Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Aubergine

compo image

Behoeften

Begieten:
veel
Licht:
Zon
Onderhoud:
Hoog

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
kas, kuip
Planthoogte:
60-120 cm
Bloemkleur:
wit, roze, violet

Correct planten

Aubergine planten

Standplaats

De aubergine behoort onmiskenbaar tot de warmteminnende planten. Om een goede oogst te produceren, heeft de aubergine gedurende de gehele teeltfase zo constant mogelijke temperaturen tussen de 20 en 25 °C nodig. Hiermee is meteen verklaard waarom op onze breedtegraad de verbouw van aubergines op de vollegrond maar weinig kans op succes heeft. Al bij temperaturen rond de 15 °C is de groei aanzienlijk beperkt. Ook de vaak hoge luchtvochtigheid in kassen verdraagt de aubergineplant niet zo goed; vergeet daarom niet regelmatig te luchten.

Planten

Wie aubergines wil telen en oogsten heeft veel geduld nodig, want de plant neemt de tijd om zich te ontwikkelen. Je kan daarom het beste al in januari beginnen met het inzaaien van uw aubergineplantjes. In een kleine kweekkas op een warme vensterbank ontkiemen de zaden op betrouwbare wijze en is daarom 1 korrel per potje voldoende. Na 2 tot 6 weken zie je de eerste zaailingen opkomen.
Pas half mei, na IJsheiligen, kan je je aubergineplanten in de grond van je kas planten. Plan per plant een oppervlakte van 40 x 40 cm en zorg vanaf het begin voor een plantenstok, omdat de zachte plantendelen de eigen vruchten in de regel niet kunnen dragen.

Onze tip

Aubergineplanten kan je prima telen in grote plantenkuipen. Ook hier zijn een voldoende warme standplaats en een goed aanbod aan water en voedingsstoffen belangrijk.

Correct verzorgen

Aubergine verzorgen

Water geven

Een plant met grote bladeren en vruchten is zelden een waterbespaarder en ook de aubergine behoort duidelijk tot de dorstige planten. Wanneer je het regelmatig water geven verwaarloost, krijg je al snel kleinere vruchten dan gehoopt. Maar giet alsjeblieft niet van bovenaf! Net als de tomatenplant houdt de aubergineplant niet van water op haar bladeren en vruchten.

Bemesting

Aubergineplanten houden van een voedselrijke bodem en je mag daarom al vóór het planten compost in de grond van je serre werken; hoorn- en steenmeel zijn eveneens uitstekend geschikt voor de bodemvoorbereiding. Ook na het planten wil de sterk opnemende aubergineplant graag van voedingsstoffen worden voorzien; hiervoor zijn met name organische meststoffen voor groenten en fruit geschikt.

Snoeien

Om de aubergineplant de kans te geven haar energie volledig in de vorming van vruchten te stoppen, is het zinvol haar af en toe van onnodige ballast te bevrijden. Daarvoor kan je ten eerste regelmatig de lange zijscheuten verwijderen, maar nog belangrijker is om het aantal vruchtknopvormingen per scheut te beperken tot 2 of 3. Alleen zo heeft de plant voldoende kracht alle vruchten die aan haar hangen tot aan de oogsttijd toe volledig te laten uitrijpen.

Oogsten en bewaren

Ook voor het oogsten geldt voor de aubergine-thuisteler weer: geduld is een schone zaak. Het kan soms tot augustus duren voordat de vruchten hun karakteristieke donkerpaarse kleur hebben bereikt. Wacht daarna ook weer niet te lang met oogsten, anders verliest de groente geur en smaak.

Meer uit de groentetuin

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :

Tot je dienst

Meer over COMPO