compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Hartige paashaas uit gistdeeg

Hartige paashaas uit gistdeeg

Wat mag er niet ontbreken met Pasen? Inderdaad : een paashaas! Zoals we allemaal weten, eten we sowieso veel chocolade-eieren en paashazen uit chocolade, dus vandaag stellen we jou een hartig paasrecept voor waarmee je voor afwisseling zorgt. Vooral bij het paasontbijt vormen de heerlijke haasjes uit gistdeeg een echte blikvanger. Ontdek hier ons heerlijke, suikervrije recept!

Ingrediënten voor 8 exemplaren

Voor het deeg

 • 500 g speltbloem
 • 330 ml lauw water
 • 20 ml olijfolie
 • 18 g zout
 • 10 g verse gist
 • 1 snuifje suiker
 • 1 eigeel

Voor de decoratie

 • verse peterselie
 • 8 kleine wortelen of snackworteltjes
 • zwarte pen met eetbare inkt

Daarnaast heb je eveneens alumiumfolie nodig waaruit je kleine staafjes kan vormen die tijdens het bakken kunnen gebruikt worden ter vervanging van de worteltjes.

compo image
compo image
compo image
compo image

Zo maak je de heerlijke paashaasjes

 1. Eerst wordt het gistdeeg bereid. Los hiervoor de gist met zout en suiker op in lauw water. Voeg de olijfolie en speltbloem toe aan het mengsel en kneed het geheel met bebloemde handen tot een homogeen deeg. Vervolgens gaat het gistdeeg gedurende 2 uren de oven in bij 50°C om te rijzen.
 2. Ondertussen kan je voor de wortelen zorgen. Omdat normale wortelen te groot zijn voor de gisthazen, moeten ze versneden worden tot stukjes van ongeveer tien centimeter lengte. Als alternatief kan je snackworteltjes gebruiken. Het loof van de worteltjes kan je vervangen door heerlijke peterselie. Prik hiervoor een dieper gat in de wortel met een spits voorwerp (vb. een breinaald of een spies) en stop daarin een bosje peterselie.
 3. Eens het gistdeeg klaar is, kan je de paastraktatie vorm geven. Een kleine tip : als je bijzonder snel te werk wilt gaan, kan je het beste een weegschaal gebruiken om de afzonderlijke lichaamsdelen af te wegen : 15 g voor het hoofd, 80 g voor het lijf, 8 g voor elk pootje en 8 g voor de oortjes.
  Ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet veel, dankzij de gist zijn de hazen na het bakken ongeveer 15 centimeter groot. Je vormt dus in totaal acht bolletjes voor het hoofd, acht lijfjes, 16 kleine bolletjes voor de pootjes en 8 langwerpige stukjes deeg voor de hazenoren.
 4. Plaats eerst het stukje oor op het bakpapier. Leg dan het hoofdje eronder en knip het oorstukje doormidden zodat er twee hazenoortjes worden gevormd. Druk het deeg een beetje plat. Vervolgens hang je het lijfje aan het hoofd. Ter vervanging van de worteltjes maak je enkele rolletjes aluminium die met een beetje olie worden ingesmeerd en die op het lijfje worden gelegd. Omdat de haasjes uiteindelijk echte worteltjes in de armen moeten houden, worden de armpjes links en rechts afgesneden en over de aluminium worteltjes gelegd. Nu ontbreken enkel nog de pootjes die tegen het lijfje moeten worden gedrukt.
 5. Meng voor de goudbruine kleur de eidooier met een beetje water en bestrijk de haasjes gelijkmatig met het mengsel. Daarna plaats je het gistdeeg in een voorverwarmde oven. Bak alles gedurende 20 minuten bij 200°C.
 6. De laatste stap is de decoratie. Zodra de hazen zijn afgekoeld, kan je de aluminium worteltjes verwijderen en vervangen door echte worteltjes. De ogen en neuzen kan je tot slot met behulp van een pen met eetbare inkt op de hazen tekenen.
compo image

Hartige lekkernij voor Pasen

In tegenstelling tot de meeste paasgistgebakjes is ons recept geen cake maar eerder een heerlijk broodgerecht en daarom ideaal als ontbijt of brunch. De hazen smaken bijzonder goed met een bijpassende dip zoals verse kruidenkwark of een heerlijke kruidenboter. Die kan je natuurlijk ook zelf bereiden. We wensen je alvast veel bakplezier en... eet smakelijk!

Onze tip

Een zelfgemaakte dip is natuurlijk ook een leuk paasgeschenk. Gecombineerd met een hartige paashaas uit gistdeeg zal je iedereen weten te verrassen!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.