Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Bloemkool planten
Bloemkool is een gemakkelijke groente, die je heel goed in je serre of moestuin kan telen. Bloemkool is zeer rijk aan vitamine C en bevat tevens vele mineralen. Voor een optimale teelt wordt een zeer kalkrijke en losse bodem aanbevolen.
Om bloemkoolplanten optimaal te laten groeien en te voorkomen dat ze door slakken worden aangevreten, moet je ze voorkweken. De voorkweek duurt ongeveer 30 - 45 dagen, tot de zaailing klaar is om te worden geplant. Bedek de zaden met 2 mm aarde; nadat de eerste blaadjes zijn gevormd kan je de zaailingen in kleine potjes verplanten. Ongeveer 4 - 6 weken later zijn de zaailingen rijp en kan je ze met een afstand van 50 cm in het bed zetten. Dat is op zijn vroegst in maart, want bloemkool kan niet goed tegen vorst. Om de plantjes verder tegen vorst te beschermen, kan je ze afdekken met folie.
Knik 2 of 3 bladeren naar binnen toe om en leg ze over de bloem om schaduw te creëren. Maak de uiteinden van de bladeren met een tandenstoker aan elkaar vast. Dit werkt goed om het vergelen van de bloemkool tegen te gaan.
Correct verzorgen
Bloemkool verzorgen
Begiet de eerste 2 tot 3 weken na het verplanten van de uitgekomen zaailingen de grond met minder water, om de groei van de wortels te stimuleren. In de periode daarna is regelmatig water geven uitermate belangrijk. Om de bodem losser te maken, moet je de aarde regelmatig schoffelen. Ga hierbij bijzonder voorzichtig te werk, want bloemkoolplanten zijn heel gevoelig.
Om te voldoen aan de grote behoefte aan voedingsstoffen die bloemkoolplanten hebben, moet je ze 's zomers 1 of 2 keer met hoornmeel bemesten. Als alternatief kan je bloemkool wekelijks een organische meststof voor groenten of aan het begin van het seizoen een langzaam werkende meststof geven.
Ongeveer 8 tot 12 weken na het planten kan je de bloemkool oogsten. Je kan vanaf juni tot in oktober bloemkolen oogsten zodra een bloemkool de gewenste grootte heeft bereikt en stevig aanvoelt. Om te oogsten, snijd je de kool samen met een stuk van de stronk af. Je zelfgeteelde bloemkool kan je in de koelkast nog enkele dagen bewaren.
Nog meer interessante onderwerpen voor je tuin
Producten voor een rijke oogst