Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Erwten

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Tuin, moestuin, moestuinbak
Planthoogte:
gemiddeld 80 cm (sommige variëteiten tot wel 100 cm)
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Erwten planten

Erwten, een eenvoudig te kweken peulvrucht

Erwten zijn een echte klassieker. De gezonde peulvrucht is afkomstig uit Oost-Azië maar staat al generaties lang op ons menu en is bovendien heel eenvoudig om te kweken. Bij de erwten kan je een onderscheid maken tussen doperwten van stam-variëteiten en peultjes. Bij de laatste soort kan je zowel de schil als de erwten opeten.

Standplaats

Erwten stellen geen bijzondere eisen aan hun locatie. Een half-schaduwrijke plek is reeds voldoende. Als de bodem diep, humusrijk en kalkrijk is, staat de erwtenplanten niets in de weg!

Erwten zaaien en planten

Afhankelijk van de variëteit kan je - bij mild weer - tussen maart, april en mei direct in de bodem zaaien. In moeilijkere gebieden, waar vaak nachtvorst voorkomt, kan je de erwten best voorzaaien. Uiterlijk in mei kan je de erwten buiten aanplanten. Help de erwtenplantjes een handje door ze aan een steunstok te bevestigen. Een stok van ongeveer 80 cm is hier meestal voldoende.

Naburige planten

Erwten kunnen het heel goed vinden met wortelen, sla, pompoenen en koolgewassen in de buurt. Vermijd echter om ze samen te planten met andere erwtenplanten en andere peulvruchten zoals sperziebonen. Plant ze daarom niet steeds op dezelfde locatie aan om ziekten te vermijden en de bodem niet eenzijdig uit te logen. Zo ben je zeker van een rijke oogst.

Erwten : gezond, lekker en veelzijdig

Erwten zijn niet alleen lekker, maar zitten ook boordevol proteïnen. Zelfs kinderen houden van deze gezonde groente en de bereiding kan gevarieerder zijn dan je misschien denkt. Heb je al eens erwtenpuree geprobeerd?

Correct verzorgen

Erwten verzorgen

Water geven

Eenmaal ze zijn ontkiemd, hebben je erwtenplanten niet veel water meer nodig. Zolang de bodem niet volledig uitdroogt en de bodem constant vochtig is, zal de plant heel goed gedijen. Houd toch rekening met de regel : less is more.

Voeden

Erwten hebben niet veel voeding nodig omdat ze zichzelf van stikstof kunnen voorzien dankzij de knobbelbacteriën. Als je de bodem net voor de aanplanting verrijkt met vb. compost, hoef je niet regelmatig te bemesten. Als je toch iets goed voor je erwtenplant wilt doen, kan je de grond regelmatig bekalken, harken en de onkruiden verwijderen.

Oogsten

Erwten hebben gemiddeld 14 weken nodig om te rijpen. Pluk hiervoor voorzichtig de dikke peulen van de plant. Vervolgens moet je de erwten uit de peul halen omdat ze anders verder rijpen en hun smaak verliezen.

Stockage / houdbaarheid

Erwten worden bij voorkeur direct na de oogst geconsumeerd. Maar ze kunnen ook heel eenvoudig ingevroren worden. Om dit te doen, moeten de erwten geblancheerd worden. Vul ze vervolgens in doosjes of diepvrieszakjes en stop de porties in de diepvriezer. Op die manier kan je ze per portie ontdooien en verwerken.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :