compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kruiden, groenten & fruit
 5. Een alternatief voor de aardappelpot

Maak je eigen aardappelkweekzak: geef nieuw leven aan een zak met potgrond

Aardappelen telen op z'n eenvoudigst

Wil je genieten van verse aardappelen van eigen teelt, maar heb je daar gewoon geen plaats voor? Probeer het dan eens met een aardappelkweekzak! Met onze handleiding hoef je niet diep in je portemonnee te tasten, want je hebt enkel een zak potgrond en wat voorgekiemde aardappelen nodig. En het mooie hieraan is: deze geïmproviseerde aardappelkweekbak past op het kleinste balkonnetje.

compo image

Aardappelen uit een zak

Hiermee bespaar je geld en spaar je het milieu

Verse aardappelen smaken heerlijk en zijn helemaal niet moeilijk om te telen. Naast het groentebed en het verhoogde bed zijn de aardappelpot, kweekbakken en kweekzakken populaire alternatieven voor het ruimtebesparend telen van aardappelen. Er zijn in de handel allerlei variaties verkrijgbaar, van vilt, plastic en zelfs van hout. Je kan echter ook een zak met tuinaarde of potgrond een nieuwe functie geven door er een aardappelkweekzak van te maken.

Zelfgemaakte aardappelpot

Stap voor stap

 1. compo image

  1

  Aan de slag!

  Plaats de zak rechtop en druk de aarde zodanig samen dat een ronde vorm ontstaat. De zak blijft nu uit zichzelf staan! Knip de zak vervolgens vlak onder de lasnaad in een rechte lijn open.

 2. compo image

  2

  Zorg voor stabiliteit

  Wanneer de zak open is, kan je de ronde vorm van buitenaf nog een keer bijwerken om nog meer stabiliteit te creëren. Rol nu de bovenrand nu iets om, zodat je aardappelkweekzak open blijft staan.

 3. compo image

  3

  Welke aardappelen zijn geschikt om te poten?

  In tuincentra kan je verschillende soorten pootaardappelen kopen. Deze zijn al voorgekiemd en kan je meteen poten. Of heb je nog een oude aardappel in de keuken liggen die al is beginnen? Mooi, want deze kan je zo in de grond stoppen. In feite kan je iedere aardappel die is gaan kiemen gebruiken voor het kweken van een nieuwe plant.

 4. compo image

  4

  Poot de aardappelen in de aarde

  Poot de voorgekiemde aardappelen in ongeveer 10 cm diepe gaten. De opkomende kiemen moeten naar boven wijzen. Bedek de gepote aardappelen met aarde en druk deze iets aan. Als je graag grote aardappelen wil, moet je slechts één aardappel per zak poten, zodat de plant straks genoeg ruimte heeft om nieuwe knollen te vormen. Wil je liever kleinere aardappelen, dan kan je tot drie planten in één zak laten groeien.

 5. compo image

  5

  Voorkom waterverzadiging

  Om waterverzadiging en daarmee wortelrot te voorkomen, moet overtollig water weg kunnen vloeien. Daarvoor is het voldoende om met een keukenmes enkele kleine sneden in de zak te maken.

 6. compo image

  6

  Als laatste: geef de aardappelen water

  Plaats uw nieuwe aardappelkweekzak op de definitieve standplaats en begiet de aarde met een ruime hoeveelheid water.

compo image
compo image
Potgronden & bodemverbeteraars

COMPO Organic & Recycled Universele Potgrond

Geüpcyclede aarde in een geüpcyclede aardappelkweekzak. Zo sluit je de kringloop.

Naar het product
compo image

Nog meer tips

Zo lukt aardappelteelt ook op een balkon

De aardappelkweekzak is voor een balkon niet alleen een ruimtebesparende oplossing, maar een balkon als standplaats heeft nog andere voordelen. Door de warmte die de muur afstraalt, kan de aardappelplant al vroeg in het jaar groeien; doordat de standplaats beschut is tegen regen, is de plant minder vatbaar voor schimmelziekten zoals fytoftora.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.