Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Kamerplanten
 5. Diervriendelijke planten

De geschikte kamerplanten voor dierenliefhebbers

Diervriendelijke kamerplanten

Goed verzorgde kamerplanten kunnen er heel interessant uitzien en zullen alle aandacht naar zich toe trekken. Soms trekken ze echter ook de aandacht van verveelde huisdieren. Hun genegenheid is niet altijd in het belang van de gezondheid van je planten, maar gerafelde bladeren zijn het minste probleem wanneer de bladeren giftige stoffen bevatten. Bij de aankoop van kamerplanten en verzorgingsproducten kies je daarom beter voor een diervriendelijke optie. Hier lees je waarop je moet letten.

compo image

Diervriendelijke planten uitkiezen

Bij het kiezen van de juiste kamerplanten voor een diervriendelijke woning gaat het niet alleen om de plant zelf : ook de standplaats en de pot zijn relevant. Gebruik zware potten, bijvoorbeeld van klei, zodat ze niet snel kunnen omvallen. Grote planten zijn ook wat beter bestand tegen agressieve huisdieren. Het is beter om de potten niet op erg smalle rekjes te plaatsen, zodat ze niet kunnen omgegooid worden door klimmende katten.

Een goede manier om je viervoeters van je kamerplanten weg te houden, is door alternatieven te bedenken. Vaak vervelen je huisdieren zich gewoon en gaan ze met de planten spelen. Als je alternatieven bedenkt in de vorm van speelgoed en activiteiten, dan zien ze je kamerplanten niet meer staan. Een andere reden waarom huisdieren aan kamerplanten knabbelen, is om de spijsvertering te bevorderen. Om te vermijden dat je trouwe viervoeter de bladeren van jouw geliefde plant opeet, kan je ook hier alternatieven aanbieden : koop een plant zoals cypergras, kattengras of kattenkruid.

Geschikte kamerplanten voor huisdieren

 1. compo image

  1

  Grassen

  Cypergras (Cyperus Involucratus) en Tarwegras (Hordeum) zijn vooral bij katten heel geliefd. Ze leveren waardevol foliumzuur en bevorderen zo het uitbraken van haarballen. Beide grassen zijn heel eenvoudig in onderhoud en voelen zich het best op een half-schaduwrijk plekje.

 2. compo image

  2

  Varen

  Alle soorten uit de plantenfamilie "echte varens" zijn niet giftig voor je huisdieren. Daartoe behoren onder meer het Venushaar (Adiantum), de Krulvaren (Nephrolepis exaltata), de Streepvaren (Asplenium) en de Hertshoornvaren (Platycerium). Varens hebben een lichtrijke standplaats en een hoge luchtvochtigheid nodig.

 3. compo image

  3

  Palmen

  Helaas zijn sommige palmensoorten giftig voor je huisdieren. Let dus goed op welke soort je aankoopt. De Kentia-palm (Howea), kokospalm (Cocos nucifera), dadelpalm (Phoenix) en kwartjesplant (Aspidistra) zijn onschadelijk. Vooral de Kentia-palm stelt weinig eisen en voelt zich vrijwel op elk plekje in huis comfortabel.

 4. compo image

  4

  Calathea

  Calathea's zijn de ideale kamerplanten voor dierenvrienden. Alle 300 soorten zijn niet giftig en dankzij hun tweekleurige bladeren zien er er ook nog eens bijzonder mooi uit. Ze vragen enkel wat meer aandacht : zo hebben ze een lichtrijke standplaats zonder direct zonlicht nodig en ook een hoge luchtvochtigheid.

 5. compo image

  5

  Crassula

  Crassula-planten zijn gemakkelijk te verzorgen en ze zien er ook erg mooi uit. Vooral de bekende geldboom (Crassula Ovata) is onschadelijk en heel geschikt voor een familie met viervoeters. Niet alle soorten zijn volledig onschadelijk, dus informeer je goed bij de aankoop!

 6. compo image

  6

  Bloeiende planten

  Spijtig genoeg zijn de meeste bloeiende kamerplanten giftig voor huisdieren of hebben ze puntige doornen (zoals rozen). De Hibiscus is een onschadelijke uitzondering en zorgt meteen voor een tropische sfeer in je woonkamer. Idealiter staat de plant op een lichtvrije standplaats, zonder direct zonlicht.

Planten voor de aankoop voelen

Ook al bestaan er vele kamerplanten die niet giftig zijn voor huisdieren, toch zijn ze niet allemaal geschikt. Enkele planten vormen stekels of zeer scherpe bladranden. In het tuincentrum raden we je dan ook aan de bladeren te inspecteren.

compo image

Kamerplanten diervriendelijk verzorgen

Nadat je de geschikte planten hebt uitgekozen, moet je ook op diervriendelijke verzorgingsproducten letten. Gebruik zeker geen gekorrelde meststof of meststofstaafjes om te vermijden dat je huisdieren dit als lekkernij of speelgoed zien en deze uit de potgrond halen. Gebruik liever een vloeibare meststof. Ongeveer 30 minuten na de toepassing giet je het overtollige gietwater uit de onderzetter weg. Houd huisdieren uit de buurt van gieters met daarin opgeloste meststof.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :