compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Robotmaaiers

Geluidloze gazonverzorging

Robotmaaiers : de voor- en nadelen voor je gazon

Jij ligt te genieten van de zon op het strand terwijl je robotmaaier zich om de verzorging van je gazon bekommert - een zalige gedachte, toch? Bedenk dat deze service niet goedkoop is en dat het toestel niet opgewassen is tegen molshopen. Vind je het ook zo moeilijk om over de aankoop van een robotmaaier te beslissen, lees dan zeker onderstaand artikel om te ontdekken hoe je gazon erover denkt. Welke zijn de voordelen van een robotmaaier? En zijn er ook nadelen?

compo image

Tijdswinst

Goed voor jou

Tijdsbesparing is ongetwijfeld het eerste voordeel dat bij tuinliefhebbers opkomt wanneer ze aan robotmaaiers denken. Tijdens de zomermaanden besteedt een tuinbezitter gemiddeld 1 uur per week aan het maaien van het gazon, vaak op zaterdag - de dag waarop ongetwijfeld veel andere activiteiten op het programma staan. Een robotmaaier vervult zijn taak niet alleen als jij er de tijd niet voor hebt ; vele modellen zijn zo stil dat ze in theorie ook op zon- en feestdagen en tijdens de middagpauze kunnen worden ingezet.

Het gebruik van een dergelijk toestel ‘s nachts raden we echter af. Tijdens de donkere uren zijn namelijk heel wat nuttige diertjes in de tuin actief. Voor egels kunnen de scherpe messen zelfs levensbedreigend worden, want bij gevaar zal het diertje niet wegrennen maar zich wel ter plekke opkrullen.

compo image

MULCHING

Goed voor je gazon

De term robotmaaier is ergens misleidend, want eigenlijk gaat het om een mulchrobot.

Het voordeel van mulchen ligt voor de hand : het gazon krijgt de opgenomen voedingsstoffen terug. In tegenstelling tot een grasmaaier met opvangbak wordt het grasmaaisel bij een robotmaaier ter plaatse heel fijn gehakseld en opnieuw verdeeld over het gras. Voor jou nog een extra reden waarom je veel tijd bespaart bij het maaien - het is niet nodig om het maaisel weg te gooien.

Als het gras te hoog staat, kan de mulchmaaier vaak een plakkerig boeltje creëren dat - als het niet gelijkmatig wordt verdeeld - gele vlekken in het gazon kan veroorzaken.

Bij een robotmaaier is dat niet het geval : omdat het toestel zo regelmatig in beweging is, worden steeds slechts enkele millimeters van de grastoppen afgesneden die gelijkmatig over het oppervlak worden verdeeld. Het fijngehakte gras van de robotmaaier creëert een speciale onderhoudsbehandeling voor je gazon die je met een manuele mulchmaaier nauwelijks kan bereiken.

Maar als het om gazononderhoud gaat, heeft de robotmaaier nog veel meer te bieden.

compo image

Het kan nog beter

Gazononderhoud door de robotmaaier

Terwijl het gelijkmatig en regelmatig maaien een gunstig effect heeft op de groei van de grassprieten, tolereren heel wat storende onkruiden de veelvuldige behandeling niet zo goed. Klaver zal je bijvoorbeeld zelden vinden in een gazon dat wordt gemaaid met een robotmaaier en ook voor mos liggen de kaarten slecht door de goede ventilatie van de kort gemaaide grassen. Toch is er één nadeel : pollenverzamelaars hebben er niks meer te zoeken. Zorg dus voor voldoende insectenvriendelijke alternatieven in je bloemperken.

Tot slot betekent de voedingscyclus van mulching dat er minder bemest moet worden. Speciale gazonmeststoffen voor robotmaaiers zijn afgestemd op het mulchingproces door het natuurlijk bemestende effect van het gemaaide gras te optimaliseren – dit gebeurt met behulp van micro-organismen.

compo image
Gazonverzorging

COMPO Gazonmeststof Robotmaaiers & Mulching

Gazonmeststof met 3 maanden lange werking die op het mulchproces is afgestemd. Optimaliseert de natuurlijke werking van het grasmaaisel door het verteren van grasmaaisel.

Naar het product
compo image

Wat kan er fout lopen?

Zwakke punten van een robotmaaier

Klein maar fijn ; dat zou het werkmotto van een robotmaaier kunnen zijn. De praktische tuinhulp is echter niet steeds opgewassen tegen grotere uitdagingen. Zeker als het meerdere dagen heeft geregend en de robotmaaier daardoor zijn werk niet heeft uitgevoerd, kan het gebeuren dat hij zich geen weg kan banen door het te hoog gegroeide gras of dat hij te grote klonten gras achterlaat. Hij staat ook vaak machteloos tegen steile hellingen, stompe hoeken of trajecten met veel hobbels. Houd je manuele grasmaaier dus zeker bij, ook na de aanschaf van een robotmaaier - in geval van nood kan die nog hulp bieden.

Opgelet!

Kleine obstakels zijn niet altijd te herkennen! Als kinderen of huisdieren in de buurt zijn, houd je je robotmaaier best in het oplaadstation.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.