1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Mexicaanse minikomkommer

Kenmerken

Mexicaanse minikomkommer

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
potten, vollegrond
Planthoogte:
1 tot 3 meter
Bloemkleur:
geel

Correct planten

Mexicaanse minikomkommer aanplanten

Standplaats

Zoals de naam al doet vermoeden is de Mexicaanse minikomkommer afkomstig uit Mexico. Opdat de groente zich goed voelt in je tuin, bied je haar bij voorkeur een zonnig en beschut plekje. Vlakbij een zonnige huismuur of op zuidelijke locaties is het meestal warm genoeg zodat je geen serre nodig hebt. De Mexicaanse minikomkommer is een klimplant die tot drie meter hoog kan worden. Voorzie daarom indien mogelijk een klimhulpmiddel. Het hoeft geen stabiel houten frame te zijn, de delicate komkommerrank is ook al tevreden met touwtjes en dunne stokjes.

Wanneer kan je minikomkommers planten?

De Mexicaanse minikomkommers zijn een rage. Tegenwoordig kan je in bijna alle kwekerijen voorgekweekte exemplaren kopen. Rond half mei kan je die in het tuinbed aanplanten. Omdat de warmteminnende plant extreem vorstgevoelig is, wacht je best tot na de IJsheiligen, wanneer er geen gevaar meer is voor nachtvorst. Als je meer dan slechts enkele exemplaren wilt kunnen oogsten, is het een goed idee om meerdere minikomkommers te planten. In dat geval kan het de moeite waard zijn om zelf te zaaien.

Minikomkommers zaaien

Begin maart kan je starten met het voorzaaien van minikomkommers op een lichtrijke vensterbank. Daarbij heb je wel heel wat geduld nodig : zelfs bij een kamertemperatuur van 20°C kan de kiemtijd van de Mexicaanse minikomkommer oplopen tot een maand. Om het verpotten later te vereenvoudigen, stop je best maar één zaadje in een potje gevuld met voedingsarme potgrond. Minikomkommers zijn donkerkiemers. De zaadjes moeten dus bedekt worden met een laagje potgrond van ongeveer 2 centimer dik.

Eenmaal de Mexicaanse minikomkommer is ontkiemd, groeit de plant heel snel. Zodra de eerste blaadjes zijn gevormd, kan je de plant aanplanten in een grotere pot met voedingsrijke potgrond. Kort daarna wil je komkommerplantje klimmen en heeft het een hulpmiddel nodig. De groente mag ten vroegste midden mei naar buiten verhuizen, eens de nachtvorst voorbij is.

Onze tip

De Mexicaanse minikomkommer kan ook in een grote pot op het balkon of terras worden geplaatst. Daar heeft de groente voldoende klimhulp nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Correct verzorgen

Mexicaanse minikomkommer verzorgen

Begieten

De gouden regel : geef niet teveel water! Je bedoelt het ongetwijfeld goed door vaak te begieten, maar dit maakt de plant enkel maar vatbaarder voor ziektes. De klimplant groeit dan snel in de hoogte maar vormt minder robuuste scheuten. Te weinig water tijdens de zomermaanden kan er daarentegen toe leiden dat de bloemen afvallen. Het resultaat is een slechte oogst. Het is daarom beter om regelmatig de vochtigheid van de bodem te controleren en pas water te geven wanneer dit nodig is.

Bemesten

Net zoals de dahlia kan de Mexicaanse minikomkommer voedingsstoffen opslaan in de wortels. Die voedingsstoffen heeft de plant ook nodig want ze vormt in slechts enkele maanden tijd talloze minikomkommers op haar dunne scheuten. Dankzij de speciale wortels kan de klimplant zichzelf gedurende meerdere weken van voedingsstoffen voorzien.

Vooral bij de aanplanting in potten of bij het uitplanten van een overwinterde wortel in het voorjaar moet de voedselvoorraad worden aangevuld. Dit kan je doen met een langdurig werkende meststof voor groenten. Heb je je minikomkommer in een pot aangeplant? Dan is een milde vloeibare meststof heel eenvoudig : je hoeft die enkel aan het gietwater toe te voegen.

Overwintering

Helaas is de Mexicaanse minikomkommer in onze contreien niet winterhard. Als je de knol tijdens het winterseizoen in volle grond achterlaat, zal die hoogstwaarschijnlijk afsterven. Gelukkig kan je de wortels gemakkelijk laten overwinteren.

Nadat de plant in de herfst bovengronds afgestorven is, graaf je de knol terug op. Een donkere kelder is ideaal om hem te laten overwinteren. Voordat hij in mei terug in het groentebed wordt aangeplant (april is ook prima voor aanplanting in een vorstvrije serre), zet je hem best een paar uur in een emmer met lauwwarm water. Zo kunnen de wortels voldoende water bijtanken.

Vermeerdering

Je kan de Mexicaanse minikomkommer gemakkelijk vermeerderen via de opslagwortels. Graaf deze in de herfst uit en haal ze voorzichtig uit elkaar om ze te vermeerderen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.