1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Sansevieria

Kenmerken

Sansevieria

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Eigenschappen

Plantlocatie:
Binnenshuis
Planthoogte:
40 tot 100 cm
Bloemkleur:
(helaas heel zelden) wit

Correct planten

Sansevieria aanplanten

Standplaats

De verschillende Sansevieria-soorten komen oorspronkelijk uit de woestijnen van Kenia en Tanzania. Een lichtrijke en zonnige plaats is essentieel als je lang wilt genieten van deze mooie plant met zwaardvormige bladeren. Ideaal is een locatie bij een temperatuur van 21 tot 24 graden. In de winter mag de temperatuur niet onder de 15°C zakken. Zo vermijd je dat de plant onderkoeld raakt en schade oploopt. De Sansevieria houdt eveneens niet van tocht en frequente temperatuurschommelingen.

Onze tip : de Sansevieria voelt zich in haar nopjes in de slaapkamer of in de woonkamer waar ze de omringende lucht filtert en meer zuurstof afgeeft.

Sansevieria planten

Plant je sansevieria aan in een goed doorlatende grond om wateroverlast te voorkomen. Een potgrond voor cactussen is hiervoor het meest geschikt, omdat deze rijk is aan zand. Kies voor je sansevieria een vrij smalle pot.

De ideale periode om te verpotten is het groeiseizoen, in maart en april. Eens de wortels uit de pot groeien, is het de hoogste tijd om te verpotten. Zoniet kan de plant zelfs uit de pot barsten! Bij het verpotten kan je de beschadigde wortels inkorten en de verstrengelde wortelkluit wat uitlichten. Geef de plant vervolgens gedurende een paar weken geen water en plaats ze op een half-schaduwrijk plekje.

Sansevieria vermeerderen

Je kan je sansevieria vermeerderen door te stekken en door de plant te delen. In het eerste geval snijd je een blad dicht bij de wortels af met een zuiver mes. Kies een klein blad of deel het afgesneden blad in meerdere stukken van ongeveer 10 tot 15 cm.

Laat het snijvlak enkele dagen drogen. Daarna kan je de stek(ken) in de groeirichting voor 1/3 in licht vochtige potgrond plaatsen. Plaats de pot op een lichtrijk en warm plekje, maar vermijd direct zonlicht. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat. Nu hoef je enkel nog geduld uit te oefenen. Na een paar maanden verschijnen er nieuwe scheuten en na ongeveer één jaar is de stek uitgegroeid tot een prachtige plant!

De eenvoudigste manier om een plant te vermeerderen is door de plant te delen. Sansevieria's met gele bladeren moeten over het algemeen via deling worden vermeerderd om de gele rand te behouden. Om dit te doen, moet je de natuurlijk gevormde uitlopers van de plant en hun wortels voorzichtig afsnijden met een scherp en zuiver mes in de buurt van de moederplant. De jonge planten kunnen nu apart worden aangeplant. Onze tip : deze stap kan je uitvoeren tijdens het verpotten.

compo image
Vooral voor kleine kinderen en huisdieren (katten, honden) zijn alle plantendelen van de Sansevieria giftig. De plant is echter enkel voor kleine knaagdieren zoals muizen en ratten levensgevaarlijk.

Correct verzorgen

Sansevieria verzorgen

Water geven

De verzorging van je sansevieria is echt heel eenvoudig! De mooie plant heeft heel weinig water nodig omdat ze het water in haar bladeren kan opslaan. Het gevaar voor schimmelvorming is vrij groot in geval van wateroverlast. Daarom mag je je plant slechts om de twee weken water geven, eens de bovenste laag van de potgrond een beetje is opgedroogd. Geef je sansevieria steeds aan de voet van de plant water en niet van bovenaf.

Bemesten

Als het om bemesting gaat, is de sansevieria ook heel zuinig. In principe moet je niet erg veel bemesten - tijdens de winter hoeft het zelfs helemaal niet. Mocht je het al gehoord hebben : je kan een sansevieria bemesten met koffie. Voor een perfecte groei raden we je echter een meststof voor kamerplanten of cactussen aan.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.