1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Herfstanemonen

Kenmerken

Herfstanemonen

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, terras, balkon
Planthoogte:
60-140 cm
Bloemkleur:
wit, roze, magenta, rood, violet

Correct planten

Herfstanemonen planten

Standplaats

De herfstanemoon, officieel Chinese anemoon (Anemone hupehensis) of Japanse anemoon (Anemone hupehensis var. japonica) genoemd, zorgt in de herfst voor kleurrijke accenten in je bloemperk. De bloemen van de herfstanemoon, die bestaan in de vorm van zowel enkele bloemen als bloesemschermen, bestrijken een groot kleurenpallet. Deze vaste plant, die zich graag verspreidt, voelt zich thuis op halfschaduwrijke tot zonnige plaatsen en kan je daarom ook onder loofbomen of in de schaduw van muren planten. In het ideale geval is de bodem vochtig en rijk aan voedingsstoffen en humus. Omdat herfstanemonen lange stelen hebben (60-140 cm, afhankelijk van de soort), moet je een standplaats zoeken die beschut is tegen de wind of een halfronde steun voor vaste planten gebruiken.

Aanplanting

Als je ze eenmaal hebt geplant, kunnen herfstanemonen je lange tijd vergezellen. Ze harmoniëren goed met andere vaste planten, grassen en sierheesters. Om ervoor te zorgen dat deze gemakkelijk te verzorgen herfstbloemen tot aan de winter goed kunnen groeien, is het raadzaam om al in het voorjaar te beginnen met planten. Houd daarbij een plantafstand van 40-50 cm aan en verwerk compost in de aarde. Wie herfstanemonen in een kuip wil planten, moet erop letten dat de wortels tot zeer diep reiken en daarom een kuip kiezen die hiervoor geschikt is.

Correct verzorgen

Herfstanemonen verzorgen

Water geven

Vooral tijdens lang aanhoudende perioden van droogte is het belangrijk om herfstanemonen regelmatig en veel water te geven. Daarbij moet je waterverzadiging voorkomen en zorgen voor een goede waterafvoer. Onder houtachtige planten is de aarde meestal van nature vochtig. Bij herfstanemonen als potplanten is het raadzaam om ze vaker water te geven, maar ook hier moet je een teveel aan water vermijden.

Bemesting

De delicate bloemen van de herfstanemonen kunnen zich, vooral wanneer je meststof toedient, prachtig ontvouwen. Om een voedingsrijke grond te krijgen, kan je gebruik maken van zowel compost als van langzaam werkende meststof voor vaste planten, die zorgt voor goede veerkracht en een lang aanhoudende bloemenpracht. Voor herfstanemonen in potten is een organische meststof de beste keuze. Door de speciale wateropslagcapaciteit van deze mestkorrels wordt de grond losser en wordt de vorming van humus bevorderd.

Snoeien

In principe moet je verwelkte bloemen en bladeren meteen verwijderen. Na de bloei in de winter kan je dan beginnen met het terugsnoeien tot dicht bij de grond. Bij jonge herfstanemonen wordt het aanbevolen de plant in het voorjaar, kort voor het uitlopen, terug te snoeien.

Vermeerderen

De vermeerdering van herfstanemonen gaat vanzelf, via de worteluitlopers. Als je hierbij wil helpen, kan je de plant in het voorjaar vermeerderen via het scheuren of doorsnijden van de pol. Omdat de wortels gemakkelijk gewond kunnen raken, moet je voorzichtig zijn bij het in tweeën delen.

Maatregelen in de winter

In de eerste twee jaar na het planten, maar ook op zeer koude locaties, raden we je aan om je herfstanemonen tegen de kou te beschermen. Voor dit doel kan je de wortelgebieden afdekken met dennentakken, loof of stro. Verder kan je herfstanemonen in kuipen het beste op een houtblok in de buurt van een huismuur plaatsen. Het is ook een goed idee de pot in te pakken in isolerend materiaal, bijvoorbeeld bubbeltjesfolie of een kokosmat.

Onze tip

Herfstanemonen zijn bijzonder geschikt als snijbloemen in een vaas of bloemstuk. Een bijkomend effect is dat de plant na het snoeien meer kracht voor het vormen van nieuwe bloemen heeft.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.