Automatisch onderhoud voor een perfect gazon
Droom je ook van een stevig, diepgroen gazon? Wil je kunnen genieten van een zacht grastapijt onder je voeten? Doorgaans vraagt dit veel onderhoud en veel tijd. Heb je daar geen zin in maar wil je toch je droom niet zomaar laten varen? Dan ben jij misschien wel de ideale kandidaat voor een zogenaamd "slim" gazon. Robotmaaiers en automatische irrigatiesystemen zijn tegenwoordig heel nuttige hulpmiddelen. Hier ontdek je waarmee je moet rekening houden bij de aanleg van een "slim" gazon en hoe het ideale verzorgingsplan eruit ziet.
Een "slim" gazon slim plannen
Als je voor elektronische of geautomatiseerde hulpmiddelen hebt gekozen voor het onderhoud van je gazon, dan is het belangrijk dat je vóór de aanleg van het gazon plant welke systemen je later wilt inzetten. Een automatisch irrigatiesysteem wordt normaal gezien onder de grond gelegd en moet daarom op voorhand worden geïnstalleerd. Voor robotmaaiers heb je in bijna alle gevallen een begrenzingskabel (inductielus) nodig. Dit kan bij bestaande gazons ook boven de grond, hoewel ondergrondse bekabeling voordelen heeft. Zo loop je bijvoorbeeld niet het gevaar dat de kabel per ongeluk wordt doorgesneden of doorscheurt. Je kan dan ook je gazon zonder problemen verticuteren. Een correct aangebrachte begrenzingskabel is de voorwaarde voor een perfect gemaaid gazon. Let daarom zeker op de aanbevelingen van de fabrikant van je robotmaaier. Zo is de afstand tussen de kabel en het terras of de bloembak belangrijk als je wilt dat het gazon tot aan de rand wordt gemaaid en dat je nadien niet hoeft bij te werken.
Een slim gazon stelt eigenlijk dezelfde eisen als elk ander type gazon. Een goed voorbereide bodem heeft een grote invloed op de goede ontwikkeling van het nieuwe gazon. De bovengrond moet daarom minstens 10 cm dik zijn en mag geen stenen of stokken bevatten.
Zanderige bodems kunnen verrijkt worden door ze te vermengen met compost. Daarentegen zijn zware leemachtige bodems voor de aanleg van een slim gazon niet optimaal. In dergelijke bodems kan het water namelijk niet goed weglopen en kan er wateroverlast optreden. Als je robotmaaier vaak langs dergelijke modderige plaatsen rijdt of zelfs draait, kan het gazon permanent beschadigd worden. Een goede drainage is dus belangrijk. Kwartszand in de bodem inwerken biedt hier een goede oplossing.
Probeer de ondergrond zo effen mogelijk te maken. Dat robotmaaiers oneffen gazons niet kunnen maaien, klopt niet - maar hoe egaler het oppervlak, hoe mooier het resultaat.
Kies bewust voor kwalitatieve gazonzaden. In gunstige mengelingen worden vaak aanzienlijk meer voedergrassen toegevoegd - hoewel ze snel opgroeien, vormen ze geen dichte grasmat. Maar dat is precies waar de robotmaaier je van dienst kan zijn als je hem de juiste zadenmengeling als basis voorschotelt.
Door het gazon vaak te maaien, vertakken de grassen zich in talrijke zijsprieten en zo zal in het beste geval een dicht grastapijt worden gecreëerd. Hiervoor heb je een zadenmengsel nodig dat dicht groeit, zich goed vertakt en indien mogelijk ook resistent is tegen ziekten en schimmelvolming.
Na de aanleg van het gazon worden de eerste vier maaibeurten best met een grasmaaier uitgevoerd en niet met een robotmaaier. Zo krijgen de vers gezaaide grassen de kans om goed aan te sterken, zich te vertakken en een dicht grastapijt te vormen. Daarna kan je je robotmaaier ongeveer drie maal per week laten rondrijden. In de zomer kan je tot op een hoogte van 4 cm maaien, in de herfst kan je dit reduceren tot 3,5 cm.
Een robotmaaier is eigenlijk een mulchmaaier die het grasmaaisel fijn over het gazon verdeelt. Dit zorgt als het ware voor een natuurlijke bemesting. Toch mag je een extra portie voedingsstoffen niet onderschatten. Aangepaste gazonmeststoffen voor robotmaaiers zijn afgestemd op het mulchingproces door het natuurlijke bemestingseffect van het gemaaide gras te optimaliseren en het tekort aan voedingsstoffen te compenseren. Een regelmatige maaibeurt voorkomt eveneens onkruiden. Die houden er echt niet van om regelmatig ingekort te worden. Helaas zijn er ook ongewenste vlak wortelende onkruiden die zich hierdoor niet laten afschrikken. Daarom is het bij een slim gazon zo belangrijk om regelmatig te verticuteren en de grassen meer lucht te geven.
Ook de eerste maaibeurt na de winterpauze voer je best uit met een klassieke grasmaaier die niet mulcht. De mulchmassa wordt gewoon te groot en te modderig.
Voordat je een irrigatiesysteem kan installeren, moet je de waterdruk op de leiding controleren. Ook al koop je de beste systemen : als er niet voldoende water binnenkomt, heeft het niet veel zin. De voordelen voor een irrigatiesysteem liggen voor de hand : het spaart tijd, geld (het water wordt efficiënter benut) en tijdens je vakantie ben je zeker dat je gazon op het juiste moment water krijgt. Als de installatie correct is geprogrammeerd, kan er dus eigenlijk niets foutlopen.
Wat de programmatie van het systeem betreft, houd je er best rekening mee dat het gazon liever minder vaak en dus krachtiger wordt besproeid in plaats van vaak in kleine hoeveelheden. Enkel als de grond diep bevochtigd is, worden de grassprieten gestimuleerd om diepgaande wortels te vormen, op zoek naar water. Dit betekent dat je slimme gazon zichzelf langer kan voorzien van water, zelfs in warme en droge periodes.
Programmeer je irrigatiesysteem voor de vroege ochtend- of avonduren. Dit is wat je gazon het aangenaamst vindt en zo zal geen onnodig water verdampen.
Andere interessante artikels rond gazonverzorging