Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Bloemkool

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
groentebed
Planthoogte:
5-15 cm
Bloemkleur:
wit, groen, violet

Correct planten

Bloemkool planten

Standplaats

Bloemkool is een gemakkelijke groente, die je heel goed in je serre of moestuin kan telen. Bloemkool is zeer rijk aan vitamine C en bevat tevens vele mineralen. Voor een optimale teelt wordt een zeer kalkrijke en losse bodem aanbevolen.

Planten

Om bloemkoolplanten optimaal te laten groeien en te voorkomen dat ze door slakken worden aangevreten, moet je ze voorkweken. De voorkweek duurt ongeveer 30 - 45 dagen, tot de zaailing klaar is om te worden geplant. Bedek de zaden met 2 mm aarde; nadat de eerste blaadjes zijn gevormd kan je de zaailingen in kleine potjes verplanten. Ongeveer 4 - 6 weken later zijn de zaailingen rijp en kan je ze met een afstand van 50 cm in het bed zetten. Dat is op zijn vroegst in maart, want bloemkool kan niet goed tegen vorst. Om de plantjes verder tegen vorst te beschermen, kan je ze afdekken met folie.

TIP

Knik 2 of 3 bladeren naar binnen toe om en leg ze over de bloem om schaduw te creëren. Maak de uiteinden van de bladeren met een tandenstoker aan elkaar vast. Dit werkt goed om het vergelen van de bloemkool tegen te gaan.

Correct verzorgen

Bloemkool verzorgen

Water geven

Begiet de eerste 2 tot 3 weken na het verplanten van de uitgekomen zaailingen de grond met minder water, om de groei van de wortels te stimuleren. In de periode daarna is regelmatig water geven uitermate belangrijk. Om de bodem losser te maken, moet je de aarde regelmatig schoffelen. Ga hierbij bijzonder voorzichtig te werk, want bloemkoolplanten zijn heel gevoelig.

Bemesting

Om te voldoen aan de grote behoefte aan voedingsstoffen die bloemkoolplanten hebben, moet je ze 's zomers 1 of 2 keer met hoornmeel bemesten. Als alternatief kan je bloemkool wekelijks een organische meststof voor groenten of aan het begin van het seizoen een langzaam werkende meststof geven.

Oogst

Ongeveer 8 tot 12 weken na het planten kan je de bloemkool oogsten. Je kan vanaf juni tot in oktober bloemkolen oogsten zodra een bloemkool de gewenste grootte heeft bereikt en stevig aanvoelt. Om te oogsten, snijd je de kool samen met een stuk van de stronk af. Je zelfgeteelde bloemkool kan je in de koelkast nog enkele dagen bewaren.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :