Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Amaryllis

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Laag

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kamer
Planthoogte:
50-80 cm
Bloemkleur:
wit, oranje, roze, rood

Correct planten

Amaryllis planten

Standplaats

De amaryllis of ridderster, een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae), is eigenlijk afkomstig uit de subtropische zones van Zuid-Amerika. Het bijzondere aan de amaryllis is dat het een winterbloeier is. Tijdens de winterse bloeiperiode, vanaf november, heeft je amaryllis daarom veel licht nodig en moet je de plant op een lichte standplaats zetten. Voor een lange bloeifase is de ideale temperatuur 15 tot 20 °C. Tussen begin mei en eind juli kan je de plant verhuizen naar een halfschaduwrijke standplaats buiten. Vanaf augustus komt de amaryllis dan in de rustfase en kan je haar in een droge omgeving plaatsen, bijvoorbeeld in de kelder.

Aanplanting

In de handel is de amaryllis ook verkrijgbaar als snijbloem en in de vorm van bollen. Plaats de bollen in kleine potten met een doorsnee van 12 tot 14 cm. Belangrijk daarbij is een losse, waterdoorlatende aarde. Voor een goede bestendigheid raden we je onze potgrond voor cactussen en vetplanten aan. Let verder op het volgende:

  • De bollen moeten minstens voor de helft uit de aarde steken, om ziekte en verrotting te voorkomen. 
  • Geef na het planten eenmaal ruim voldoende water. 
  • De volgende keer water geven is pas als er de eerste bloemknop is opgekomen 
  • In november moet je de amaryllis weer in nieuwe aarde verpotten, waarbij je de jonge bolletjes weghaalt.

Onze tip

De jonge bolletjes kan je planten, maar hebben wel enkele jaren nodig om hun eigen bloemstelen te vormen.

Correct verzorgen

Amaryllis verzorgen

Water geven

Tijdens de winterbloei is het voldoende om je amaryllis eenmaal per week matig water te geven. Waterverzadiging moet je vermijden. Let er bij het water geven op dat de bol droog blijft, omdat deze snel verrot. Het beste is om de plant van onderaf water te geven. Hiervoor vul je de schotel met water, dat vervolgens langzaam door de aarde en de wortels wordt opgezogen. Om de steel niet scheef naar het licht toe te laten groeien, draai je de pot af en toe 180 graden. In de rustfase moet je geen water meer geven en de verwelkte bladeren regelmatig verwijderen.

Bemesting

Na de bloei moet je amaryllis nieuwe energie opdoen. Om het zonlicht goed te kunnen opvangen, vormt ze lange bladeren, die je zeker niet mag afsnijden. Verwijder ook de steel met de uitgebloeide bloemen niet, omdat de voedingsstoffen daarin terug naar de bol stromen. In deze fase is een goede toevoer van daglicht, water en voedingsstoffen belangrijk, omdat in de bol nu al de nieuwe bloemen worden gevormd. Tijdens deze periode is bemesting met een van onze plantenmeststoffen zeker aan te bevelen.

compo image

Alle plantendelen van de amaryllis zijn giftig, met name het opslagweefsel van de bollen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :