden

Of het nu gaat om vlees, vis, groenten of kaas : alleen met de juiste kruiden wordt je gerecht een ware smaakbom. Het gebeurt echter vaak dat gedroogde kruiden door de hitte snel verbranden en daarna bitter smaken. Wij tonen je hoe je je eigen grillkruiden kan kweken en een intensieve smaak kan verkrijgen!

Kruiden niet verwennen

5 regels voor een intens aroma

Idealiter hoeven we de kruiden zelf niet op te eten om hun aroma te proeven. Om ervoor te zorgen dat het gegrilde voedsel zoveel mogelijk smaak van de kruiden opneemt, moet je je bij het kweken van de grillkruiden vooral op de smaak concentreren. Er zijn een paar basisregels waarmee je rekening moet houden :

 1. Niet alle kruiden geven hun smaak even goed af aan gegrilld voedsel. Terwijl peterselie en basilicum weinig verschil maken in een olieachtige marinade, zullen mediterrane kruiden zoals salie, oregano, tijm of rozemarijn voor een intens aroma zorgen.
 2. Hoe langzamer de kruiden groeien, hoe intenser de smaak. Zo zullen kruiden die in vollegrond worden gekweekt zonder extra meststof de meeste smaak ontwikkelen. Ook met gietwater mag je niet overdrijven. Geef je kruiden enkel in geval van nood water. Een lagere opname van water en voedingsstoffen minimaliseert ook de kans op bloei. De plant mobiliseert veel energie voor deze mooie bloemen, wat helaas een negatieve invloed heeft op de smaak.
 3. Enkel de sterke soorten voor de grillkruidentuin : er bestaan wel degelijk kruidensoorten die van nature uit bijzonder sterk zijn en daardoor heel veel smaak bundelen. Daartoe behoren vooral de alpenkruiden of wilde soorten die steeds vaker in tuincentra verkrijgbaar zijn.
 4. Bij veel kruiden verdampen de etherische oliën in de bladeren in de middagzon. Wanneer de warmte overdag is afgenomen, wordt deze opnieuw gegenereerd. Het ideale tijdstip om kruiden te oogsten is in de vroege ochtend of in de late avond.
 5. Om ervoor te zorgen dat er op het laatste nippertje niks meer fout loopt : snijd de kruiden pas af als je ze direct daarna verwerkt. Snijd de kruiden niet uit de plant als ze nat zijn en spoel ze indien mogelijk eerst af nadat ze geoogst zijn. Zoniet gaan de etherische oliën sneller verloren.

Populaire grillkruiden

Voor de marinade van vlees, vis, groenten of grillkaas

Basis

Ui

Geliefd

Knoflook

Experimenteel

Salie

Mediterraans

Rozemarijn

Pizzakruid

Oregano

Aromatisch

Tijm

compo image

Basisrecept voor grillmarinade

En wat doe je nu met grillkruiden?

Laat je eten ongeveer een uurtje in de marinade weken, zodat de aromat's van kruiden en specerijen optimaal kunnen worden verdeeld. Laat de overtolige olie nog eenmaal afdruipen vooraleer je het eten op de grill legt. De beste manier om gemarineerde groenten te bereiden is in een grillschaal. Vis of gegrilde kaas kan je samen met de kruiden op de grill leggen, gewikkeld in aluminiumfolie.

 • 200 ml olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel peper
 • 1 rode ui
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 1/2 theelepel suiker
 • kruiden naar believen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.