compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Meststoffen & plantenbescherming
 6. Schapenwol als meststof?

Schapenwol als meststof?

We worden allemaal steeds milieubewuster en de natuur ligt ons nauw aan het hart - we willen dan ook een eigen stukje tuin om duurzaam en natuurbewust te tuinieren. Dat geldt ook voor de bemesting van de planten. Schapenwol wordt al een aantal jaren beschouwd als natuurlijke meststof - maar hoe rijk is schapenwol eigenlijk?

Kan je schapenwol als meststof gebruiken?

Al blatend en met grote oren en een pluizige vacht lopen de schapen in de wei en genieten ze van het lekkere gras. Het lijkt op het eerste zicht idyllisch, maar toch heeft dit voordelen voor de natuur. Zonder de schapen zouden heel wat groene gebieden namelijk veranderen in een steppe. Vooral dijken hebben baat bij de wollige viervoeters : door het constante gestamp van de dieren wordt de ondergrond verstevigd, waardoor er minder gevaar is dat de dijk doorbreekt. Ook luchthavens maken guitig gebruik van schapen als natuurlijke grasmaaier.

Schapen leveren jaarlijks heel wat wol op. Helaas is deze klitte en vette wol vaak niet meer geschikt voor de productie van kledij. In plaats daarvan kan de wol als meststof worden gebruikt. De grondstof bezit namelijk heel wat eigenschappen die een positief effect hebben op de groei van je planten. Je kan de verse, ongewassen ruwe wol direct van het schaap of in de vorm van pellets gebruiken.

Voor- en nadelen van schapenwol

Schapenwol bezit heel wat bijzondere eigenschappen waardoor de grondstof heel geschikt is voor de bemesting van planten.

DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN

 1. Heel rijk aan voedingsstoffen : de ongewassen ruwe wol bevat heel veel verschillende voedingsstoffen die je planten nodig hebben om te kunnen overleven. Schapenwol is rijk aan stikstof en kalium. Dit is ideaal voor de bemesting van sterk terende gewassen zoals tomaten, pompoenen en paprika's. Daarnaast bevat de wol ook zwavel, fosfaat en magnesium.
 2. Lange werking : een groot deel van de schapenwol bestaat uit keratine. Dit is een vezelig eiwit waar ook onze haren en nagels van gemaakt zijn. De keratine wordt door bodemorganismen in de grond afgebroken. Tijdens dit afbraakproces komt stikstof vrij voor de planten - afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit een jaar duren. Zo kan je dus spreken van een meststof met lange werking.
 3. Duurzaam : als de wol afkomstig is van loslopende schapen uit de regio die worden gebruikt voor het onderhoud van het landschap, dan is deze schapenwol een soort van natuurlijk hernieuwbare grondstof.
 4. Grote wateropslagcapaciteit : normaal gezien slaat wol geen water op. Schapen produceren namelijk speciale wolwas (lanoline) die de wol licht vettig en waterafstotend maakt. Deze lanoline wordt in de bodem door de bodemorganismen afgebroken. Zonder dit vet kan de wol nu overtollig water opnemen en opslaan.
 5. Activeert het bodemleven : door organische grondstoffen zoals schapenwol in de bodem in te werken, worden de bodemorganismen geactiveerd. Zij zullen de meststof verder afbreken en ervoor zorgen dat de voedingsstoffen beschikbaar zijn voor de planten.

Dankzij de bovenstaande voordelen is schapenwol een ideale meststof - de grondstof kan ook als mulchmateriaal in de tuin worden toegepast. Toch zijn er ook enkele kritische punten waarmee je rekening moet houden.

