1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Pampasgras

Correct planten

Pampasgras planten

De nieuwe tuintrend : pampasgras

Met zijn donzige, zilverwitte bladeren is pampasgras een echte blikvanger! Dit opvallende siergras is de laatste jaren een echte rage en inmiddels een onmisbaar decoratief element geworden in verschillende tuinen en op balkons en terrassen. Wat een geluk dat het pampasgras heel onderhoudsvriendelijk is!

Pampasgras aanplanten : de juiste standplaats

Zon, zon, zon - dit is het belangrijkste voor het Amerikaanse pampasgras. Deze variëteit die bij ons reeds wijdverspreid is, komt oorspronkelijk uit de tropische en gematigde gebieden van Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland waar het klimaat aanzienlijk warmer is dan in onze contreien. De plant wordt het beste op een zo warm mogelijk plekje aangeplant waar ze gemakkelijk vier tot vijf uren per dag van directe zonneschijn kan genieten! Een groot zuid-georiënteerd balkon of een zonnige plek in de tuin zijn daarom ideaal. Het pampasgras groeit ook op gedeeltelijk schaduwrijke plekjes maar het gebrek aan uren zonneschijn kan de groei negatief beïnvloeden, waardoor de plant haar volledige schoonheid niet compleet kan ontplooien.

Bij het bepalen van de juiste standplaats kies je best voor een plekje beschut tegen de wind. De halmen van de siergrassen zijn namelijk heel lang en dun en kunnen bij sterke wind gemakkelijk afbreken.

De optimale bodem voor pampasgras

Als het om de bodem gaat, is pampasgras niet echt kieskeurig. In haar thuisland groeit de plant voornamelijk op zandgronden en aangeslibte bodems, maar ook een voedingsrijke, doorlatende tuinbodem is geschikt. Vooral de doorlaatbaarheid is een belangrijke factor omdat het water dan sneller wegloopt en de bodem niet te lang vochtig blijft. Een permanent vochtige bodem is wegens risico op wateroverlast niet geschikt voor de aanplanting van pampasgras. Dus als je grond iets te zwaar is, raden we je aan om de grond met voldoende zand te vermengen. Zo kan het water beter weglopen en kan je wateroverlast voorkomen.

Wanneer kan je pampasgras aanplanten?

De ideale periode om pampasgras aan te planten is de lente, nadat de nachtvorst voorbij is en de temperatuur is gestegen. Het siergras heeft de warmte namelijk nodig om te groeien. Het pampasgras kan dan de zomermaanden gebruiken om te wennen aan zijn nieuwe thuis en wortels te ontwikkelen zodat de plant klaar is voor de komende winter.

Over het algemeen kan je pampasgras ook in de late zomer of vroege herfst aanplanten. Zorg er bij de aanplanting in de herfst voor dat het pampasgras voldoende tijd heeft om zijn wortels te ontwikkelen voordat de eerste wintervorst optreedt.

compo image

Pampasgras in de tuin aanplanten, zo doe je het

Eenmaal alle voorbereidingen zijn getroffen, kan je het pampasgras in de tuin aanplanten. Meestal worden hiervoor vrouwelijke planten gebruikt omdat die mooiere en luchtigere bladeren vormen. Als je het pampasgras plant, moet je voldoende ruimte voorzien (ongeveer een meter per plant). De plant kan de daaropvolgende jaren namelijk een omvang tot meer dan een meter bereiken. Als de grond arm is aan voedingsstoffen, kan je ook een meststof met langdurige meststof in de grond inwerken. Eens je alle punten in overweging hebt genomen, is het tijd om met de spade aan de slag te gaan. Na de aanplanting moet je de plant rijkelijk water geven.

Kan je pampasgras ook in potten aanplanten?

Als je geen tuin hebt, kan je ook compactere soorten in een pot aanplanten. Hiervoor zijn variëteiten zoals de witte compacte "Pumila" of "Mini Silver" heel geschikt.