NADELEN

 1. Geen 'allround' verzorging : hoewel schapenwol heel wat verschillende voedingsstoffen bevat, komt stikstof op de eerste plaats met bijna 12%, gevolgd door kalium met 5% en fosfaat, magnesium en zwavel met een beduidend lager percentage. Als je je planten wilt voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen, zal je aanvullende meststoffen moeten toepassen. Zo vermijd je dat de voeding eentonig wordt.
 2. Hoge pH-waarde : ruwe schapenwol heeft een vrij hoge pH-waarde en is bijgevolg niet geschikt voor zuurminnende planten zoals bosbessen, rododendrons, azalea's en hortensia's. Deze planten houden van een bodem met lage pH-waarde. Andere tuinplanten, groenten en fruit kunnen wel gewoon met ruwe schapenwol worden bemest. Als je tuinbodem al een vrij hoge pH-waarde heeft, raden we je aan om geen ruwe schapenwol te gebruiken. Zo vermijd je dat de pH-waarde nog verder stijgt.

COMPO maakt gretig gebruik van de positieve eigenschappen van schapenwol : de grondstof wordt als basis gebruikt voor een breed assortiment organische meststoffen. Hierbij wordt de schapenwol samengeperst tot kleine korrels. Vaak worden andere organische materialen aan de schapenwolmeststof toegevoegd om zo de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen of om de wateropslagcapaciteit te verhogen.

compo image

Wat maakt schapenwolmeststof zo bijzonder?

De gekorrelde schapenwolmeststof is heel eenvoudig in gebruik. Terwijl schapenwol eerst zorgvuldig uit elkaar moet worden getrokken, kunnen de korrels direct in het plantgat worden gestrooid en met een harkje in de grond worden ingewerkt.

De COMPO Bio-meststoffen met schapenwol bevatten een evenwichtige formule. Dit betekent dat de hoofdelementen (stikstof, kalium en fosfor) in voldoende grote hoeveelheden aanwezig zijn. Hierdoor kan je de universele formule gebruiken als basisbemesting voor al je tuin-, fruit- en groenteplanten.

Tijdens de productie van de meststofskorrels worden de schapenwolharen flink verhakseld. Dankzij dit mechanische proces krijgen bodemorganismen gemakkelijker toegang tot de voedingsstoffen, waardoor het bodemleven wordt bevorderd.

De meststofkorrels hebben een natuurlijke directe maar ook lange werking. Een deel van de voedingsstoffen is onmiddellijk beschikbaar voor de planten eens de korrels zijn uitgestrooid. Het andere deel zal geleidelijk aan worden vrijgegeven. Omdat het langdurige effect van de meststof tot 5 maanden kan duren, volstaat het om één maal in het voorjaar te bemesten.

Door de toevoeging van andere organische stoffen wordt het probleem van de hoge pH-waarde, die kan ontstaan bij het gebruik van zuivere schapenwol, vermeden. COMPO Bio-meststoffen met schapenwol hebben namelijk geen invloed meer op de pH-waarde van de bodem en zijn daardoor geschikt voor alle bodemtypes.

Door de schapenwol tijdens het productieproces te vermengen met ander organisch materiaal, kan de schapenwol meer water opslaan. Hierdoor zijn de planten ook tijdens langere periodes van droogte voldoende verzorgd. Doordat de korrels opzwellen, krijgt de bodem een lossere structuur. Dit heeft als voordeel dat de wortels van je planten meer zuurstof krijgen.

Schapenwol als meststof gebruiken

Als je je planten wilt bemesten met ruwe schapenwol, dan hoef je enkel kleine stukjes ongewassen wol te plukken en deze direct in het plantgat te stoppen. De wol kan ook met een harkje lichtjes in de grond worden ingewerkt. Geef vervolgens grondig water.

Als alternatief kan je ook schapenwol in vorm van meststofkorrels gebruiken.

Zo ga je te werk

Stap voor stap

 1. compo image

  1

  Lees de verpakking

  Volg nauwkeurig de doseringsaanbevelingen op de verpakking op.

 2. compo image

  2

  Strooi de meststof

  Bij bestaande planten kan je de korrels rond de plant op de bodem strooien.

 3. compo image

  3

  Meststofkorrels inwerken

  Hark de meststofkorrels voorzichtig in de grond. Bij aanplanting van nieuwe planten kan je de meststofkorrels eenvoudigweg in het plantgat strooien.

 4. compo image

  4

  Water geven

  Geef zorgvuldig water aan de voet van de plant.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.