Vervolgens kies je een grote pot waarin je het siergras wilt aanplanten. De potinhoud moet minimaal 30 liter (idealiter 50 tot 60 liter) bedragen zodat het pampasgras zich optimaal kan ontwikkelen. Een zonnige standplaats en een goede waterafvoer zijn erg belangrijk voor de plant. Om het water gemakkelijk te kunnen afvoeren kan je indien nodig gaten boren in de bodem van de pot en die afdekken met hydrokorrels of potscherven. Zo kunnen de drainagegaten niet verstoppen. De volgende stap is het pampasgras aanplanten in een kwalitatieve potgrond. Voor een goede groei te kunnen garanderen is de plant na aanplanting heel blij met een flinke portie water.

Correct verzorgen

Pampasgras verzorgen

Hoeveel water heeft pampasgras nodig?

Pampasgras in de tuin heeft niet veel water nodig. De basisregel is : beter minder vaak maar goed water geven zodat de grond goed vochtig is. Door zijn oorsprong kan het siergras beter overweg met droogte dan met vocht. Voor pampasgras in potten zal je tijdens de zomermaanden zeker en vast vaker moeten begieten omdat de potgrond in potten sneller uitdroogt. Bij warme temperaturen kan het nodig zijn om meerdere keren per week naar de gieter te grijpen. Als je niet zeker bent, stop je best enkele vingers in de potgrond om te voelen hoe vochtig die nog is. Als de potgrond nog vochtig aanvoelt, hoef je geen water te geven. Is de potgrond tot op een halve vinger diepte opgedroogd, dan is begieten nodig.

Het is belangrijk dat je niet in het midden van het pampasgras (dus in het hart van de plant) giet, omdat het siergras dan sneller kan rotten. Het is beter om direct aan de voet van de plant water te geven.

Pampasgras correct bemesten

Om de ideale groeiomgeving voor je pampasgras te creëren, is een groot aanbod aan voedingsstoffen nodig. Het ideale moment voor de jaarlijkse startbemesting is in het voorjaar, wanneer het pampasgras uit zijn winterslaap ontwaakt en nieuwe energie nodig heeft om te groeien. Hiervoor kan je een rijke compost of een meststof met langdurige meststof gebruiken.

Bij pampasgras in potten mag je zeker niet vergeten te bemesten aangezien de voedingsreserves daar sneller zijn uitgeput dan in de tuin. Hier is een vloeibare meststof voor kamerplanten heel geschikt. Die kan je één maal per week aan het gietwater toevoegen. Neem altijd de informatie op de verpakking in acht om overbemesting te voorkomen.

Moet pampasgesnoeid genoeid worden?

Pampasgras hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Het kan soms echter zinvol zijn om in bepaalde gevallen te snoeischaar te hand te nemen als je zo lang mogelijk wilt genieten van de mooie, opvallende bladeren. Wanneer en hoe je de siergrassen snoeit, ontdek je hier.

Pampasgras overwinteren

Hoewel het pampasgras uit warmere streken komt, is de plant in onze contreien relatief winterhard. Toch moet het siergras in de winter worden beschermd tegen te veel regen. Bind daarom in het najaar de grassen samen in een bol zodat regenwater niet in het hart van de plant kan stromen en rot kan veroorzaken. Daarnaast kan je het pampasgras omringen met bladeren en takjes en de grond bedekken, zodat er minder water in het hart van de grassen loopt.

Als het siergras in een pot is aangeplant, kan die niet alleen last hebben van vocht, maar ook van kou doordat het volume grond in de pot beduidend lager is, waardoor de wortels niet zo goed beschermd zijn tegen vorst. Een oud deken, fleece of noppenfolie die om de pot zijn gewikkeld, kunnen de plant beschermen tegen doorvriezen.

Kleine tip : je kan de pot op een verrolbare onderzetter plaatsen zodat het pampasgras bij regen gewoon onder het afdak kan worden gerold.

Pampasgras : decotip

Niet alleen in de tuin of in potten zal pampasgras de aandacht opeisen, maar ook in een vaas in de woonkamer. De zilverwitte bladeren komen ook binnenshuis tot hun recht!

Om dit te doen, moet je een paar stengels van het pampasgras afsnijden voordat de bloemen volledig zijn geopend. Deze bewaar je vervolgens gedurende twee dagen op een schaduwrijke plaats zodat ze kunnen drogen. De bladeren kunnen daarna in vorm worden gebracht met een beetje haarlak. Om de opvallende bloemen in de kijker te zetten, kunnen ze in een vaas worden gepresenteerd. Test het zelf maar uit!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.